Egekben az energiaárak az OECD-országokban (is)

2021. 11. 08., 12:15

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 4,6 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése szeptemberben az augusztusi 4,3 százalékról.

Szeptemberben az energiaárak emelkedése 2008 szeptembere óta a legnagyobb, 18,9 százalék volt az augusztusi 18 százalék után, az élelmiszerárak emelkedése pedig 3,5 százalékról 4,5 százalékra ugrott.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi maginfláció 0,1 százalékponttal, 3,2 százalékra nőtt.

Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,6 százalékra gyorsult fogyasztóiár-emelkedés szeptemberben az augusztusi 4,5 százalékot követően.

Az euróövezetben 3,4 százalékos inflációt mértek szeptemberben az augusztusi 3 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi euróövezeti fogyasztói áremelkedés 1,6 százalékról 1,9 százalékra ugrott.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég azt közölte nem végleges adatként, hogy októberben – 2008 júliusa óta a legmagasabb szintű – 4,1 százalék volt az euróövezeti infláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi fogyasztói áremelkedés pedig 2 százalék volt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS