Somogyi Zsolt: Nincsenek megoldhatatlan szituációk az iparágunkban

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 10., 10:45

Az a célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban – mondta az Üzletemnek Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-társtulajdonosa.

Somogyi Zsoltot fiatal korától érdeklik a számítógépes hálózatok és digitális megoldások. Számos informatikai és technológiai projekt megvalósítója, a tervezéstől, – ha kell – a szerelésig átlátja a részleteket. Mindig van valami elképzelése, amivel okosítani lehet a hétköznapi dolgokat. Egyik ilyen ötletének eredményeként jött létre a Parkl, ami a parkolás megreformálásával és az e-mobilitási kihívások megoldásával törekszik az élhetőbb nagyvárosok kialakítására. Zsolt további terveiről az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 157. interjújában olvashat.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem tudnék egyetlen konkrét momentumot meghatározni a karrierutamból, amikor azt éreztem, hogy ez a csúcs. Ugyanakkor, ha az elmúlt pár évre visszatekintek, elégedetten látom, hogy a Parkl és egyben a szakmai pályám is folyamatosan növekvő görbét ír le. A cég fejlődésének üteme és dinamikája – azaz, hogy 3 év alatt egy 2-3 fős projektből mára egy 20 fős csapat alakult ki – bizonyítja számomra, hogy jó úton haladunk a siker felé.

Milyen távra tervez?

– Szeretek mindenre vízió szinten tekinteni és hosszú távon tervezni. Gondolok itt a szolgáltatásra, valamint a kollégáimra, akikkel együtt dolgozom. A digitalizáció gyorsan halad előre, a Parklnél pedig célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A következő nagy mérföldkő a Parkl és egyúttal az én szakmai életemben is, a külföldi piacra lépés. Jelenleg gőzerővel dolgozunk azon, hogy megteremtsük ennek a technikai és üzleti alapjait.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A Parkl megalapításától kezdve rengeteg szakmai iránymutatást kaptam tulajdonostársaimtól. Professzionalizmusuk és az üzleti életben szerzett tapasztalatuk nagyban hozzájárult a cég fejlődéséhez.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Próbálom átadni nekik azt a gondolkodásmódot, ami engem is hajt előre minden nap: nincsenek megoldhatatlan szituációk, főképp a mi iparágunkban, ahol a technológia lehetőségei korlátlanok. Ezenfelül próbálunk inspiráló munkakörnyezetet biztosítani és közösséget formálni, ami mindenkinek felturbózza az egyéni és szakmai fejlődését. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A gimnáziumi éveim alatt versenyszinten sportoltam és bár felnőtt koromra más irányba sodort az élet, mindig is kíváncsi voltam arra, hogy milyen lett volna, ha professzionális szinten folytatom a sportolást.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszem azt, hogy az üzleti kapcsolatok nem cégek, hanem emberek közt jönnek létre, amit a mai világban sajnos sok mindenki hajlamos elfelejteni. Üzleti kapcsolataimat emiatt mindig próbálom úgy kezelni és építeni, hogy azok hosszú távon és ne csak egy-egy projekt erejéig álljanak fent.

Mire sajnálja az idejét?

– Magamat inkább alkotó, feltaláló embernek gondolom, emiatt az operatív feladatok nem tartoznak a legkedveltebb teendőim közé. A legmegfelelőbb kifejezés rám a „happiest kid in the lab”, mivel, ha tehetném, naphosszat a fejlesztőkkel dolgoznék és a rendszerünket, eszközeinket machinálnám. Cégvezetőként azonban elengedhetetlen, hogy minden területen otthonosan mozogjak és belelássak a folyamatokba.

Mivel lehet felbosszantani?

– A környezetemben élők és dolgozók tudják, hogy nem vagyok ideges típus, nagyon nehezen lehet kihozni a sodromból. Minden problémára és helyzetre, ami felbosszanthatna úgy tekintek, hogy biztosan létezik rá megoldás, ezért nehéz fogást találni rajtam. Az idegeskedés engem nem spanol fel, nem visz előre.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen tanítanék általános iskolában informatikát vagy fizikát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk fejleszteni, minőségi környezetre és megoldásokra van szükség. Emiatt ezekre nem sajnálom a pénzt, hosszú távon úgyis kifizetődnek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha olyan országban vagyok, ahol nincs folyamatos internet kapcsolat vagy térerő. Bár ezt idő hiányában nagyon kevésszer tehetem meg, kell egy évben néhány nap, amikor átadom a stafétát és valamennyire elszakadok a külvilágtól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS