A lakásárak képtelenek lépést tartani az inflációval

2023. 07. 05., 13:53

A tavalyi második negyedéves, csúcsnak számító 25 százalékos éves nominális áremelkedés 2023 első negyedévére 8,6 százalékra mérséklődött a lakáspiacon a KSH friss adatai szerint. Reál értelemben, az inflációt is figyelembe véve már tavaly megindult az árcsökkenés a piacon, amely idén tovább gyorsul. Ezzel együtt az ingatlantulajdonosok nem panaszkodhatnak, hiszen a mostani lassulást megelőzően 2015 óta több mint két és félszeresére nőttek a lakásárak – derül ki az Ingatlannet.hu gyorselemzéséből.

Lelassult a lakáspiaci áremelkedés: míg tavaly az első három negyedév mindegyikében 20 százalék feletti drágulást – a második negyedévben a csúcsnak számító 25 százalékot – mért az előző évhez képest a KSH, az utolsó negyedévben 16,6 százalékot, majd 2023 első negyedévében már „csak” 8,6 százalékot. Az új és a használt lakásoknál is felére lassult éves alapon az áremelkedés üteme, az előbbinél mintegy 9 százalékra, az utóbbinál 8,5 százalékra.

Negyedéves alapon már árcsökkenést jelzett az index tavaly az utolsó negyedévben nominálisan is, 2 százalék körülit, amit az idei első három hónapban – az előző negyedévhez képest – mintegy 2 százalékos emelkedés követ.

A lakásárak emelkedése azonban jóval elmarad a 20 százalék feletti inflációtól, így reál értelemben már 2022 második félévében megindult az árcsökkenés a piacon – emlékeztetnek az Ingatlannet.hu szakértői. A tavalyi, rekordmagas második negyedéves szinthez képest az év végére 13 százalékkal kerültek kevesebbe a lakások. Az utolsó negyedévben reálértéken számítva 5 százalékkal maradtak el a lakásárak az egy évvel korábbitól. 2023 első három hónapjának a számait látva is egyértelmű, hogy ez a tendencia folytatódott, a lakásárak emelkedése a korábbinál jobban elmarad a fogyasztó árakétól.

Közelítheti a 20 százalékot a reál árcsökkenés

A gazdasági kilátások bizonytalansága, a magas infláció és a szinté csúcson lévő hitelkamatok miatt 2022 második félévétől megfordult a trend a lakáspiacon: fokozatosan csökkent a kereslet, az árak stagnáltak, illetve mérséklődni kezdtek. Az alacsony aktivitás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint kitarthat 2023-ban is, mivel a magas infláció miatt a háztartások reál jövedelme várhatóan tovább csökken.

Az MNB lakáspiaci árindexe (amely módszertanában némileg eltér a KSH-étól) tavaly az utolsó negyedévben nominálisan 3,6 százalékos csökkenést mutatott. Reál értelemben – azaz az inflációt is figyelembe véve – pedig már 9,9 százalékkal mérséklődtek az árak az előző évhez képest. A jegybank szakértői előzetesen 2023 első negyedévére 15 százalék körüli, míg a második negyedévre közel 19 százalékos reál árcsökkenést jeleztek az előző év azonos időszakához képest. (Tavaly a második negyedévben azonban még csúcson volt a drágulás, akkor a lakásárak reál értelemben 16,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban az MNB elemzői szerint.)

Évekig tartó szárnyalás után jött a lassulás

2015 óta tartó, kiemelkedő lakáspiaci élénkülés és áremelkedés után jött el a lassulás 2022 második félévében. Tavaly az egész évet tekintve még csúcsra járt a drágulás: nominálisan 22 százalékkal emelkedtek az árak 2021-hez képest. Az elmúlt években jól járt, aki lakást vett: az árindex 2015 első negyedévéhez képest több mint két és félszeresére (262 százalékkal) emelkedett 2023 első negyedévére. Az új lakásoknál 282 százalékos, a használt lakásoknál pedig 259 százalékos az emelkedés nyolc év alatt a KSH adatai szerint.

Így látják az ingatlanközvetítők

A téli ingatlanpiaci visszaesés és kivárás után éledezik ugyan a túlkínálatos lakáspiac, de a forgalom jóval elmarad az egy évvel korábbitól. Az Ingatlannet.hu-nak nyilatkozó vidéki ingatlanközvetítők az idei első negyedévben 30–60 százalékos forgalomcsökkenést tapasztaltak az egy évvel korábbihoz képest, az év további részére némi élénkülést várnak.

A nagy áresés elmaradt, de lehet alkudni egy-egy nagyobb területű vagy elhanyagolt állapotú ingatlan árából, de legfeljebb 10 százalékot. A Balaton környékén kitartanak a magas árak és a kereslet is, a magyar és külföldi vásárlók részéről egyaránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS