Körmendi György: Az adatbányászatnál nem ismerek izgalmasabb területet

2019. 02. 05., 09:30

A piacunk nagyon dinamikusan változik, azt gondolom, hogy a legtávolabbi tervek sem mutatnak távolabb 3-5 évnél – mondja az Üzletemnek adott interjúban Körmendi György. Az adatbányászattal is foglalkozó Clementine ügyvezetője folyamatosan keresi a stabilitást és hatékonyságot egyaránt garantáló innovációs lehetőségeket.

Körmendi György büszke rá, hogy saját – területükön Magyarország legjobbjai között szerepelnek. A Clementine 2005 óta az adatbányászati, statisztikai alkalmazások egyik vezető magyar szállítója, az SPSS szoftverek magyarországi specialistája. A magyar tulajdonban lévő cég kiemelt üzleti partnere az IBM-nek, olyan vezető iparági szereplőket tudhat ügyfelei között, mint az OTP Bank, az Erste Bank, a Magyar Telekom, a Vodafone vagy a E.ON. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz interjúsorozatában Körmendi György most a mi partnerünk lett.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy a Clementine-ban olyan csapatot sikerült összehozni, amelynek segítségével saját területünkön Magyarország legjobbjai között vagyunk. Erre nagyon büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– A piacunk jelenleg nagyon dinamikusan változik, így azt gondolom, hogy a legtávolabbi tervek sem mutatnak távolabb 3-5 évnél. Ennek megfelelően 2-3 éves távlatban gondolkodom.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Továbbra is olyan innovációkat szeretnénk megvalósítani az adatelemzés, a mesterséges intelligencia és a robotizáció alkalmazásában, amelyek regionálisan vezetőnek tekinthetőek. Jelenleg is zajlanak ezek a fejlesztések, jó úton haladunk.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Egész pályafutásom során igyekeztem tanulni minden korábbi főnökömtől, sokat fejlődtem mellettük. Ugyanakkor a mentalitásról és az üzlethez való hozzáállásról a legtöbbet tulajdonostársamtól, Lippert Krisztiántól tanultam. Ő olyan ösztönös tehetséggel kezeli az üzleti helyzeteket, amely számomra is tanulságos.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A mi területünkön egyértelműen külföldön könnyebb tovább jutni.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Jelenleg nem. Abba fektetek, amit csinálunk, hiszen nem gondolom, hogy ennél ma lennének izgalmasabb területek.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Az adminisztratív elvárásokkal. Például az innovációs szabályozások tekintetében rengeteg olyan gát van, amely felesleges kapacitásokat köt le.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Szervezünk konferenciákat, egyéb rendezvényeket, amelyeken rendszeresen ápoljuk a meglévő üzleti partnereinkkel a kapcsolatokat. Az új megkeresések is elsősorban ajánlás alapján érkeznek.

Mire sajnálja az idejét?

– Olyan – elsősorban adminisztratív – üzleti folyamatokra, amelyeknek látom előre a hiábavalóságát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Azt gondolom, hogy a munkatársakat kell elsősorban megbecsülni, illetve az ügyfélkapcsolatokra is mindig érdemes költeni.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Rendszeresen szoktunk adakozni, általában olyan kezdeményezéseket és alapítványokat keresünk, amelyek tehetséggondozást végeznek. Ezek között van olyan csoport, akik valamilyen oknál fogva hátrányt szenvednek a megfelelő képzés megszerzésében, illetve van olyan, ahol kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatására van lehetőség.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek a privát szférába vonulni, és családdal, barátokkal tölteni az időt.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS