Pál Zoltán Gábor: Mi vagyunk a nyertesei, hogy hatalmas a munkaerőhiány a területünkön

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 07. 10., 10:15

Az életem nem arra való, hogy olyan emberekkel egyeztessek, akik nem tisztelik meg a cégünk munkáját kellő pontossággal – mondja az Üzletemnek Pál Zoltán Gábor. Az ALH Consulting Kft. tulajdonosa ma már jellemzően online ápolja és fejleszti üzleti kapcsolatait.

Pál Zoltán Gábor SEO szakértő, egyik fő területe a linkmarketing. Optimális esetben egyre több vállalkozásnál tisztában vannak a terület fontosságával. Ügyfélkörét jellemzően kkv-k alkotják az építőipartól az egészségügyig. Kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy a Bizalmi Indexen maximálisan megszerezhető 10 pontból száznál több ellenőrzött ügyfél véleménye alapján a cég mutatója jelenleg 9,47 – tavaly listavezetők voltak. (Igaz, nem ő dicsekszik vele, hanem én néztem utána.) Azzal viszont most én dicsekszem, hogy az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 88. résztvevőjeként Zoltán vállalta az interjút.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A mai napot. Holnap pedig a holnapról fogom ugyanezt gondolni. Nem érzem azt, hogy a csúcson túl lennék, közel sem, és az eddigi munkát inkább egy nagyon hosszú hegymászáshoz tudnám hasonlítani. Épp a táv felén járok. Nem gondolok eddig egy elért eredményemre sem úgy, hogy ez lenne, vagy lett volna a csúcs. Most megy eddig minden a legjobban, holnap még jobban fog menni, jövőre pedig szintén. Hogy meddig szeretnék eljutni, arra még nincs válaszom, ebben a kérdésben még keresem a válaszaimat.

Milyen távra tervez?

– A következő 5 évet elég jól fel tudom becsülni, azon túl pedig mindenki csak tippelget. Azt látom, hogy 5 év múlva mit szeretnék elérni, az hogy fog engem szolgálni és mit csinálok vele. 10 éves távlatban legfeljebb helyszínt tudok tervezni, és az semmiképp sem Európa lesz.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ha a cégemben betöltött szerepemet vesszük, akkor ott szakmailag már beláthatóan kevés célom van, mert a keresőoptimalizálás nem fejlődik már olyan mértékben, mint mondjuk, 3-5 évvel ezelőtt. Ha a cégem építését tekintem szakmámnak, ami az időm egyre nagyobb hányadát teszi ki, akkor azt tudom mondani, hogy a cég teljes orientáció váltása nagyon fontos cél. Teljes mértékben kiszállunk az ember és kompetencia alapú orientáció okozta korlátokból, haladunk a folyamat és adat alapú működés felé. A 90 százalék feletti automatizáltság, a cég teljes mértékben lean alapú működtetése a cél. Ha előbbi bakancslistás pont lehet, akkor nagyon sok pontot ez a folyamat és az oda vezető út mérföldkövei tesznek ki.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon sok mentorom volt, én inkább azt mondom, hogy nyitott füllel járom a világot, és ha valakitől el tudtam hozni egy számomra hasznos gondolatot és mondatot, azt megpróbáltam integrálni az életemben és a cégemben. Akik hatással voltak az életemre, ők kizárólag magyar emberek, mind közeli ismerős vagy a cégem partnere, akikkel akár közösen dolgozunk egymás cégeinek a jobbá tételén.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Kizárólag Magyarországon. Mi vagyunk a nyertesei annak a helyzetnek, hogy hatalmas a munkaerőhiány a területünkön, és hogy ezzel szemben szinte korlátlan kapacitásokkal rendelkezünk. Az előbbiekben említett orientáció váltás hozta meg számunkra azt a hatékonyságot, hogy gyakorlatilag nem tud előfordulni olyan helyzet, amiben kapacitáshiány miatt ne tudnánk új ügyfeleket elvállalni. Ennek megfelelően miért vállaljuk be a nemzetközi piaccal járó nagyon komoly többlet terhet és kockázatot, ha így is elég jól értelmezhető sorban állás van a munkánkért.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ingatlan piacon örömmel kialakítanám a magam játszóterét, de nem ezen a földrészen, ez egészen biztos.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Ma már jellemzően online, és a piac többi szereplője keres meg, hogy örömmel dolgoznának velünk. Korábbiakban kapcsolatépítő közösségek, klubok szolgáltak erre, de nagyon sokszor a megkérdőjelezhető minőség miatt tovább álltam. Összesen egy helyet ismerek a mai networking életben, ami megközelítőleg jól szelektál a tagjait illetően, de ott is van még mit fejlődni.

Mire sajnálja az idejét?

– A belvárosba járásra. Idén év elején jött a döntés, hogy többet nem megyek ügyfélhez személyesen, miután a napjaim felét a kocsiban töltöttem. Digitálisan dolgozó cégben, főleg tulajdonosként nem tehetem meg, hogy mindenhova szaladgálok. Ha valaki szeretne velünk dolgozni, az tisztában van azzal, hogy nincs személyes találkozás. Még amit kifejezetten időveszteségként élek meg, az az olyan ügyfelek gondjainak a megoldása, akik nem tudnak határidőre fizetni. Az én életem nem arra való, hogy olyan emberekkel egyeztessek, akik nem tisztelik meg a munkánkat kellő pontossággal.

Mire sajnálja a pénzt?

– Belvárosi parkolásra. Úgyis ellopják.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valakinek leírok érthetően valamit, és nem képes elvégezni. Általában pontokba szedve, nagyon jól strukturáltan írok meg mindent, csak megfelelő szövegértésre van szükség. Aki ezután nem tudja végrehajtani, azt inkább elengedem, mert tudom, hogy az értetlenség tudja elvenni az energiáimat.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Kizárólag csak állatokkal foglalkozó helyen. Menhely, állatkert vagy bármilyen hely, ahol állatoknak tudok segíteni.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás. Jellemzően délre és keletre megyek, és lehetőleg olyan helyre, amiről a lehető legkevesebb információ érhető el. Fel akarom magamnak fedezni azokat a helyeket, amiket más még nem, vagy csak kevesen. Utazásokon nehezebben érnek utol a mindennapi dolgok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.