Oltványi Zsolt: Egyre jobban érdekel a külföldi piac

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 02. 27., 10:00

Jelenleg a MentesFeszt rendezvény megvalósítása a legnagyobb projektem, de egy egészségtudatos cégeket összefogó beszerzési klaszter megvalósításával is foglalkozom – mondta az Üzletemnek Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonos-ügyvezetője.

Oltványi Zsolttal először akkor találkoztam, amikor kiérdemelte az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Agilitása és profizmusa azóta is töretlen, valamin mindig jár az agya. A sok ötlet mellett számomra az a legszimpatikusabb, ahogyan a szociális érzékenységről nem csak beszél, de annak megfelelően él és dolgozik. Sok minden más is kiderül róla az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 150. (!) interjújából.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A vállalkozói élet folyamatos utazás a szakmai szakadékok és a hegységek csúcsai között. A napi, heti, havi sikerekből nyerek erőt és pozitívan próbálom megélni mindennapjaimat. De ha ki kell emelnem egyet, akkor az a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója díj elnyerése volt, amivel komoly szakmai pozitív visszajelzést kaptam Mentes termékeink és filozófiánk népszerűsítésével kapcsolatosan.

– Milyen távra tervez?

– Rövid (1-6 hónap) és közép távon (1-3 év) is vannak elképzeléseim, de folyamatosan tervezek és jár az agyam új és meg újabb projekteken. Mint azt korábbiakban is nyilatkoztam a Mentes volt a 268. tervem, de már sokkal körültekintőbben állok neki bármilyen ötletnek. Első az üzleti terv, ahol az ötletek 95 százaléka el is „hasal”.  Jelenleg a MentesFeszt rendezvény megvalósítása a legnagyobb projektem, de egy egészségtudatos cégeket összefogó beszerzési klaszter megvalósításával is foglalkozom.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Önműködő vállalkozások építése! De ezen felül egy egészségtudatos vendéglátó egység (Mentes étterem) beindítása a Balaton északi partján, valamint a szlovák piac irányába történő sikeres terjeszkedés.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől a kitartást és a tiszteletet a munka iránt. Páromtól a precizitást és a pénzügyi keretek megtartásának fontosságát. Steve Jobs-tól a vásárlói élmény jelentőségét. Dale Carnegie-től az emberek megértésének fontosságát... és még folytathatnám. Folyamatosan tanulok és képzem magam. Jelenleg a hangoskönyvek hallgatásával hasznosítom a dugóban töltött hasztalan órákat és ezzel is folyamatosan képzem magam.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Jelenleg az üzemünkben Lean és Kaizen módszertanokat „összegyúrva” próbáljuk a kollegák motivációját fenntartani. Ami természetesen nem mindenkinél működik, de a kreatívabb kollegákban rejlő lehetőségeket, azt gondolom, jól felszínre hozza.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Asztalos – mindig szerettem fával dolgozni és nagy vágyam, hogy fa gyűrűket gyártsak egyszer, ha majd lesz erre időm. Belekóstolnék a séfek világába is, jelenleg ázsiai ételek készítése területén „képzem” magam.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Networking eseményekre járok és minden alkalmat megragadok, hogy új emberekkel találkozzak. Sok szervezetben vagyok tag, például a FIVOSZ-ban is, aminek köszönhetően folyamatosan részt veszek cégvezetői eseményeken. Mentes élelmiszerek vonalán szintén járok különböző expókra – szakmai eseményekre. Egyre jobban érdekel a külföldi piac, és teszek is azért, hogy találkozhassak más hasonló gondolkodású cégvezetőkkel. 

– Mire sajnálja az idejét?

– Hasztalan tárgyalásokra és fölösleges tiszteletkörök megfutására. Nem mondom, hogy ezek nélkül élem az életem, mert továbbra is rendszeresen belefutok az előbb említettek valamelyikébe, csak már hamarabb el tudok szabadulni ezen időrabló kommunikációs folyamatokból.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha palimadárnak néznek! Eredetileg ezen mondat kicsit vulgárisabb változatát terveztem használni, de szerintem mindenki el tudja képzelni mit írtam volna első körben. Utálom, ha a társalgó partnerem azt gondolja, hogy én nem tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom. Amint eljutunk oda, hogy átlátok rajta és ezt gyorsan ki is nyilvánítom, nincs kegyelem. Verbálisan teszem helyre a másik oldal résztvevőjét, mert az igazságérzetem ezt sajnos nehezen tolerálja.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen kimennék Indiába vagy Indonéziába segíteni az ott élő szegénysorsú embereknek. Sajnos azon területeken nagyon sok szegénysorsú ember él, akikre ráfér egy kis szerető gondoskodás. Számomra fontos a szociális érzékenység, amelyet az üzemünkben is beépítjük a mindennapjainkba. Nyugdíjasokat és autizmussal élőknek is munkahelyet biztosítunk.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra – új élmények megtapasztalására. Legyen ez a Tisza-tónál, a Bugaci puszta közepén egy izzasztó kunyhóban vagy Belitungon, Indonézia egyik kevésbé ismert szigetén. Bárhova szívesen megyek, ahol ki tudok mozdulni a komfort zónámból és mellette pihenhetek is megfelelő mennyiségben.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ez nagyon változó. Esti órákban egy jó könyv olvasása, egy jó úszás vagy futás is sokat tud segíteni, hogy kicsit – akár csak rövid időszakokra – ki tudjak szakadni a mindennapokból. De van, amikor a zene hallgatása is elegendő. Időszak függő, de keresem azokat a kikapcsolódási formákat, amelyek segíthetnek abban, hogy kicsit lelassítsuk a hétköznapokat és megálljunk akár csak pár pillanatra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.