Pente Barbara: Magamtól tanultam meg a leckét

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 01. 22., 11:00

Több mint tíz éve dolgozom szabadúszóként, csak azokat az együttműködéseket vállaltam el, amelyek tetszettek, kihívást adtak, újat tanulhattam, és emberileg is megfelelő volt számomra az üzleti partner – mondta az Üzletemnek Pente Barbara, a BarbiOcean alapítója.

Pente Barbara 15 éve kereskedik elsősorban a lengyel-magyar piacon közvetítőként. Büszke rá, hogy olyan szakterületen is sikereket ért el, ahol szinte kizárólag férfiak dolgoznak. Imád énekelni, ezzel is boldogságot szerezve másoknak. Így nem is csodálkozhatunk, hogy az utcai zenészektől soha nem sajnálja a pénzt. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 252. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Még nem jött el. Sok kisebb csúcsot elértem már, rengeteg sikerem volt életem több területén is. Lengyelországban szereztem meg külkereskedelmi diplomát úgy, hogy a lengyel nyelvet nem beszéltem a kezdetekkor, vagy olyan projekteket segítettem külsős partnerként, az elején tolmácsként, mint szénhidrogén (kőolaj, földgáz) kutatás, és sok projekt tapasztalat után koordinátorként zártam le életemben ezt a munkásságot. Azért is vagyok büszke erre, mert olyan szakterületen értem el nagyon magas szintet, ahol kimondottam csak férfiak dolgoznak. Megtiszteltetés volt nőként a reggeli vezetői megbeszélésen a MOL vezetőivel is együtt jelen lenni és közösen értéket adni a tervezéshez, egy közel 150 fős projektet együtt koordinálni. De életem igazi főműve, a barbiocean.com csak most kezdi kibontani szárnyait, s a csúcs eléréséhez, még rengeteg mérföldkövet kell megtennem.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszú távra tervezek. Úgy gondolom, hogy ezúttal halálom pillanatáig. Végre megtaláltam azt a hivatást, amit végre életem végéig fogok csinálni anélkül, hogy megunnám, s új kihívásokat keresnék. Szeretném, ha munkásságom gyümölcse, a környezetünk tisztábbá és élhetőbbé tétele tartósan fennmaradna és tovább épülne halálom után is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

  1. Európai gyártók legalább a 80 százalékát a piacteremen látni. Függetlenné válni a távolkeleti gyártásoktól, csökkentve ezzel többek között a szállítással járó káros anyagok levegőbe juttatását is.
  2. Környezettudatos modellemet minden kontinensen elterjeszteni.
  3. Olyan környezettudatos technológiákat és befektetőket összekapcsolni, ami a kommunális és gyártói hulladékanyagot felhasználja vagy környezettudatosan lebontja, valamint a megújuló energiákat felhasználva olcsóbb és környezettudatosabb életet teremtünk.
  4. Hozzájárulni nagy mértékben ahhoz, hogy levegőnket tisztábbá tegyük. Vizeinket, óceánjainkat megtisztítsuk a mikro és látható műanyagtól. A Föld felszínét szintén, valamint a mérgező folyadékok, szemét Földbe való rejtését is felszámoljuk, semlegesítsük. Minél több megújuló energiát használni, és visszaszorítani a kőolaj és csökkenteni más ásványi anyagok kitermelését.
  5. Szeretném, ha az emberek 80 százaléka fontosnak tartaná a környezetvédelmet és tennének is ezért. Mindennapjaikba beépítenék az apró kis lépéseket, s árban egyre többek számára elérhető, környezettudatos technológiák kerülnének be a háztartásokba, az ipari egységekbe.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Egy életművésznek csak az élet lehet igazi tanító mestere. Az életemben szereplő emberi kapcsolatok, könyvek, tanfolyamok, előadások mind egy pici darabkával bővítették tapasztalataimat. Nem volt klasszikus mentorom soha, aki mutatta volna az utat. Magamtól tanultam meg a leckét az élet adta feladatok által.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Jelenleg Őszinteséggel, Tisztelettel, Példamutatással. Keretet adva, irányt mutatva következetesen. Ami sok évnyi tapasztalat, és eredménytelten próbálkozás gyümölcse. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Rengeteg szakmában kipróbáltam már magam vagy beleláttam tolmács és közvetítői munkáim segítségével. De a titkos vágyam (ami ezután már nem lesz titkos) az éneklés. Csak úgy néha, bonbonként, az embereknek a környezetemben. Hogy valami mást is adjak a környezettudatosságomon kívül. Boldogságot a szívekbe.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szerencsére nagyon könnyen tudok kapcsolatokat kiépíteni. Üzleti kapcsolataimat két részre osztanám, akik engem keresnek fel és akiket én keresek fel a Megbízóimnak. Több mint 10 éve dolgozom szabadúszóként és csak azokat az együttműködéseket vállaltam el, amelyek tetszettek, kihívást adtak, újat tanulhattam és emberileg is megfelelő volt számomra az üzleti partner. Munkáimat ezáltal 120 százalékan végeztem örömmel. Az elégedett partnereim pedig tovább ajánlottak. Mindig a Megbízóim kerestek engem és nem fordítva. Akiket én keresek a Megbízóimnak őket az interneten találtam, vagy korábbi munkáim, életem során kiépített kapcsolatokból merítkezek. A jelenlegi misszióm azonban sokkal nagyobb és átfogóbb, mint az eddigi projektjeim. Így nekem is nagyobb léptekben kell gondolkoznom. Jelenleg a Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara Tagjaként is kapok támogatást, s ezt a kört idén szeretném kibővíteni további 7 ország kamaráira, amelyekkel már tavaly elkezdtük a tárgyalásokat. 

Mire sajnálja az idejét?

– Értéktelen, panaszkodós hosszú baráti találkozókra, beszélgetésekre, lényegtelen megbeszélésekre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Igazságtalansággal. Hazugsággal. Ha nem a terveim szerint haladnak a dolgok – de ezt már egyre jobban kezdem kezelni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyerekek, idősek, állatok gondozását, vigyázását vagy valamit, amivel a környezetet tehetjük tisztábbá. Akár egy szemétszedést.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Ez mindig attól függ, hogy anyagi bőségem teremtésének melyik szakaszában vagyok. Az egyetlen kivételt ez alól az utcai zenészek jelentik. Nekik minden körülmények között szívesen adok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Zene, kirándulás a természetbe, tánc, egy jó minőségi beszélgetés, jó film.

(Fotó: barbiocean.com)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS