Építőipar: 2021. decemberben 29, az év egészében 13,3 százalékos növekedés

2022. 02. 15., 09:54

2021 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 29,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; 2021 egészében az építőipar termelése 13,3 százalékkal haladta meg a 2020. évi, alacsony bázist – jelentette a KSH.

2021 decemberében éves összevetésben mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 32,7, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal.

A megkötött új szerződések volumene 7,7 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,7 százalékkal volt kisebb a 2020. decemberi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 13,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9, az egyéb építményeké 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2021 év egészében építőipari termelés 13,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építése 17,1, az egyéb építményeké 9,1 százalékkal. 2021-ben 0,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, ezen belül épületekre 4,3 százalékkal kisebbet, egyéb építményekre 5,9 százalékkal nagyobbat.

Termelői árak

2021. IV. negyedévben az építőipar termelői árai 16,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben egyaránt 19,1, az egyéb építmények építése vonatkozásában 11,1 százalékkal nőttek az árak a 2020. IV. negyedévihez mérten.

Az építőipar IV. negyedévi árai 4,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS