Witsch Gerda: Egy csapat akkor működik igazán jól, ha minden tagja elégedett és motivált

2021. 01. 15., 13:00

A jelenlegi munkámban a szakmai kiteljesedés mellett egy inspiráló, nagyszerű csapattal dolgozhatok együtt – mondta az Üzletemnek Witsch Gerda a Samsung Magyarország marketing igazgatója.

Witsch Gerda élvezi, hogy a marketing szakmában lépést kell tartani a változó trendekkel, és reagálni kell az új generációk igényeire. Szeret hosszú távra tervezni, de mindig kéznél tart egy B és C tervet is, hiszen az üzleti életben a terveket sokszor felülírja a valóság. Ha arra is kíváncsi, hogy Gerda mit gondol az önkéntes munkáról, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 251. interjúját!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– A Samsung marketing igazgatójaként olyan márkát képviselhetek, amely nem pusztán az általa gyártott termékek és szolgáltatások minőségének, de a képviselt értékeinek is köszönhetően a világ élvonalában helyezkedik el. Büszke vagyok arra, hogy 2020 kihívásokkal teli évében is bizonyítottunk, és a Samsung az ötödik legerősebb márkaként végzett a globális márkák versenyében, ezáltal még egy helyet lépett előre az előző évhez képest. A technológiai az egyik leggyorsabban változó piac, erős a verseny, a gyártók folyamatosan új megoldásokat mutatnak be, a felhasználói igények és a körülmények gyorsan változnak. Ahhoz, hogy ne pusztán lépést tartsunk, de egy lépéssel előrébb járjunk a versenytársakhoz képest, a vállalat működésének minden területén szükséges a folyamatos tanulás és megújulás képessége. Ez ugyanúgy vonatkozik a marketingre is, amelyet kifejezetten élvezek. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ez nem pusztán egyéni munka. Örömömre szolgál, hogy nem csak szakmailag, de emberileg is kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező csapattal dolgozhatok nap mint nap, akikkel lelkesen és felkészülten nézünk szembe a kihívásokkal.

– Milyen távra tervez?

– A munkámban szinte csak a változás állandó. Ezt igyekszem észben tartani, ennek megfelelően felkészülten, gyorsan és rugalmasan reagálni a váratlan helyzetekre. Szeretnék hosszú távra tervezni, azonban reálisan mindig kéznél tartok B és C terveket is, tapasztalatom szerint az üzleti életben a terveket sokszor felülírja a valóság.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon élvezem, hogy a jelenlegi munkámban a szakmai kiteljesedés mellett egy inspiráló, nagyszerű csapattal dolgozhatok együtt, éppen ezért nincs is a fejemben szakmai bakancslista. Szívesen segítek másoknak, így a vállalati szinten szervezett önkéntes munkán túl egyénileg is szívesen vállalnék hasonló jellegű elfoglaltságot, de egyelőre még nem jutna annyi időm arra, hogy valóban megfelelő segítséget nyújtsak. A hosszútávú terveim listáján azonban az elsők között szerepel.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmai pályafutásom során számtalan emberileg és szakmailag is értékes szakembert volt szerencsém megismerni. Alapvető fontosságú számomra a folyamatos tanulás és fejlődés, éppen ezért mindig aktívan figyelek kollegáimra és feletteseimre. Még gyakornokként tanultam meg a vállalat akkori marketing igazgatójától, hogy mennyire fontos a munkában az alázat is, egy másik vezetőmtől pedig elsajátítottam a folyamatos megújulásra való képességet, és a vezetői képességeket is itt lestem el. Véleményem szerint egy csapat akkor működik igazán jól, magas hatásfokon, ha minden egyes tagja elégedett és motivált. Ehhez nagyfokú empátiára és türelemre van szükség, amit a szakmai tudáson túl mai napig folyamatosan fejlesztek, hiszen egy ilyen tanulási útnak úgy gondolom, soha nincs vége.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem mindenkinek megfelelő autonómiát biztosítani a saját területén. Tapasztalataim szerint mind teljesítményben, mind pedig motivációban sokat jelent a kollégáknak, ha saját területükön önállóan dönthetnek, illetve, ha ezen döntések következményeit is vállalniuk kell. Továbbá igyekszem mindig időt szakítani arra, hogy meghallgassam véleményeiket, sikerélményeiket, vagy éppen az esetleges problémáikat, amelyek megosztásával megtisztelnek engem.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Azt gondolom, én minden világ, minden dimenziójában marketinges lennék. Motiválnak a kihívások, a kreativitás és a váratlan helyzetek. Élvezem, hogy ebben a szakmában mindenki kortalan marad, lépést kell tartani a változó trendekkel, és reagálni az új generációk igényeire.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az üzleti életben kialakuló kapcsolatok alapvetően nem sokban térnek el bármely, a magánéletben ápolt kapcsolattól. Úgy gondolom, hogy azok az attribútumok, amelyekkel megtiszteljük a magánéletünkben létező kapcsolatokat, mint az aktív figyelés, a kölcsönös tisztelet, vagy kompromisszumkészség az üzleti kapcsolatokból sem hiányozhatnak. Mindig igyekszem hosszútávra tervezni, éppen ezért kiemelten fontos számomra, hogy mindig fair legyek a másik féllel szemben.

– Mire sajnálja az idejét?

– Szeretem hasznosan eltölteni az időmet, úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle. Csökkenti a motivációmat, ha olyan dologgal kell foglalkoznom, amely szakmailag indokolatlan, és ezzel akár a csapatomat is terhelnem kell, azonban szerencsére ez nem jellemző.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nem szeretem az időmet bosszankodásra pazarolni, de néha természetesen velem is előfordul, hogy egy-egy helyzet kibillent. Nehezen viselem, és nem könnyen felejtem, amikor valaki szándékoltan rosszindulatú.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az élet minden területén szeretek emberekkel foglalkozni és szívesen segítek másoknak, éppen ezért örömmel vállanék egyénileg is önkéntes munkát, azonban amíg erre nem tudok megfelelő mennyiségű időt szakítani, a Samsung által szervezett önkénteskedésben veszek részt.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Alapvetően semmire nem sajnálom a pénzt, de kifejezetten szeretem meglepni a hozzám közel állókat olyan ajándékokkal, élményekkel, amelyeknek tudom, hogy örülni fognak. Szerintem az a legjobb ajándék, amire a másik nagyon vágyik, azonban sajnál rá pénzt költeni.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utóbbi időben viszonylag kevés időm jutott a kikapcsolódásra, azonban amikor csak tehetem szeretek elolvasni egy-egy jó könyvet, vagy megnézni egy filmet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS