Molnár Szabolcs: Igazi tanulást csak a „csinálás” eredményez

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 20., 08:00

A minőség, a megbízhatóság a hosszú távú kapcsolatok alapja – mondja az Üzletemnek adott interjúban Molnár Szabolcs. A Lean Enterprise Institute Hungary elnöke, a Generation Partners ügyvezetője szakmai csapatával azon dolgozik, hogy sikeres legyen a családi vagyon átörökítése a generációváltás problémáival küzdő cégeknél.

Molnár Szabolcs közgazdász, a Lean Enterprise Institute Hungary elnöke, a Generation Partners ügyvezetője. 2016 óta szakmai tapasztalatát a hazai kis- és középvállalatoknál is kamatoztatja. Ideje döntő részében szellemi munkát végez, mint mondja: nagyapja asztalos volt, az a szakma nagyon közel áll a szívéhez. Ezen kívül még jó néhány dolgot elárul munkájáról és magáról az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 73. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Tizenkilenc évvel ezelőtt a multi világban ismerkedtem meg a lean menedzsment fogalmával. Akkor álmomban sem gondoltam volna, hogy a Lean Enterprise Institute világszerte 31 országban működő hálózatának hazai szervezetét építjük majd azon fáradozva, hogy a lean szakmát népszerűsítsük Magyarországon. Nem gondoltam volna, hogy ez a nonprofit, közhasznú lean egyesület több mint 50 tagvállalatot számlál majd, mára 11 nemzetközileg elismert lean könyv magyar nyelvű kiadásán leszünk túl, továbbá a Miskolci Egyetemmel és a Robert Bosch EBS Kft.-vel együtt elindítjuk a Bosch Lean Akadémiát. A hab a tortán talán az volt, amikor a szakma nagy öregjeivel, Jim Womackkal és John Shookkal együtt volt lehetőségem a lean gyökereihez visszatérni, azaz ellátogatni a Toyota japán üzemeibe.

Milyen távra tervez?

– A tücsök és a hangya meséjének analógiáját használva azt gondolom, közelebb állok a hangya tulajdonságaihoz. Mind magánszemélyként, mind cégvezetőként próbálok minél hosszabb távban gondolkodni, alternatív terveket felállítani, több lábon állni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az utóbbi években egyre többet foglalkozom a hazai kkv szektorral, azon belül is a generációváltás fázisában lévő cégekkel. Projektjeink célja a munkahelyek megtartása, a családi vagyon megmentése, annak sikeres átörökítése az új generációk számára. Több cégtulajdonosnak nincs örököse vagy egyéb gazdasági okból a cégeladás mellett dönt. Szakmai csapatunk nem titkolt célja egy ilyen vállalatban tulajdonossá válni, azt új növekedési pályára állítani. Ez jó szakmai kihívás lenne.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Természetesen sok tanár, munkatárs, barát, ügyfél, mentor kísért eddigi utamon, de hiszem, hogy igazi tanulást csak a „csinálás” eredményez. Azt gondolom, tetteim eredményei, azaz eddigi sikereim és kudarcaim tanítottak leginkább. Továbbá tizenhat éve élek boldog párkapcsolatban, amely során rengeteget tanultam magamról, magunkról, családról.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Magyarországon.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mivel időm nagy részében szellemi munkát végzek, így egyre jobban hiányzik a fizikai alkotás öröme. Ekkora váltást jelenleg nem tervezek a karrieremben, viszont keresem azt a hobbit, ami megadja ezt az örömöt. Hogy a kérdésre is válaszoljak: nagyapám asztalos volt, talán ez a szakma áll a szívemhez legközelebb.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Azt gondolom, mindegy, mit csinál valaki, ha azt jól csinálja és elég sokáig kitart, akkor működni fog a vállalkozása. A minőség, a megbízhatóság a hosszú távú kapcsolatok alapja, amelyekből nekünk sok ajánlás érkezik. Nem egy kezdeti ügyfelünk már a második, harmadik vállalatnál dolgozik és újra meg újra felveszi velünk a kapcsolatot.

Mire sajnálja az idejét?

– Talán a munkámból adódóan a felesleges, értelmetlen dolgok kifejezetten érzékenyen érintenek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A gyermekeimre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az önreflexió és a változásra való nyitottság hiányával. Ha valaki mindig mást hibáztat az élete alakulásáért úgy, hogy saját maga nem tesz a fejlődésért, változásért.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Mind magánszemélyként, mind céges formában fontos számomra mások segítése. Feleségem egy időben több programot is szervezett a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen, amiben gyermekeinkkel együtt vettünk részt. Leginkább olyan kezdeményezések mellett tudunk elköteleződni, amelyek hitelesek, és látjuk, hogy a segítség valóban célba ér.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szabadidőmet legszívesebben a gyerekeimmel töltöm. Emellett pedig a vitorlázás, a víz közelsége tudja az agyam leginkább takarékra tenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS