Somogyi Zsolt: Nincsenek megoldhatatlan szituációk az iparágunkban

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 10., 10:45

Az a célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban – mondta az Üzletemnek Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-társtulajdonosa.

Somogyi Zsoltot fiatal korától érdeklik a számítógépes hálózatok és digitális megoldások. Számos informatikai és technológiai projekt megvalósítója, a tervezéstől, – ha kell – a szerelésig átlátja a részleteket. Mindig van valami elképzelése, amivel okosítani lehet a hétköznapi dolgokat. Egyik ilyen ötletének eredményeként jött létre a Parkl, ami a parkolás megreformálásával és az e-mobilitási kihívások megoldásával törekszik az élhetőbb nagyvárosok kialakítására. Zsolt további terveiről az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 157. interjújában olvashat.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem tudnék egyetlen konkrét momentumot meghatározni a karrierutamból, amikor azt éreztem, hogy ez a csúcs. Ugyanakkor, ha az elmúlt pár évre visszatekintek, elégedetten látom, hogy a Parkl és egyben a szakmai pályám is folyamatosan növekvő görbét ír le. A cég fejlődésének üteme és dinamikája – azaz, hogy 3 év alatt egy 2-3 fős projektből mára egy 20 fős csapat alakult ki – bizonyítja számomra, hogy jó úton haladunk a siker felé.

Milyen távra tervez?

– Szeretek mindenre vízió szinten tekinteni és hosszú távon tervezni. Gondolok itt a szolgáltatásra, valamint a kollégáimra, akikkel együtt dolgozom. A digitalizáció gyorsan halad előre, a Parklnél pedig célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A következő nagy mérföldkő a Parkl és egyúttal az én szakmai életemben is, a külföldi piacra lépés. Jelenleg gőzerővel dolgozunk azon, hogy megteremtsük ennek a technikai és üzleti alapjait.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A Parkl megalapításától kezdve rengeteg szakmai iránymutatást kaptam tulajdonostársaimtól. Professzionalizmusuk és az üzleti életben szerzett tapasztalatuk nagyban hozzájárult a cég fejlődéséhez.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Próbálom átadni nekik azt a gondolkodásmódot, ami engem is hajt előre minden nap: nincsenek megoldhatatlan szituációk, főképp a mi iparágunkban, ahol a technológia lehetőségei korlátlanok. Ezenfelül próbálunk inspiráló munkakörnyezetet biztosítani és közösséget formálni, ami mindenkinek felturbózza az egyéni és szakmai fejlődését. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A gimnáziumi éveim alatt versenyszinten sportoltam és bár felnőtt koromra más irányba sodort az élet, mindig is kíváncsi voltam arra, hogy milyen lett volna, ha professzionális szinten folytatom a sportolást.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszem azt, hogy az üzleti kapcsolatok nem cégek, hanem emberek közt jönnek létre, amit a mai világban sajnos sok mindenki hajlamos elfelejteni. Üzleti kapcsolataimat emiatt mindig próbálom úgy kezelni és építeni, hogy azok hosszú távon és ne csak egy-egy projekt erejéig álljanak fent.

Mire sajnálja az idejét?

– Magamat inkább alkotó, feltaláló embernek gondolom, emiatt az operatív feladatok nem tartoznak a legkedveltebb teendőim közé. A legmegfelelőbb kifejezés rám a „happiest kid in the lab”, mivel, ha tehetném, naphosszat a fejlesztőkkel dolgoznék és a rendszerünket, eszközeinket machinálnám. Cégvezetőként azonban elengedhetetlen, hogy minden területen otthonosan mozogjak és belelássak a folyamatokba.

Mivel lehet felbosszantani?

– A környezetemben élők és dolgozók tudják, hogy nem vagyok ideges típus, nagyon nehezen lehet kihozni a sodromból. Minden problémára és helyzetre, ami felbosszanthatna úgy tekintek, hogy biztosan létezik rá megoldás, ezért nehéz fogást találni rajtam. Az idegeskedés engem nem spanol fel, nem visz előre.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen tanítanék általános iskolában informatikát vagy fizikát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk fejleszteni, minőségi környezetre és megoldásokra van szükség. Emiatt ezekre nem sajnálom a pénzt, hosszú távon úgyis kifizetődnek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha olyan országban vagyok, ahol nincs folyamatos internet kapcsolat vagy térerő. Bár ezt idő hiányában nagyon kevésszer tehetem meg, kell egy évben néhány nap, amikor átadom a stafétát és valamennyire elszakadok a külvilágtól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS