Dr. Imreh-Tóth Mónika: A folyamatos kis sikerek visznek előre

Dr. Imreh-Tóth Mónika: A folyamatos kis sikerek visznek előre
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 12. 14., 10:25

Alapító tagja vagyok a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Női Vállalkozói Szekciójának. Ez a felkérés számomra csúcspontnak nevezhető – mondta az Üzletemnek dr. Imreh-Tóth Mónika, az SZTE GTK adjunktusa, az Innoversity Kft. alapítója.

Dr. Imreh-Tóth Mónika a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozásfejlesztési mesterszakán néhány évvel ezelőtt indította el a Női vállalkozók kurzust, célja a Női vállalkozók kutatóműhely kialakítása. Rajong a könyvekért, hisz a lifelong learningben. Úgy látja, egy üzleti reggelin nem csak megrendelések, hanem barátságok is születhetnek. Mint mondja: arra biztos szakítana időt, ha „önkéntes babasimogatókat” keresnének. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 450. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem hiszek a csúcspontokban, a folyamatos kis sikerekben annál inkább. Engem ezek töltenek fel, ezek visznek előre. Nem az adjunktusi kinevezésemre vagyok a legbüszkébb, hanem az olyan hallgatói visszajelzésekre, miszerint az én kurzusomat szerették a legjobban az egyetemi évek alatt. Vállalkozása sok embernek van, nekem is. Sőt, a mi cégünk nem is tartozik a legnagyobbak közé, de a mindennapi pozitív visszajelzések, amelyeket a partnereinktől kapunk, mégis különlegessé teszi számomra. Emellett – és erre különösen büszke vagyok – eljutottunk oda, hogy pontosan azt csináljuk, amit szeretnénk. Szerintem ez a legfontosabb, és nem mérhető csúcsokban. De ha egy dolgot mindenképpen ki kellene emelnem, akkor talán az, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Női Vállalkozói Szekciójának az alapító tagja lettem. Ez a felkérés számomra csúcspontnak nevezhető.

Milyen távra tervez?

– Tudom, hogy itt nagyon hosszú időtávokat illene feltüntetni, de az utóbbi néhány év eseményei, úgy gondolom, hogy ezt felülírták. Ha a jövő évemet nagyjából látom, akkor már boldog vagyok. Valószínűleg ez is a „sodródással” függ össze, legjobb tudásunk szerint tesszük a dolgunkat. Mindig jönnek új kihívások és eredmények.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az utóbbi időben a kutatási témám a női vállalkozók irányába mozdult el. Ehhez kapcsolódnak jövőbeni terveim is. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozásfejlesztési mesterszakán néhány éve elindítottam a Női vállalkozók című kurzust, de a célom a Női vállalkozók kutatóműhely kialakítása, illetve 2023 végére egy, a témához kapcsolódó könyv megjelentetése. De ez még titok…

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerintem egyetlen embert nem lehet megnevezni, hiszen születésünktől kezdve folyamatosan tanulunk, folyamatosan hatnak ránk a minket körülvevő emberek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családom is inspirál, az egyetemi kollégák is folyamatosan edzésben tartják az agysejtjeimet, illetve az ügyfelektől is rengeteget tanulok. Külön kiemelném a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítványt, mert talán az egy percre jutó fejlődésem a náluk töltött idő alatt volt a legmagasabb.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Ez nehéz kérdés. Úgy gondolom, hogy a személyiségem elég motiváló, de erről őket kellene megkérdezni. Nincs külön kialakított rendszer, egyszerűen csak olyan emberekkel dolgozom együtt, akikkel működik a kémia, és maximálisan hiszek bennük, amit éreznek is (reményeim szerint).

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nyilván ez gondolatkísérlet, de gyermekkoromban pszichológus szerettem volna lenni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Lehet, ezzel nem leszek népszerű, de sodródom. Eddig egyik megkeresés hozta a másikat, így az ajánlások a legfontosabbak a cégünk életében. Emellett nagyon sokat jelentenek az üzleti közösségek, üzleti reggelik, ahol nem csak megrendelések, hanem barátságok is születnek.

Mire sajnálja az idejét?

– Érdekes lehet, de tipikusan „női” időtöltésre: fodrász és társai. Emellett olyan „holtidőkre”, mint utazás A-ból B-be, vagy olyan emberek társaságában eltöltött időre, akik inkább elvesznek, mint adnak az életemhez. Ez utóbbit igyekszem a nullára redukálni. 

Mivel lehet felbosszantani?

– Úgy vélem, hogy két gyerek, egy férj, két kutya, egy macska mellett már nagyjából semmivel… De ha mégis meg kellene jelölni valamit: a felesleges körökkel, a tiszteletlenséggel, rosszindulattal és a hazugsággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az egyik terület a gyerekek környezettudatosságának erősítése, szemléletformálás keretein belül. (Jelzem, ezt most is csináljuk.) Egyszer olvastam valahol, hogy önkéntes babasimogatókat keresnek – erre biztosan tudnék időt szakítani.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Egyrészről a könyvekre. Egyszerűen rajongok értük, és imádok olvasni. Nem tudnék lemondani róluk, bár rendkívül nehéz időt találni rá. Másrészről bármi, amivel örömet szerzek a családomnak és a barátaimnak. Harmadrészt a tanulásra.  Én hiszek a lifelong learningben. Ezekre sosem sajnálom.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A csend. A csend olvasással még inkább, és ha mindez nyaralás közben történik, akkor az a jackpot.

(Fotó: Molnár Ákos)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS