Tóth Edina: Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni idegen nyelveket

Tóth Edina: Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni idegen nyelveket
2022. 01. 28., 08:54

Folyamatosan fejlesztek, már tudom, hogy hol kell tartanunk 5 vagy 10 év múlva ahhoz, hogy versenyben maradjunk – mondta az Üzletemnek Tóth Edina idegennyelvi kommunikációs tanácsadó, a Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskola alapítója.

Tóth Edina német nyelvtanár, idegennyelvi kommunikációs tanácsadó. Magyarországon elsőként kezdett az idegennyelvi megszólalási gátlások kialakulásának okaival foglalkozni és a problémára hatékony megoldási módszereket kidolgozni. 2012 óta végzi munkáját professzionális keretek között idegennyelvi kommunikációs tanácsadóként, változatos, mindig személyre szabott módszerekkel. A megszólalási gátlások problémájának leküzdésére az általa összeállított komplex tanácsadói program segít, ha fél valaki megszólalni idegen nyelven. A Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskolát 2016-ban alapította, ahol minden nyelvtanfolyam és célzott nyelvi program a fenti tudás bázisára épül. Tóth Edina anyanyelvi szinten beszél németül, felső fokon angolul és franciául, a francia nyelvet a saját maga által kifejlesztett módszertannal, önállóan sajátította el. Alapfokon kommunikál arabul, spanyolul, jelenleg olaszul tanul.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 378. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Hiszem, hogy mindenki képes idegen nyelveket megtanulni, és azokat gátlások nélkül beszélni, használni. Az idegennyelv tudás szabadságot ad. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon elsőként kezdtem el foglalkozni azzal, hogy a mindennapi használatban is megtanítsam ezt a hozzánk forduló embereknek, s ma már alapvető megoldandó feladatként kezeli minden komoly nyelvoktatási platform ezt a problémát. Büszke vagyok arra is, hogy bőven a pandémia előtt, már 2015- ben elkezdtük az online oktatási módszerek tökéletesítését, az eszköztár feltérképezését. Amikor szükségből a hagyományos nyelviskolák elkezdték kapkodva keresni 2020-ban az online megoldásokat, mi kész, professzionális programmal vártuk a hozzánk fordulókat, s ez a módszertani előnyünk a mai napig megvan.

Milyen távra tervez?

– Azt mondják, aki folyamatosan a jövőben él, mindig boldogtalan és elégedetlen lesz, s hogy az igazán sikeres embereknek bizony ez a jellemzője. Miközben nap mint nap oktatjuk a hallgatóinkat, én magam már azon gondolkodom, hogy 3 év múlva hogyan tudjuk majd ugyanezt az élményt nyújtani nekik. Folyamatosan fejlesztek, már tudom, hogy hol kell tartanunk 5 vagy 10 év múlva ahhoz, hogy versenyben maradjunk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A kutatásaim során azt tapasztaltam, hogy az idegennyelv tanulással összefüggő megszólalási gátlások – bár könnyen hihetnénk, hogy magyar sajátosság – a világ minden pontján megtalálhatóak. Az általam kidolgozott módszertannal tudok segíteni minden érintettnek, hogy ezeket leküzdje, azt szeretném, ha egy napon nem csupán Magyarországon, de Dél-Amerikától Európán át a Távol-Keletig, egyfajta franchise rendszer keretében tudnánk segíteni azoknak, akik küzdenek ezzel a problémával.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagy hatással van rám a mai napig Lomb Kató idegennyelvekhez fűződő szemlélete, Dörnyei Zoltán tudományos munkássága, pszicholingvisztikai kutatásai. A szakmai igényesség, műveltség területén dr. Rókusfalvy Pál pszichológusprofesszor mindörökre etalon lesz számomra, tőle tanultam a legtöbbet még a főiskolai éveim alatt.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Mindenekelőtt példamutatással, s azzal, hogy folyamatosan fejlesztem azt, aki velem dolgozik. Az a célom, hogy akár engem is túlnőjenek, hogy még jobban csinálják azt, amit tőlem tanulnak. Az iskolánkban mindegyik tanárt személyesen készítem fel a munkára, s mindig csak olyat kérek mindenkitől, amit én már megtettem vagy teszek nap mint nap. Nálunk az órák a hallgatóink számára idegennyelvi élményt, folyamatos, kalandos utazást jelentenek, s ennek az élménynek a tökélyre fejlesztése, az órák jó hangulata a kollégáim számára is örömöt jelent.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Csak olyan dolgok hoznak lázba, amiben alkothatok. Ha a jelenlegi területemhez egyáltalán nem kapcsolódó szakmát kell mondanom, akkor a lakberendezés, a belsőépítészet, a szép belső terek megalkotása lenne, ez mindig vonzott.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Engem mindig az ember érdekel, a személyiség, akivel kapcsolatba kerülök, s ennek nyomán az, hogy tudunk-e együtt közösen értéket teremteni. Az a tapasztalatom, hogy mindenki, aki hasonlóan gondolkodik, előbb utóbb valahogy üzletileg is kapcsolódik hozzám, és megtaláljuk a win-win együttműködés területeit. A kapcsolatépítésem tehát ebben az értelemben sosem tudatos. Nyitottsággal élem a mindennapjaim, figyelek, értve beszélgetek, s akivel közös feladatunk van, akivel kapcsolódnom kell, azzal biztosan mindig meg is találjuk egymást és a közös hangot.

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges, üres, semmitmondó beszélgetésekre, velem nem lehet fecsegni, csacsogni. A small talk helyzeteket is azonnal értékteremtő beszélgetéssé fordítom bárkivel, bármilyen helyzetben, vagy ha ez nem sikerül, inkább kilépek a „társalgásból”.

Mivel lehet felbosszantani?

– Számomra a legfontosabb mindig az ügyfeleim elégedettsége, ezért mindent megteszek, hogy az iskola kiválóságot nyújtson minden egyes hallgatójának. Ez maximalizmust, igényességet jelent minden egyes pillanatban, amit a hosszú távú ügyfélmegtartó képességünk visszaigazol. Sajnos találkozom néha olyan esetekkel, amikor egy kollégajelölt nem adja bele a szívét, lelkét abba, amit csinál, és ez bizony nagyon bosszant, mivel ezekben az esetekben éppen ugyanannyi energiával jól is elláthatná a reá bízott feladatot. Őket sajnos nem is tudjuk bevenni a csapatba.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Tudom, hogy Magyarországon nagyon sok olyan fiatal, pályakezdő tanár, nyelvtanár él, főleg az ország szegényebb területein, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a folyamatos fejlődésre, továbbképzésre áldozzanak, mert a napi megélhetésért kell küzdeniük. Egy napon majd szeretnék létrehozni egy olyan alapítványt, amelyik ezeknek a fiatal, pályakezdő kollégáknak segít.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Volt az életemben olyan időszak, amikor nagyon meg kellett néznünk, hogy mire költhetünk, s mire nem. Akkoriban fordult elő, hogy egy gyűrűt, ami egy családi örökség volt, el kellett adnom, hogy a tanulmányaimat folytathassam. Fájt megválnom tőle, de hittem benne, hogy megtérül az áldozat, és igazam lett. A tanulásra, fejlődésre azóta sem sajnálok semmilyen összeget.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A zene. Imádok táncolni!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.