A lakáscélú hitelek kamatait 5-6 százalék körül kellene befagyasztani

2022. 06. 10., 18:57

Az építőipar 2022-ben is jó évet fog zárni, az ágazat teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot a tavalyi csaknem 5400 milliárd forint után. A szektor idén a korábbi években kötött nagy értékű szerződéseit teljesíti – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építők Napja alkalmából pénteken az MTI-nek.

Koji László jelezte, a 375 ezer embert foglalkoztató építőipar működésének hátterében sok a bizonytalanság és a feszültség, főként az építési termékek, az építőipari árak alakulása miatt.

Ezért fontos lépésnek értékelte a szakszövetség elnöke, hogy a Közbeszerzési Hatóság részeként működő Közbeszerzési Tanács az árak kezelése érdekében útmutatást adott az építési beruházási célú közbeszerzési eljárásokban megkötött szerződések módosításához. Ennek megfelelően a dokumentumban előre rögzíteni lehet, hogy mely termékek árváltozását akarják kezelni és hogyan, illetve, hogy mindehhez milyen hivatalos adatokat vesznek figyelembe. A tanács által elfogadott javaslatot az ÉVOSZ dolgozta ki, mert úgy vélték az árkockázatot a kivitelezők nem tudják egyedül viselni.

Koji László hangsúlyozta, a mostani válságos helyzetben kiemelten fontos a hatékonyság fokozása a beruházási folyamat egészében. Ezek sorába illeszkedik az árak kezelésének lehetősége, valamint a közbeszerzési eljárás indításának szigorítása, amelynél példaként a kiviteli terv fontosságát említette.

Az állami beruházások hatékonyságát javító intézkedésekkel kompenzálni lehet, de akár meg is felezhető az építési költségek növekedése, ami az építőanyagok, az energia árának eddigi emelkedése és az ukrajnai háború következtében egy négyzetméterre vetítve összességében 18 százalékos volt éves összevetésben.

Koji László arra is rámutatott, hogy bár a 2023-ra vonatkozó költségvetést még nem fogadta el az Országgyűlés, de az adatok alapján annyi már látszik, hogy a kormány 2022-ben és 2023-ban együttesen körülbelül 1100-1200 milliárd forint értékű állami beruházást halaszt későbbre.

Az ÉVOSZ elnöke úgy vélte, a kiesés ellensúlyozásához szükség van a kormány által indított vagy folytatott erőteljes beruházásösztönző-programra és fontos, hogy a lakossági megrendelések ne törjenek meg. Ez utóbbi elkerülése érdekében a szakszövetség javasolja, hogy a lakáscélú hitelek kamatait 5-6 százalék körül fagyasszák be, mert efölött a lakosság számára már nehéz finanszírozási körülmények alakulhatnak ki.

A szakemberhiány mellett a szervezeti szétaprózottságból eredő hatékonysági problémákat nevezte az építőipar súlyponti kérdéseinek Koji László, aki szólt arról is, hogy az ágazatban 138 ezer vállalkozás tevékenykedik, nagy többségük azonban önfoglalkoztató vagy néhány embert alkalmazó egyéni vállalkozó, ez a szervezeti struktúra pedig nem tud hatékony lenni. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS