Emelkedtek a lakbérek 2024 elején

2024. 02. 16., 17:10

2024 januárjában az előző havi csökkenést követően újra emelkedtek a lakbérek, országosan 1,5, Budapesten 1,9 százalékkal a KSH–ingatlan.com-lakbérindex szerint.

A statisztikai hivatal honlapján megjelent közlemény szerint az előző év azonos időszakit országosan 13, Budapesten 12 százalékkal haladták meg a januári lakbérek nominálisan.

2024 januárjában Budapest valamennyi kerületcsoportjában emelkedett a kiadó lakások díja az előző hónaphoz képest. A budai hegyvidéki (I., II., XII.) kerületekben 1,0, a többi budai kerületben 0,8 százalékkal növekedtek a bérleti díjak. A pesti oldalon, a belső (V., VI., VII., VIII., IX.) kerületekben 1,3, az átmeneti (X., XIII., XIV., XIX., XX.) kerületekben 3,2, a külső pesti (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.) kerületekben pedig 2,8 százalékkal lettek magasabbak a lakbérek. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban általában 11–12 százalékkal nőttek a lakbérek, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti külső kerületekben történt (12,7 százalék).

2024 januárjában a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (90 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 4,5 százaléka volt családi ház. 2024 januárjában a fővárosban a hirdetések 45, országosan 46 százaléka származott magánszemélytől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS