Ifj. Losonczi István: A műszaki szakmában a precizitás alapkövetelmény

Ifj. Losonczi István: A műszaki szakmában a precizitás alapkövetelmény
2021. 10. 13., 10:00

Nem elegendő csupán lépést tartani a technológiai vívmányokkal, meg kell találni azokat a területeket, ahol valódi piaci igényeket tudunk innovatív fejlesztésekkel megoldani – mondta az Üzletemnek ifj. Losonczi István, a Losonczi Innovation cégvezetője.

A Losonczi Innovation Kft.-t 1995-ben alapították családi vállalkozásként, és azóta is ebben a formában működik, immár kiegészülve a második generációval, és több mint 30 kollégával. Fő profiljuk egyedi mérőgépek, munkadarab-megfogó készülékek, forgácsoló szerszámok, szerszámtartók és alkatrészek tervezése és gyártása. Ezen kívül egyedi alkatrészek gyártásával és tervezésével is foglalkoznak. Fő partnereik jármű- és gépipari alkatrészgyártók, valamint az energia- és vasúti szektor részére forgácsolással alkatrészeket előállító cégek.

Filozófiájuk alapja a folyamatos innováció és technológiai fejlődés. Hisznek benne, hogy aki akar valamit, az megoldást keres, aki nem, az kifogást. A Losonczi Innovation-nél mindig arra törekednek, hogy a lehető legjobb válaszokat adják megrendelőik műszaki kihívásaira. A cég életébe néhány éve léptek be a fiatalabb generáció tagjai, és mára már sikeresen fel tudták venni a fonalat. Ezért is nyerhették el idén a K&H családi vállalatok kiválósági díjat családi értékek a vállalatvezetésben és sikeres generációváltás kategóriában.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 334. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Eddigi karrierem egyik legnagyobb sikerének éppen a K&H családi vállalatok kiválósági díjat tartom, amit idén nyertünk el a Losonczi Innovation Kft.-vel. Szintén kiemelkedő szakmai eredménynek tekintem, hogy az elmúlt egy évben több rangos díjat is nyertünk az AXIS PRO mérőgépünkkel, aminek megszületésében én is nagy szerepet játszottam. Büszkék vagyunk rá, hogy az Év Ipari Célgépe Nagydíjat és a Magyar Formatervezési különdíjat is bezsebelte a mérőkészülékünk.

Milyen távra tervez?

– Egy több évtizede alapított családi cég vezetőjeként csakis hosszú távra tudok tervezni. Ahhoz pedig, hogy tartósan sikeres maradjon a Losonczi Innovation, folyamatos fejlesztésekre van szükség. Nem elegendő csupán lépést tartani a technológiai vívmányokkal, meg kell találni azokat a területeket, ahol valódi piaci igényeket tudunk innovatív fejlesztésekkel megoldani. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném, hogy a Losonczi Innovationt úgy emlegessék, mint egy generációkon átívelő, sikeres családi vállalkozás követendő példáját. A K&H családi vállalatok kiválósági díj most megerősített minket abban, hogy jó úton haladunk a célunk felé.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szüleimtől tanultam a legtöbbet arról, hogyan lehet jól irányítani egy családi vállalkozást. Két eltérő, mégis sok tekintetben hasonló vezetői stílust láttam tőlük. A munkám során kettejük szemléletét vegyítve tudok a legtöbbet elérni.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azt gondolom, hogy a kiemelkedő bérezés mellett nagyon fontos, hogy szerethető munkahelyet hoztunk létre, ahol a kollégáinkat megbecsüljük és ahol hosszú távra tervezünk mindenkivel. Munkatársainknak lehetőséget biztosítunk a fejlődésre, tanulásra és kutatás-fejlesztési projektekben való aktív részvételre. Emellett személyes célkitűzésem, hogy kollégáim ne főnökként, hanem vezetőként tekintsenek rám. Ehhez pedig, szüleim példáját követve, én is mindig kiveszem a részem a munkából, mert csak így tudunk összetartó és sikeres csapatként dolgozni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Alapvetően reál beállítottságúnak tartom magam, eddig főként gazdasági és műszaki területeken tudtam kamatoztatni a tudásomat. Néhány éve viszont elkezdtem komolyabban foglalkozni a fényképezéssel, és már több képzésen is részt vettem. Egyelőre a fotózást csak hobbi szinten űzöm, de szívesen fejleszteném tovább a tudásomat, hogy akár a cég marketing tevékenységében is nagyobb szerepet kapjanak a munkáim.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Tudatosan keresem azokat, akiktől tanulhatok. Hiszem, hogy személyesen lehet igazán gyümölcsöző együttműködéseket kialakítani, ezért igyekszem minél több szakmai vagy üzleti eseményen élőben is jelen lenni, és erősíteni a kapcsolati hálóm. Büszke vagyok rá, hogy idén először társkiállítóként vettünk részt az októberben megrendezett EMO Milano fémmegmunkálási kiállításon, ahol a nemzetközi szerszám- és gépipari szakma krémje is megismerkedhetett az AXIS Pro mérőkészülékünkkel.

Mire sajnálja az idejét?

– Nem szeretem a pontatlanságot: elvesztegetett időnek érzem, ha valaki nem tiszteli az időmet, és elkésik egy találkozóról vagy nem tartja a megbeszélt határidőket.

Mivel lehet felbosszantani?

– Bosszantó tud lenni, ha sokszor kell ugyanazt elismételnem, mert ilyenkor úgy érzem, hogy felesleges köröket futunk. Szerencsére a munkám során ilyen ritkán fordul elő, mert a precizitás alapkövetelmény a műszaki szakmában.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Békéscsabán tagja vagyok egy fiatalok által alapított nonprofit szervezetnek, amely szeretne aktívan hozzájárulni a város fejlődéséhez. Célkitűzésünk olyan helyi programokat szervezni, amelyek amellett, hogy megmozgatják az embereket, egy-egy jó ügyet is támogatnak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is versenyképesek maradjunk és megfeleljünk az Ipar 4.0 és a robotizáció legújabb követelményeinek, állandó fejlesztésekre van szükségünk. A gépparkunkat folyamatosan korszerűsítjük, kutatás-fejlesztési projekteket indítunk és a munkatársainkat is képezzük az új technológiák elsajátítására. Erre egy cégnek sem szabad sajnálnia a pénzt, különben lemarad, miközben a világ elrobog mellette.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A kislányommal és a feleségemmel töltött idő jelenti a legnagyobb kikapcsolódást számomra. Emiatt pedig tudatosan törekszem rá, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly a munkám és a családom között. Úgy gondolom, hosszú távon ez a fenntartható stratégia mind az üzleti, mind a magánéletemben.

(Fotó: Losonczi Innovation)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS