50 százalékkal nőttek 2022-ben a mezőgazdasági termelői árak

2023. 02. 20., 17:11

A mezőgazdasági termelői árak 2022-ben 50 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek áremelkedése (51 százalék) meghaladta az állatokét, állati termékekét (46 százalék). A ráfordítási árak szintén jelentős, 45 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 50 százalékos áremelkedése okozta, a beruházások árszínvonala 15 százalékkal nőtt.

A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és a kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe – olvasható a statisztikai hivatal közleményében.

Szinte minden tényező az árak növekedésének irányába hatott

A jelentős áremelkedést több tényező együttesen okozta 2022-ben:

  • A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok (pl. a sertéshús piacán) nem szűntek meg teljesen.
  • Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. A szemben álló két ország jelentős exportőr a gabona, az olajos magvak és a műtrágya piacán.
  • 2022-ben Európa jelentős részét, hazánkat pedig különösképpen sújtotta az aszály, ami a kukoricatermelést számottevően visszavetette.
  • Az energiaköltségek emelkedése, a forint gyengülése további áremelkedést generált.
  • Az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedések is emelték az energiaárakat.

A búza és a kukorica ára továbbra is emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára éves szinten 67, illetve 52 százalékkal növekedett. Az egész Európát sújtó aszály nagyarányú terméskiesést okozott, a hazai kukoricakibocsátás volumene 57, a napraforgóé 29 százalékkal csökkent. Novembertől azonban az árak elkezdtek mérséklődni az előző hónaphoz képest, amiben szerepet játszik az is, hogy Ukrajnából jelentős import indult meg.

A gyümölcs ára kismértékben nőtt

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporthoz képest sokkal kisebb mértékben (5,6 százalékkal) emelkedett. A burgonya és a zöldségfélék ára 36, illetve 33 százalékkal magasabb volt, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 48 százalékkal nőtt 2022-ben. A vágócsirke felvásárlási ára két éve folyamatosan emelkedik, 2022-ben 49 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan növekedtek.

A vágósertés ára 2022-ben 51 százalékkal emelkedett. Szeptemberben érte el a csúcsot (733 forint/kg), decemberben viszont már csak 680 forint/kg volt.

Megállt a műtrágyaárak emelkedése

2022-ben a mezőgazdasági ráfordítási árak 45 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 50 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 156 százalékkal a műtrágyák ára nőtt 2021-hez képest, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. 2022 utolsó negyedévében a műtrágya főcsoportokban ellentétes ármozgások zajlottak. Az összetett műtrágyák esetében a növekedés üteme lassult, 5 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző negyedévhez képest, míg az egyszerű műtrágyák esetében kismértékű (1,9 százalék) csökkenés volt megfigyelhető. 2022 negyedik negyedévében a MAP (NP 11–53 százalék) és a mészammon-salétrom (MAS) ára 7,2, illetve 6,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A takarmányok ára jelentősen, közel 47 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 57, a keveréktakarmányoké 38 százalékkal. Az alapanyagok drágulásának hatására már a keveréktakarmányok esetében is meredekebb áremelkedés volt jellemző az elmúlt félévben, az egyszerű takarmányoknál viszont negyedévről negyedévre lassult a növekedés üteme. 2022 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal kerültek többe a takarmányok az előző negyedévhez mérten.

Az energia és a kenőanyagok ára 50 százalékkal emelkedett, ezen belül az elektromos áram és a fűtőanyagok ára több mint kétszeresére, míg az üzemanyagoké 27 százalékkal nőtt. A növényvédő szerek 22, az állatgyógyászati készítmények 12 százalékkal drágultak 2021-hez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 20, a gépberuházásoké 12 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS