OPTEN: 5 év alatt 50 ezerrel nőtt a 25 évesnél régebbi cégek száma

2024. 02. 05., 18:10

A 25 évet megélt vállalkozások száma 2018-hoz képest majdnem háromszorosára nőtt, mára megközelítette a 77 ezret. A vállalkozási környezet változik, a tapasztaltabb vállalkozások stabilan állják a sarat, miközben a magánszemély tulajdonosok száma csökken – olvasható az OPTEN összeállításában.

Az elmúlt negyedszázad során minden második újonnan alapított cég eltűnt a vállalkozási színtérről. Az OPTEN adatai szerint közel kétszer annyi vállalkozás alakult – megközelítve a 900 ezret – az elmúlt 25 évben, mint amennyi 2023-ban működött. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben csökkent a vállalkozni vágyó magánszemélyek száma is, jelenleg mintegy 200 ezerrel kevesebben vannak jelen a társas vállalkozások tulajdonosi körében.

2013-ban még minden kilencedik – 15–74 év közötti – magánszemély volt tulajdonos társas vállalkozásban, míg 2023-ban ez az arány minden tizenkettedikre csökkent. Ez felveti a kérdést, hogy a változás hordoz-e magában negatív vagy pozitív üzenetet. Az OPTEN céginformációs szakértője, Alföldi Csaba szerint az átalakulás mögött inkább pozitív tartalmak állnak. A 2008-as válságot követően egyértelműen elindult egy tisztulási folyamat, mely megnyilvánult a kisebb éves cégalapítási számokban is (kb. 30 ezer évente), ellentétben az előző időszak 40-60 ezer alapításával. Emellett a vállalkozási kedv is jobban összpontosult a valós gazdasági tevékenységre fókuszáló magánszemélyekre, szemben a kényszervállalkozókkal.

A magas cégalapítási számoknak és a túlélési arányoknak köszönhetően a hazai vállalkozások körében kialakult egy igen jellegzetes koreloszlás. Jelenleg a hazai vállalkozások mindössze 40 százaléka 10 évnél fiatalabb, ami kiemelkedő aránynak számít. A vállalkozások közel 17 százaléka pedig már idősebb 25 évnél, ugyanakkor a nagy múltú vállalatok aránya a magas cégszám miatt látszólag alacsonynak tűnhet.

Az elmúlt néhány év tendenciái azonban árnyalják ezt a képet. Megfigyelhető, hogy a 25 éves kort megélt vállalatok száma jelentős mértékben nőtt. 2018-ban mindössze 27 ezer ilyen vállalkozás volt a cégbázisban, de 2023-ra ez a szám megközelítette a 77 ezret. A fluktuáció is észlelhető a koreloszlások elemzése során, mivel az 5 évesnél fiatalabb vállalatok alkotják továbbra is a legnépesebb halmazt. Jelenleg mintegy 88 ezer ilyen társas vállalkozás működik a hazai gazdaságban, de az arányuk folyamatosan csökken az elmúlt évek alapján.

A vállalkozások túlélésében jelentős szerepet játszottak a járvány alatt megtett intézkedések, amelyek lassították a megszűnéseket vagy segítették a vállalkozásokat a túlélésben. Ennek következtében a járvány időszakában a 10 évnél fiatalabb cégeknél megfigyelhetően emelkedett a túlélési ráta.

2023 szintén a tisztulás évének mondható. A járvány alatti lassítások hatásai ebben az évben már érezhetővé váltak, az eljárások nagyobb számban megjelentek, és ennek eredményeként a túlélési mutatókban minden korosztályban kisebb romlás figyelhető meg. Azonban a romlás mértéke egyetlen korosztályban sem hozott drámai csökkenést. Sőt, ha a járvány előtti időszakra vetítjük, akkor a 10 évnél fiatalabb cégeknél javulás is bekövetkezett.

Az elmúlt három évtizedben a vállalkozói kultúra dinamikus átalakuláson esett át (kevesebb társas vállalkozás, több önálló, egyéni vállalkozó a mai kép). A kezdetekkor a vállalkozók száma kevesebb volt a szükségesnél, ami növelte a cégek túlélési esélyeit. Ma már azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások száma elegendő ahhoz, hogy kielégítse a gazdaság igényeit. Bár ez eredményezheti, hogy romlanak vagy kevésbé javulnak a túlélési esélyek a jövőben (erőteljesebb versenyhelyzet). Pozitív következményként megfigyelhető azonban már most és várhatóan ez a tendencia meg is marad, hogy az idősebb cégek, amelyek már 25 évet vagy annál többet értek el, száma folyamatosan növekszik a jövőben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS