Hannya Nimer aligha választaná könyvelőnek „Marikanénit”

2018. 12. 04., 09:00

Nagy a felelőssége a pénzintézeteknek, hiszen mentor szerepet kell(ene) játszaniuk a vállalkozók életében – állítja dr. Hannya Nimer. A Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. elnök-ügyvezetője, akinek Bod Péter Ákos a barátja és mentora, biztos benne, hogy a szakmai életben nem lehetnek bakancslisták.

A Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. elnök-ügyvezetője, dr. Hannya Nimer a banki KKV, vállalati hitelezés, banki szolgáltatásfejesztés és banki értékesítési rendszerek szakértője, számos vállalkozói szervezet aktív tagja. A pénzügyi szakembert ezúttal nem csak a számok világáról faggatta az Üzletem a 12 kérdés – 12 válasz sorozatban.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egy hivatásnak sosincs csúcsa.

– Milyen távra tervez?

– Hosszúra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy gondolom, vannak életszakaszok az ember életében. Életünkben lehet bakancslista, de a szakmai munkában nem. Vannak terveim, lehetőségek, célok, rövid és középtávon. A jövőbeni „bakancslistás” terv még üzleti titok.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mindig kellenek példaképek az ember életében, szakmai fejlődésében, nekem a tanárom, mentorom, barátom Bod Péter Ákos.

– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Elsősorban Magyarországon és az EU-n belül.

– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Talán a magánegészségügybe, de mindenki maradjon a kaptafánál és csinálja azt, amihez ért, abból nagy baj nem lehet!

– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót? Tapasztalatom szerint a mai magyar vállalkozók, cégvezetők többsége sajnos még mindig tájékozatlan vállalkozásának pénzügyeiben. Megbízik a könyvelő Marikanéniben, amivel semmi baj nincs, de Marikanéni elsősorban „adóoptimalizáló” könyvelő, nem látja át az egész pénzügyi spektrumot. A vállalkozóknak nincsen racionális tervük, ha van hitel és megkapják, akkor azt felveszik, majd lesz valahogy alapon. Nagy felelőssége van a pénzintézeteknek, hogy ne hitelezzük túl az ügyfelet, megfelelő tanácsokkal lássuk el, egyfajta mentor szerepet töltsünk be a vállalkozók életében. Nekünk ez a hitvallásunk, az MGV Zrt. ezt a metodikát, üzleti szemléletet követi.

– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Nincs erre módszer, ha nyitott vagy az emberek felé, akkor azt bevonzod.

– Mire sajnálja az időt?

– A tökölésre.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz: eszköz, nem szabad sajnálni, ki kell, hogy szolgáljon.

– Milyen célra, kiknek adakozna?

– Aki adakozik, azt csendben tegye.

– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Sport, család, gyerek, kutya.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS