Somogyi Zsolt: Nincsenek megoldhatatlan szituációk az iparágunkban

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 10., 10:45

Az a célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban – mondta az Üzletemnek Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-társtulajdonosa.

Somogyi Zsoltot fiatal korától érdeklik a számítógépes hálózatok és digitális megoldások. Számos informatikai és technológiai projekt megvalósítója, a tervezéstől, – ha kell – a szerelésig átlátja a részleteket. Mindig van valami elképzelése, amivel okosítani lehet a hétköznapi dolgokat. Egyik ilyen ötletének eredményeként jött létre a Parkl, ami a parkolás megreformálásával és az e-mobilitási kihívások megoldásával törekszik az élhetőbb nagyvárosok kialakítására. Zsolt további terveiről az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 157. interjújában olvashat.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem tudnék egyetlen konkrét momentumot meghatározni a karrierutamból, amikor azt éreztem, hogy ez a csúcs. Ugyanakkor, ha az elmúlt pár évre visszatekintek, elégedetten látom, hogy a Parkl és egyben a szakmai pályám is folyamatosan növekvő görbét ír le. A cég fejlődésének üteme és dinamikája – azaz, hogy 3 év alatt egy 2-3 fős projektből mára egy 20 fős csapat alakult ki – bizonyítja számomra, hogy jó úton haladunk a siker felé.

Milyen távra tervez?

– Szeretek mindenre vízió szinten tekinteni és hosszú távon tervezni. Gondolok itt a szolgáltatásra, valamint a kollégáimra, akikkel együtt dolgozom. A digitalizáció gyorsan halad előre, a Parklnél pedig célunk, hogy tartsuk a tempót és fejlesztéseinkkel még jó pár évig ott legyünk az élvonalban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A következő nagy mérföldkő a Parkl és egyúttal az én szakmai életemben is, a külföldi piacra lépés. Jelenleg gőzerővel dolgozunk azon, hogy megteremtsük ennek a technikai és üzleti alapjait.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A Parkl megalapításától kezdve rengeteg szakmai iránymutatást kaptam tulajdonostársaimtól. Professzionalizmusuk és az üzleti életben szerzett tapasztalatuk nagyban hozzájárult a cég fejlődéséhez.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Próbálom átadni nekik azt a gondolkodásmódot, ami engem is hajt előre minden nap: nincsenek megoldhatatlan szituációk, főképp a mi iparágunkban, ahol a technológia lehetőségei korlátlanok. Ezenfelül próbálunk inspiráló munkakörnyezetet biztosítani és közösséget formálni, ami mindenkinek felturbózza az egyéni és szakmai fejlődését. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A gimnáziumi éveim alatt versenyszinten sportoltam és bár felnőtt koromra más irányba sodort az élet, mindig is kíváncsi voltam arra, hogy milyen lett volna, ha professzionális szinten folytatom a sportolást.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszem azt, hogy az üzleti kapcsolatok nem cégek, hanem emberek közt jönnek létre, amit a mai világban sajnos sok mindenki hajlamos elfelejteni. Üzleti kapcsolataimat emiatt mindig próbálom úgy kezelni és építeni, hogy azok hosszú távon és ne csak egy-egy projekt erejéig álljanak fent.

Mire sajnálja az idejét?

– Magamat inkább alkotó, feltaláló embernek gondolom, emiatt az operatív feladatok nem tartoznak a legkedveltebb teendőim közé. A legmegfelelőbb kifejezés rám a „happiest kid in the lab”, mivel, ha tehetném, naphosszat a fejlesztőkkel dolgoznék és a rendszerünket, eszközeinket machinálnám. Cégvezetőként azonban elengedhetetlen, hogy minden területen otthonosan mozogjak és belelássak a folyamatokba.

Mivel lehet felbosszantani?

– A környezetemben élők és dolgozók tudják, hogy nem vagyok ideges típus, nagyon nehezen lehet kihozni a sodromból. Minden problémára és helyzetre, ami felbosszanthatna úgy tekintek, hogy biztosan létezik rá megoldás, ezért nehéz fogást találni rajtam. Az idegeskedés engem nem spanol fel, nem visz előre.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen tanítanék általános iskolában informatikát vagy fizikát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk fejleszteni, minőségi környezetre és megoldásokra van szükség. Emiatt ezekre nem sajnálom a pénzt, hosszú távon úgyis kifizetődnek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha olyan országban vagyok, ahol nincs folyamatos internet kapcsolat vagy térerő. Bár ezt idő hiányában nagyon kevésszer tehetem meg, kell egy évben néhány nap, amikor átadom a stafétát és valamennyire elszakadok a külvilágtól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
2024-05-23 14:10:00
A Siemens Energy budapesti telephelyén átadtak egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, nyitásra kész a duális képzési központ és a HIPA által kezelt Gyármentő Program keretében megvalósított 1,5 MW teljesítményű napelempark is üzembe lép.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS