50 százalékkal nőttek 2022-ben a mezőgazdasági termelői árak

2023. 02. 20., 17:11

A mezőgazdasági termelői árak 2022-ben 50 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek áremelkedése (51 százalék) meghaladta az állatokét, állati termékekét (46 százalék). A ráfordítási árak szintén jelentős, 45 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 50 százalékos áremelkedése okozta, a beruházások árszínvonala 15 százalékkal nőtt.

A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és a kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe – olvasható a statisztikai hivatal közleményében.

Szinte minden tényező az árak növekedésének irányába hatott

A jelentős áremelkedést több tényező együttesen okozta 2022-ben:

  • A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok (pl. a sertéshús piacán) nem szűntek meg teljesen.
  • Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. A szemben álló két ország jelentős exportőr a gabona, az olajos magvak és a műtrágya piacán.
  • 2022-ben Európa jelentős részét, hazánkat pedig különösképpen sújtotta az aszály, ami a kukoricatermelést számottevően visszavetette.
  • Az energiaköltségek emelkedése, a forint gyengülése további áremelkedést generált.
  • Az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedések is emelték az energiaárakat.

A búza és a kukorica ára továbbra is emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára éves szinten 67, illetve 52 százalékkal növekedett. Az egész Európát sújtó aszály nagyarányú terméskiesést okozott, a hazai kukoricakibocsátás volumene 57, a napraforgóé 29 százalékkal csökkent. Novembertől azonban az árak elkezdtek mérséklődni az előző hónaphoz képest, amiben szerepet játszik az is, hogy Ukrajnából jelentős import indult meg.

A gyümölcs ára kismértékben nőtt

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporthoz képest sokkal kisebb mértékben (5,6 százalékkal) emelkedett. A burgonya és a zöldségfélék ára 36, illetve 33 százalékkal magasabb volt, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 48 százalékkal nőtt 2022-ben. A vágócsirke felvásárlási ára két éve folyamatosan emelkedik, 2022-ben 49 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan növekedtek.

A vágósertés ára 2022-ben 51 százalékkal emelkedett. Szeptemberben érte el a csúcsot (733 forint/kg), decemberben viszont már csak 680 forint/kg volt.

Megállt a műtrágyaárak emelkedése

2022-ben a mezőgazdasági ráfordítási árak 45 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 50 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 156 százalékkal a műtrágyák ára nőtt 2021-hez képest, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. 2022 utolsó negyedévében a műtrágya főcsoportokban ellentétes ármozgások zajlottak. Az összetett műtrágyák esetében a növekedés üteme lassult, 5 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző negyedévhez képest, míg az egyszerű műtrágyák esetében kismértékű (1,9 százalék) csökkenés volt megfigyelhető. 2022 negyedik negyedévében a MAP (NP 11–53 százalék) és a mészammon-salétrom (MAS) ára 7,2, illetve 6,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A takarmányok ára jelentősen, közel 47 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 57, a keveréktakarmányoké 38 százalékkal. Az alapanyagok drágulásának hatására már a keveréktakarmányok esetében is meredekebb áremelkedés volt jellemző az elmúlt félévben, az egyszerű takarmányoknál viszont negyedévről negyedévre lassult a növekedés üteme. 2022 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal kerültek többe a takarmányok az előző negyedévhez mérten.

Az energia és a kenőanyagok ára 50 százalékkal emelkedett, ezen belül az elektromos áram és a fűtőanyagok ára több mint kétszeresére, míg az üzemanyagoké 27 százalékkal nőtt. A növényvédő szerek 22, az állatgyógyászati készítmények 12 százalékkal drágultak 2021-hez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 20, a gépberuházásoké 12 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS