Alig emelkedtek Budapesten a lakbérek augusztusban

2023. 09. 27., 11:20

2023 augusztusában az előző hónaphoz képest országos átlagban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek, így 12 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Budapesten a havi drágulás „mindössze” 0,3 százalékos volt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex legfrissebb adataiból.

2023 augusztusában mérséklődő ütemben folytatódott a lakbérek emelkedése: az előző hónaphoz képest országosan 0,8, Budapesten 0,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. Ezzel párhuzamosan a reállakbérek országosan stagnáltak, Budapesten pedig 0,4 százalékkal csökkentek. Az előző év azonos hónapjához képest a nominális lakbérek országosan 12, Budapesten 13 százalékkal voltak magasabbak, reál értelemben azonban 3,4, illetve 3,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Augusztusban mérséklődött a lakbérek növekedése

2023 augusztusában mérséklődő ütemben folytatódott a lakbérek emelkedése: az előző hónaphoz képest országosan 0,8, Budapesten 0,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan 12, Budapesten 13 százalékkal, a 2015. évinél pedig 94, illetve 85 százalékkal voltak magasabbak az augusztusi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje 2023 augusztusában országosan már 33, Budapesten pedig 29 százalékkal meghaladta a 2020. januári csúcsot. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,5, illetve 10 százalékkal voltak alacsonyabbak a járvány előtti szintnél. Az előző hónaphoz mérten a nominális díjak országosan gyakorlatilag a fogyasztói árakhoz hasonló mértékben emelkedtek, emiatt a reállakbérek az előző havi szinten maradtak, ugyanakkor a fővárosban az inflációtól elmaradó nominális díjnövekedés a reálmutató enyhe csökkenését idézte elő.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,9, az átmeneti kerületekben 0,1, a külső kerületekben 0,6 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 2,1 százalékkal nőttek, az egyéb kerületekben viszont 1,1 százalékkal csökkentek a kínálati bérleti díjak. Egy év leforgása alatt a pesti átmeneti kerületekben (14,4 százalék) volt a legnagyobb a drágulás mértéke, és a pesti külső kerületekben (9,4 százalék) a legkisebb.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A fővárosban a kiadó lakások kínálata továbbra is alacsonyabb az egy évvel korábbinál

2023 január–augusztusa között a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka egyéb városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2-es) kiadó lakásokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,9 százaléka volt családi ház. 2023 első nyolc hónapjában a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS