Pente Barbara: Magamtól tanultam meg a leckét

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 01. 22., 11:00

Több mint tíz éve dolgozom szabadúszóként, csak azokat az együttműködéseket vállaltam el, amelyek tetszettek, kihívást adtak, újat tanulhattam, és emberileg is megfelelő volt számomra az üzleti partner – mondta az Üzletemnek Pente Barbara, a BarbiOcean alapítója.

Pente Barbara 15 éve kereskedik elsősorban a lengyel-magyar piacon közvetítőként. Büszke rá, hogy olyan szakterületen is sikereket ért el, ahol szinte kizárólag férfiak dolgoznak. Imád énekelni, ezzel is boldogságot szerezve másoknak. Így nem is csodálkozhatunk, hogy az utcai zenészektől soha nem sajnálja a pénzt. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 252. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Még nem jött el. Sok kisebb csúcsot elértem már, rengeteg sikerem volt életem több területén is. Lengyelországban szereztem meg külkereskedelmi diplomát úgy, hogy a lengyel nyelvet nem beszéltem a kezdetekkor, vagy olyan projekteket segítettem külsős partnerként, az elején tolmácsként, mint szénhidrogén (kőolaj, földgáz) kutatás, és sok projekt tapasztalat után koordinátorként zártam le életemben ezt a munkásságot. Azért is vagyok büszke erre, mert olyan szakterületen értem el nagyon magas szintet, ahol kimondottam csak férfiak dolgoznak. Megtiszteltetés volt nőként a reggeli vezetői megbeszélésen a MOL vezetőivel is együtt jelen lenni és közösen értéket adni a tervezéshez, egy közel 150 fős projektet együtt koordinálni. De életem igazi főműve, a barbiocean.com csak most kezdi kibontani szárnyait, s a csúcs eléréséhez, még rengeteg mérföldkövet kell megtennem.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszú távra tervezek. Úgy gondolom, hogy ezúttal halálom pillanatáig. Végre megtaláltam azt a hivatást, amit végre életem végéig fogok csinálni anélkül, hogy megunnám, s új kihívásokat keresnék. Szeretném, ha munkásságom gyümölcse, a környezetünk tisztábbá és élhetőbbé tétele tartósan fennmaradna és tovább épülne halálom után is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

  1. Európai gyártók legalább a 80 százalékát a piacteremen látni. Függetlenné válni a távolkeleti gyártásoktól, csökkentve ezzel többek között a szállítással járó káros anyagok levegőbe juttatását is.
  2. Környezettudatos modellemet minden kontinensen elterjeszteni.
  3. Olyan környezettudatos technológiákat és befektetőket összekapcsolni, ami a kommunális és gyártói hulladékanyagot felhasználja vagy környezettudatosan lebontja, valamint a megújuló energiákat felhasználva olcsóbb és környezettudatosabb életet teremtünk.
  4. Hozzájárulni nagy mértékben ahhoz, hogy levegőnket tisztábbá tegyük. Vizeinket, óceánjainkat megtisztítsuk a mikro és látható műanyagtól. A Föld felszínét szintén, valamint a mérgező folyadékok, szemét Földbe való rejtését is felszámoljuk, semlegesítsük. Minél több megújuló energiát használni, és visszaszorítani a kőolaj és csökkenteni más ásványi anyagok kitermelését.
  5. Szeretném, ha az emberek 80 százaléka fontosnak tartaná a környezetvédelmet és tennének is ezért. Mindennapjaikba beépítenék az apró kis lépéseket, s árban egyre többek számára elérhető, környezettudatos technológiák kerülnének be a háztartásokba, az ipari egységekbe.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Egy életművésznek csak az élet lehet igazi tanító mestere. Az életemben szereplő emberi kapcsolatok, könyvek, tanfolyamok, előadások mind egy pici darabkával bővítették tapasztalataimat. Nem volt klasszikus mentorom soha, aki mutatta volna az utat. Magamtól tanultam meg a leckét az élet adta feladatok által.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Jelenleg Őszinteséggel, Tisztelettel, Példamutatással. Keretet adva, irányt mutatva következetesen. Ami sok évnyi tapasztalat, és eredménytelten próbálkozás gyümölcse. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Rengeteg szakmában kipróbáltam már magam vagy beleláttam tolmács és közvetítői munkáim segítségével. De a titkos vágyam (ami ezután már nem lesz titkos) az éneklés. Csak úgy néha, bonbonként, az embereknek a környezetemben. Hogy valami mást is adjak a környezettudatosságomon kívül. Boldogságot a szívekbe.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szerencsére nagyon könnyen tudok kapcsolatokat kiépíteni. Üzleti kapcsolataimat két részre osztanám, akik engem keresnek fel és akiket én keresek fel a Megbízóimnak. Több mint 10 éve dolgozom szabadúszóként és csak azokat az együttműködéseket vállaltam el, amelyek tetszettek, kihívást adtak, újat tanulhattam és emberileg is megfelelő volt számomra az üzleti partner. Munkáimat ezáltal 120 százalékan végeztem örömmel. Az elégedett partnereim pedig tovább ajánlottak. Mindig a Megbízóim kerestek engem és nem fordítva. Akiket én keresek a Megbízóimnak őket az interneten találtam, vagy korábbi munkáim, életem során kiépített kapcsolatokból merítkezek. A jelenlegi misszióm azonban sokkal nagyobb és átfogóbb, mint az eddigi projektjeim. Így nekem is nagyobb léptekben kell gondolkoznom. Jelenleg a Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara Tagjaként is kapok támogatást, s ezt a kört idén szeretném kibővíteni további 7 ország kamaráira, amelyekkel már tavaly elkezdtük a tárgyalásokat. 

Mire sajnálja az idejét?

– Értéktelen, panaszkodós hosszú baráti találkozókra, beszélgetésekre, lényegtelen megbeszélésekre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Igazságtalansággal. Hazugsággal. Ha nem a terveim szerint haladnak a dolgok – de ezt már egyre jobban kezdem kezelni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyerekek, idősek, állatok gondozását, vigyázását vagy valamit, amivel a környezetet tehetjük tisztábbá. Akár egy szemétszedést.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Ez mindig attól függ, hogy anyagi bőségem teremtésének melyik szakaszában vagyok. Az egyetlen kivételt ez alól az utcai zenészek jelentik. Nekik minden körülmények között szívesen adok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Zene, kirándulás a természetbe, tánc, egy jó minőségi beszélgetés, jó film.

(Fotó: barbiocean.com)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.