Molnár Szabolcs: Igazi tanulást csak a „csinálás” eredményez

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 20., 08:00

A minőség, a megbízhatóság a hosszú távú kapcsolatok alapja – mondja az Üzletemnek adott interjúban Molnár Szabolcs. A Lean Enterprise Institute Hungary elnöke, a Generation Partners ügyvezetője szakmai csapatával azon dolgozik, hogy sikeres legyen a családi vagyon átörökítése a generációváltás problémáival küzdő cégeknél.

Molnár Szabolcs közgazdász, a Lean Enterprise Institute Hungary elnöke, a Generation Partners ügyvezetője. 2016 óta szakmai tapasztalatát a hazai kis- és középvállalatoknál is kamatoztatja. Ideje döntő részében szellemi munkát végez, mint mondja: nagyapja asztalos volt, az a szakma nagyon közel áll a szívéhez. Ezen kívül még jó néhány dolgot elárul munkájáról és magáról az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 73. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Tizenkilenc évvel ezelőtt a multi világban ismerkedtem meg a lean menedzsment fogalmával. Akkor álmomban sem gondoltam volna, hogy a Lean Enterprise Institute világszerte 31 országban működő hálózatának hazai szervezetét építjük majd azon fáradozva, hogy a lean szakmát népszerűsítsük Magyarországon. Nem gondoltam volna, hogy ez a nonprofit, közhasznú lean egyesület több mint 50 tagvállalatot számlál majd, mára 11 nemzetközileg elismert lean könyv magyar nyelvű kiadásán leszünk túl, továbbá a Miskolci Egyetemmel és a Robert Bosch EBS Kft.-vel együtt elindítjuk a Bosch Lean Akadémiát. A hab a tortán talán az volt, amikor a szakma nagy öregjeivel, Jim Womackkal és John Shookkal együtt volt lehetőségem a lean gyökereihez visszatérni, azaz ellátogatni a Toyota japán üzemeibe.

Milyen távra tervez?

– A tücsök és a hangya meséjének analógiáját használva azt gondolom, közelebb állok a hangya tulajdonságaihoz. Mind magánszemélyként, mind cégvezetőként próbálok minél hosszabb távban gondolkodni, alternatív terveket felállítani, több lábon állni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az utóbbi években egyre többet foglalkozom a hazai kkv szektorral, azon belül is a generációváltás fázisában lévő cégekkel. Projektjeink célja a munkahelyek megtartása, a családi vagyon megmentése, annak sikeres átörökítése az új generációk számára. Több cégtulajdonosnak nincs örököse vagy egyéb gazdasági okból a cégeladás mellett dönt. Szakmai csapatunk nem titkolt célja egy ilyen vállalatban tulajdonossá válni, azt új növekedési pályára állítani. Ez jó szakmai kihívás lenne.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Természetesen sok tanár, munkatárs, barát, ügyfél, mentor kísért eddigi utamon, de hiszem, hogy igazi tanulást csak a „csinálás” eredményez. Azt gondolom, tetteim eredményei, azaz eddigi sikereim és kudarcaim tanítottak leginkább. Továbbá tizenhat éve élek boldog párkapcsolatban, amely során rengeteget tanultam magamról, magunkról, családról.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Magyarországon.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mivel időm nagy részében szellemi munkát végzek, így egyre jobban hiányzik a fizikai alkotás öröme. Ekkora váltást jelenleg nem tervezek a karrieremben, viszont keresem azt a hobbit, ami megadja ezt az örömöt. Hogy a kérdésre is válaszoljak: nagyapám asztalos volt, talán ez a szakma áll a szívemhez legközelebb.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Azt gondolom, mindegy, mit csinál valaki, ha azt jól csinálja és elég sokáig kitart, akkor működni fog a vállalkozása. A minőség, a megbízhatóság a hosszú távú kapcsolatok alapja, amelyekből nekünk sok ajánlás érkezik. Nem egy kezdeti ügyfelünk már a második, harmadik vállalatnál dolgozik és újra meg újra felveszi velünk a kapcsolatot.

Mire sajnálja az idejét?

– Talán a munkámból adódóan a felesleges, értelmetlen dolgok kifejezetten érzékenyen érintenek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A gyermekeimre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az önreflexió és a változásra való nyitottság hiányával. Ha valaki mindig mást hibáztat az élete alakulásáért úgy, hogy saját maga nem tesz a fejlődésért, változásért.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Mind magánszemélyként, mind céges formában fontos számomra mások segítése. Feleségem egy időben több programot is szervezett a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen, amiben gyermekeinkkel együtt vettünk részt. Leginkább olyan kezdeményezések mellett tudunk elköteleződni, amelyek hitelesek, és látjuk, hogy a segítség valóban célba ér.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szabadidőmet legszívesebben a gyerekeimmel töltöm. Emellett pedig a vitorlázás, a víz közelsége tudja az agyam leginkább takarékra tenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS