Soha nem volt ennyire nehéz a kkv-knak a pénzügyi tervezés

Soha nem volt ennyire nehéz a kkv-knak a pénzügyi tervezés
2022. 08. 19., 14:23

Az előttünk álló egy évre 12 százalékos árbevétel- és 7 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak a vállalkozások – a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. Ez az index történetének eddigi legmagasabb várt árbevétel-bővülése, ugyanakkor megegyezik az MNB idei éves inflációs előrejelzésével, így az árak további emelkedése reálértéken negatív pénzügyi eredményeket hozhat.

Az elmúlt 18 év legmagasabb árbevétel-növekedését várják a hazai kkv-k a K&H kkv bizalmi index eredményei alapján,amely május 16. és június 18. között vizsgálta a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait. „A felmérés szerint 12 százalékos árbevétel-növekedéssel terveznek a következő egy évre a vállalkozások. Ez gyakorlatilag megegyezik az MNB legutóbbi inflációs jelentésében közölt várható idei áremelkedéssel, így kérdés, hogy mennyi profitot tudnak majd ténylegesen realizálni a kkv-k” – elemezte az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

„A nyereségnövekedésre vonatkozó várakozások egyelőre 7 százalékon vannak, azonban a kata adózás-, valamint a pénzpiaci markáns változások hatása még nem jelenik meg a válaszadók várakozásaiban” – hangsúlyozta a szakember.

Mindkét pénzügyi mutató esetében a 100 millió forint éves árbevételt el nem érő mikrovállalkozások várják a legmagasabb növekedést, ők ugyanis az átlag feletti, 14 százalékos bevétel- és 9 százalékos nyereségnövekedéssel terveznek. „Mivel azonban ezeknek a mikrocégeknek egy jelentős része katás lehet, a felmérés óta történt módosítás a pénzügyi kilátásaikat lefelé korrigálhatja” – tette hozzá a kkv szakértő.

A 300 millió forint éves árbevétel alatti kisvállalkozások és a 2 milliárd forint alatti középvállalkozások már most is infláció alatti 11, illetve 8 százalékos árbevétel-növekedést várnak.

Az emelkedő inflációs környezetben bizonytalanná váló pénzügyi kilátások ellenére is egyelőre még a vállalkozások 74 százaléka tervez valamilyen beruházást. Első helyen továbbra is az informatikai fejlesztések állnak (40 százalék), majd ezt követi a gépjárműbeszerzés. Jelenleg a cégek harmada számol ezzel a következő egy évben, ami vélhetően az elmúlt időszak ellátási nehézségei miatt elmaradt vásárlások pótlásának szándékát jelenti. A gépek, berendezések beszerzése jelenleg a harmadik helyre csúszott: a vállalkozások 32 százaléka készül erre.

„Az, hogy a vállalkozások továbbra is ilyen nagymértékben terveznek fejlesztéseket, vélhetően a nemrég újrainduló és a K&H-nál is hamarosan elérhető Széchenyi Kártya Program MAX kedvező forrásainak is köszönhető. Ezt mutatja az is, hogy a finanszírozási lehetőségeknél a támogatott hitelekben gondolkodó cégek aránya 15-ről 20 százalékra, a lízing pedig 21-ről 29 százalékra emelkedett” – tájékoztatott Rammacher Zoltán.

A fő finanszírozási forrás azonban még mindig az önerő, ezt kívánja felhasználni a vállalkozások 70 százaléka.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS