Tóth Edina: Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni idegen nyelveket

Tóth Edina: Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni idegen nyelveket
2022. 01. 28., 08:54

Folyamatosan fejlesztek, már tudom, hogy hol kell tartanunk 5 vagy 10 év múlva ahhoz, hogy versenyben maradjunk – mondta az Üzletemnek Tóth Edina idegennyelvi kommunikációs tanácsadó, a Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskola alapítója.

Tóth Edina német nyelvtanár, idegennyelvi kommunikációs tanácsadó. Magyarországon elsőként kezdett az idegennyelvi megszólalási gátlások kialakulásának okaival foglalkozni és a problémára hatékony megoldási módszereket kidolgozni. 2012 óta végzi munkáját professzionális keretek között idegennyelvi kommunikációs tanácsadóként, változatos, mindig személyre szabott módszerekkel. A megszólalási gátlások problémájának leküzdésére az általa összeállított komplex tanácsadói program segít, ha fél valaki megszólalni idegen nyelven. A Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskolát 2016-ban alapította, ahol minden nyelvtanfolyam és célzott nyelvi program a fenti tudás bázisára épül. Tóth Edina anyanyelvi szinten beszél németül, felső fokon angolul és franciául, a francia nyelvet a saját maga által kifejlesztett módszertannal, önállóan sajátította el. Alapfokon kommunikál arabul, spanyolul, jelenleg olaszul tanul.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 378. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Hiszem, hogy mindenki képes idegen nyelveket megtanulni, és azokat gátlások nélkül beszélni, használni. Az idegennyelv tudás szabadságot ad. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon elsőként kezdtem el foglalkozni azzal, hogy a mindennapi használatban is megtanítsam ezt a hozzánk forduló embereknek, s ma már alapvető megoldandó feladatként kezeli minden komoly nyelvoktatási platform ezt a problémát. Büszke vagyok arra is, hogy bőven a pandémia előtt, már 2015- ben elkezdtük az online oktatási módszerek tökéletesítését, az eszköztár feltérképezését. Amikor szükségből a hagyományos nyelviskolák elkezdték kapkodva keresni 2020-ban az online megoldásokat, mi kész, professzionális programmal vártuk a hozzánk fordulókat, s ez a módszertani előnyünk a mai napig megvan.

Milyen távra tervez?

– Azt mondják, aki folyamatosan a jövőben él, mindig boldogtalan és elégedetlen lesz, s hogy az igazán sikeres embereknek bizony ez a jellemzője. Miközben nap mint nap oktatjuk a hallgatóinkat, én magam már azon gondolkodom, hogy 3 év múlva hogyan tudjuk majd ugyanezt az élményt nyújtani nekik. Folyamatosan fejlesztek, már tudom, hogy hol kell tartanunk 5 vagy 10 év múlva ahhoz, hogy versenyben maradjunk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A kutatásaim során azt tapasztaltam, hogy az idegennyelv tanulással összefüggő megszólalási gátlások – bár könnyen hihetnénk, hogy magyar sajátosság – a világ minden pontján megtalálhatóak. Az általam kidolgozott módszertannal tudok segíteni minden érintettnek, hogy ezeket leküzdje, azt szeretném, ha egy napon nem csupán Magyarországon, de Dél-Amerikától Európán át a Távol-Keletig, egyfajta franchise rendszer keretében tudnánk segíteni azoknak, akik küzdenek ezzel a problémával.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagy hatással van rám a mai napig Lomb Kató idegennyelvekhez fűződő szemlélete, Dörnyei Zoltán tudományos munkássága, pszicholingvisztikai kutatásai. A szakmai igényesség, műveltség területén dr. Rókusfalvy Pál pszichológusprofesszor mindörökre etalon lesz számomra, tőle tanultam a legtöbbet még a főiskolai éveim alatt.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Mindenekelőtt példamutatással, s azzal, hogy folyamatosan fejlesztem azt, aki velem dolgozik. Az a célom, hogy akár engem is túlnőjenek, hogy még jobban csinálják azt, amit tőlem tanulnak. Az iskolánkban mindegyik tanárt személyesen készítem fel a munkára, s mindig csak olyat kérek mindenkitől, amit én már megtettem vagy teszek nap mint nap. Nálunk az órák a hallgatóink számára idegennyelvi élményt, folyamatos, kalandos utazást jelentenek, s ennek az élménynek a tökélyre fejlesztése, az órák jó hangulata a kollégáim számára is örömöt jelent.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Csak olyan dolgok hoznak lázba, amiben alkothatok. Ha a jelenlegi területemhez egyáltalán nem kapcsolódó szakmát kell mondanom, akkor a lakberendezés, a belsőépítészet, a szép belső terek megalkotása lenne, ez mindig vonzott.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Engem mindig az ember érdekel, a személyiség, akivel kapcsolatba kerülök, s ennek nyomán az, hogy tudunk-e együtt közösen értéket teremteni. Az a tapasztalatom, hogy mindenki, aki hasonlóan gondolkodik, előbb utóbb valahogy üzletileg is kapcsolódik hozzám, és megtaláljuk a win-win együttműködés területeit. A kapcsolatépítésem tehát ebben az értelemben sosem tudatos. Nyitottsággal élem a mindennapjaim, figyelek, értve beszélgetek, s akivel közös feladatunk van, akivel kapcsolódnom kell, azzal biztosan mindig meg is találjuk egymást és a közös hangot.

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges, üres, semmitmondó beszélgetésekre, velem nem lehet fecsegni, csacsogni. A small talk helyzeteket is azonnal értékteremtő beszélgetéssé fordítom bárkivel, bármilyen helyzetben, vagy ha ez nem sikerül, inkább kilépek a „társalgásból”.

Mivel lehet felbosszantani?

– Számomra a legfontosabb mindig az ügyfeleim elégedettsége, ezért mindent megteszek, hogy az iskola kiválóságot nyújtson minden egyes hallgatójának. Ez maximalizmust, igényességet jelent minden egyes pillanatban, amit a hosszú távú ügyfélmegtartó képességünk visszaigazol. Sajnos találkozom néha olyan esetekkel, amikor egy kollégajelölt nem adja bele a szívét, lelkét abba, amit csinál, és ez bizony nagyon bosszant, mivel ezekben az esetekben éppen ugyanannyi energiával jól is elláthatná a reá bízott feladatot. Őket sajnos nem is tudjuk bevenni a csapatba.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Tudom, hogy Magyarországon nagyon sok olyan fiatal, pályakezdő tanár, nyelvtanár él, főleg az ország szegényebb területein, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a folyamatos fejlődésre, továbbképzésre áldozzanak, mert a napi megélhetésért kell küzdeniük. Egy napon majd szeretnék létrehozni egy olyan alapítványt, amelyik ezeknek a fiatal, pályakezdő kollégáknak segít.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Volt az életemben olyan időszak, amikor nagyon meg kellett néznünk, hogy mire költhetünk, s mire nem. Akkoriban fordult elő, hogy egy gyűrűt, ami egy családi örökség volt, el kellett adnom, hogy a tanulmányaimat folytathassam. Fájt megválnom tőle, de hittem benne, hogy megtérül az áldozat, és igazam lett. A tanulásra, fejlődésre azóta sem sajnálok semmilyen összeget.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A zene. Imádok táncolni!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-11 16:10:00
Míg a „scoring” csak bizonyos feltételek mellett megengedett, a fennálló tartozás elengedésére vonatkozó információk huzamos ideig történő tárolása ellentétes az általános adatvédelmi rendelettel– mondta ki ítéleteiben az Európai Unió Bírósága.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS