Solymár Dóra: Mostanában a lecsendesedés a legjobb tanítómesterem

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 05. 20., 09:15

Ha gyorsabban tudod megtenni a tanulási ciklus lépéseit, üzleti előnyre teszel szert – mondta az Üzletemnek Solymár Dóra HR szakértő.

Solymár Dóra számára az elmúlt 20 évben az értékteremtő HR volt a fókuszban. Részt vett üzleti gondolkodás fejlesztésében és transzformációjában, szervezetfejlesztési folyamatok kidolgozásában, a HR rendszerek cégre szabott bevezetésében és működtetésében. Legizgalmasabb időszaknak a digitális transzformáció támogatását tartja. Kezdeményezte a microlearning bevezetését akár applikációban, akár fejlesztési folyamatokban. Dóra hiszi: ha hagyjuk játszani az agyat, akkor gyorsabban tanulunk. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 286. interjúja!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Valahogy mindig úgy hozta az élet, hogy az életpályával való foglalkozás szakmai feladataim között volt: vezetőfejlesztés, utánpótlásfejlesztés, képzési rendszerek kialakítása.  Láttam megnövekedni és transzformálódni karriereket. Ez mindig egy többszereplős folyamat, amiben párhuzamos karrierekben is kiteljesedhetünk. Szerencsére ma már nem eretnek gondolat a karrierváltás vagy akár egy teljesen más tevékenység elkezdése. A karrier nekem az, amikor látom, hogy a kollégák, akikkel együtt dolgoztam kiteljesednek, megtalálják a saját útjukat. Ez igazi visszaigazolás arra, hogy akkor és ott nagyon jól csináltam valamit.

– Milyen távra tervez?

– Látom magam előtt, hogy 20 év múlva hol vagyok és mit csinálok. Szeretek tervezni és szeretek örömmel újratervezni. Szakmailag érett és minőségi környezetet képzelek el magamnak és ehhez az építőköveket lépésről-lépésre teszem össze.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A folyamatos tanulás bármely szakmában elengedhetetlen. Sok szervezetet támogattam – a HR állandó dilemmája, hogy mi fog megmaradni a fejlesztés után is a működésben? Van-e viselkedésváltozás? A mostani érdeklődésem középpontjában a mentális állóképesség áll. Ez a fajta szívósság segít a személyes és a szervezeti célok elérésében. Megbecsülhető, hogy milyen mértékben tanul egy csapat. Az MTQ (Mental Toughness Questionnaire) segítségével pontosan meghatározható, milyen támogatással lehet egy csapat befogadó az új dolgok iránt. Ez ma a sikeres üzleti működés indikátora. Ha gyorsabban tudod megtenni a tanulási ciklus lépéseit, akkor üzleti előnyre teszel szert.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nehéz ez a kérdés. Azt vettem észre, ahogy haladok előre az időben, másként tanulok. Mostanában a lecsendesedés a legjobb tanítómesterem. Szerencsém volt, mert amikor kezdtem, akkor még voltak „inas évek”. Tapasztalt kollégáktól lestem el a szakma fortélyait, majd lehetőségem nyílt arra, hogy kitekintsek az országhatáron kívül nemzetközi megoldások fejlesztésével. Mindig a praktikus megoldások elérése volt a célom, ami mögött egy komplex út volt. Az elmélet és a gyakorlat kéz a kézben járt.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– A vezetői munkámban nekem a transzparencia működött. Egyértelmű célok és elvárások, amihez közösen nézzük meg, hogy milyen út vezethet el. Együtt találjuk meg, hogy mire van szükség, ahhoz, hogy megvalósuljon, amit szeretnénk. Partnerei vagyunk egymásnak úgy is, hogy más-más felelősséggel vagyunk benne a helyzetben. Idő volt, amíg ide eljutottam. Ehhez magammal kellett foglalkoznom. Meg kellett ugranom a magam árnyékát. Elengedni a saját meggyőződéseimet és kíváncsinak lenni minden másra. A kollégákat a hozzáállásommal tudtam a leginkább motiválni. 

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Sokat foglalkoztam a felhasználó élménnyel (UX-User experience), mert a fejlesztési programokat ugyanúgy lehet vizsgálni, mint egy applikáció fejlesztését. Jó volt belemerülni abba a világba, amiben nagyon profi eszközökkel fejlesztik a termékeiket az egyes szolgáltatók, startupok. Jó volt tanulni a nálam fiatalabbaktól. Nekem igazi felfrissülés volt UX-esként végezni. A UX-es tapasztalataimat a vállalati HR Learning&Development területén használtam.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Mostanában sokat írok. Eddigi tapasztalataimat rendszerezem az írás segítségével. A DARE nemcsak bátorságot jelent, hanem azt is, hogy adunk másoknak. Tavaly év végén indítottuk el a Dare BárMi podcastot, amiben olyan témákról beszélgetünk, ami segítheti azt, hogy jól legyünk mind a szakmai, mind a privát életünkben. Most készítjük a HR-ről szóló rövid sorozatunkat. Nemcsak cégvezetőknek, HR-seknek, hanem mindenkinek, akit ez a téma érdekel.

– Mire sajnálja az idejét?

– Volt olyan időszakom, amikor magamra sajnáltam a legtöbb időt. Ennek a tapasztalatai alapján nekem fontos, hogy tartsam tiszteletben az időmet, így az életemet.

– Mivel lehet felbosszantani?

– A PCM® (Folyamat Kommunikációs Modell) segítette ebben a legtöbbet. Magam vagyok felelős azért, hogy ne legyek felbosszantható. A bosszúság elveszi az időt a fontos dolgoktól. Elég jó-e nekem az, hogy bosszúsággal töltöm az időm egy részét? Van-e más döntési lehetőségem ehelyett? Elárulom. Van egy nagyon jól használható struktúra, ami mint egy térkép segít eligazodni a stressz útvesztőjében. Elég egyszerű ahhoz, hogy használni lehessen és elég összetett, hogy még többet akarjál megtudni róla. A PCM® szemlélete az üzleti eredményekre van hatással. A leginkább az együttműködés hiányával égetjük a profitot. Lapátoljuk ki a pénzt az ablakon.  A csapatok együttműködése nem a HR felelőssége, hanem a csapaté. HR eszközöket, lehetőségeket mutat, de nem csinálhatja meg más helyett a dolgát. A csapat maga tudja stresszmentesebbé tenni a működését és ezzel az értékteremtő képessége is növekszik. Ez sima matek. Melyik HR vezető vagy ügyvezető ne szeretne azokra a stratégiai dolgokra koncentrálni, amelyek előre viszik az üzletét? Persze a napi tűzoltásban, egymással versengő területek összebékítésében, alulteljesítés menedzselésében is van izgalom. Ki-ki döntse el, melyiket szeretné jobban.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A legelső hivatásom a logopédia, amiből nagyon sokat merítettem a későbbi feladataimnál. Ahhoz segített hozzá, hogy bízzak abban a folyamatban, amikor együtt dolgozunk. Bízzak a család, mint csapat erejében. A család a legkisebb egység, ahol az igazi változások megtörténhetnek. Nagyszerű érzés, amikor együtt képesek vagyunk megoldani egy komplex helyzetet. Még mostanában is vállalok ilyen segítő feladatot. 

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tanulást tartom a legfontosabbnak. Jóra inspirál engem és a környezetemet is. Bárkinek a tanulásába szívesen fektetek időt és pénzt is.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Mostanában azt vettem észre, hogy a séta kapcsol ki a leginkább. Így kütyümentesen van idő magamra, a családomra vagy a barátaimra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS