Siklós Márta: Senkitől sem kérek többet, mint amit magamtól elvárok

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 11. 27., 10:00

Kitartó szívóssággal, minőségi munkával építem az üzleti kapcsolataimat. Ez a legjobb módszer arra, hogy az embert megismerjék – mondta az Üzletemnek adott interjúban Siklós Márta adótanácsadó, könyvvizsgáló, a LeitnerLeitner Kft. ügyvezetője.

Siklós Márta hosszú távra tervez, s mint mondja: újratervezésben is nagyon jó, mert az élet gyakran felülírja az elképzeléseket. Szívesen lett volna rádió riporter vagy művészettörténész, de ezek mára csak álmok maradtak. Ha arra is kíváncsi, hogy Márta milyen önkéntes munkát végez, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 242. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Azt, hogy azon az egyetemen, a Corvinuson taníthatok, ahol tanultam. Fontosnak tartom, hogy a tapasztalatainkat, tudásunkat átadjuk a következő nemzedéknek, tartozunk ezzel a szakmánknak!

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszú távra, és ezt mindig felülírják a napi ad hoc feladatok. De újratervezésben nagyon jó vagyok!

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A biztonságos generációváltás és ezáltal a stabilitás biztosítása a munkatársaim számára.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmailag az egyetemi évek alapoztak meg, és utána is rengeteget tanultam és tanulok. Olyan szinten változik a szakmám – adótanácsadás és könyvvizsgálat –, hogy egy percre sem lehet leállni.  Emberileg jó néhány tanárom és kollégám alakított rajtam, de persze a családi alapértékrend – munka, tanulás, szorgalom – változatlan.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Senkitől nem kérek többet, mint amit magamtól elvárok. A munkatársak mögött mindig figyelek az emberre és a saját személyes körülményeire, mert mint tudjuk: „Egyedül nem megy…” sem nekik, sem nekem. Csapatban gondolkozom.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Azt hiszem, hogy a helyemen vagyok, de álmaim voltak és még vannak is. Szívesen lettem volna rádió riporter vagy művészettörténész, az irodalom is nagyon érdekel. Ötleteim még lennének…

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Kitartó szívóssággal, minőségi munkával. Ez a legjobb módszer arra, hogy az embert megismerjék és utána már megy minden magától… Ahogy így visszagondolok, talán mégsem volt ennyire egyszerű!

Mire sajnálja az idejét?

– Mindenre, ami értelmetlen, ami nem visz előrébb, de legjobban a felesleges időpazarlásra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Elég béketűrő és alapvetően vidám, pozitív beállítottságú vagyok. Keveset bosszankodom és azt is igyekszem azonnal elfelejteni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Jelenleg is végzek önkéntes munkát, és a jövőben is tervezem. Most még elsősorban szakmai területen (például ingyenes képzések, előadások tartása, a szakma érdekében történő koncepciók, anyagok kidolgozása). Biztos vagyok benne, hogy a rendelkezésemre álló időt a jövőben is értelmes feladatok pro bono elvégzésével fogom kitölteni. Hogy ez pontosan milyen terület lesz, azt még nem tudom megmondani. A lényeg, hogy a bennem lévő tudás hasznosuljon.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénzt mindig is eszköznek és soha nem célnak tekintettem. A stabilitáshoz és a tervezéshez fontos, bármit megveszek amire szükség van, de a pazarlás nem az én világom, akár cégen belül, akár a magánéletről van szó.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A gyerekszoba és a sport! Nincs annál jobb, mint a gyerekekkel játszani vagy egy jót edzeni! A legjobb, ha a kettő ötvözhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS