Kiemelkedő a beruházási kedv az agráriumban

2021. 06. 01., 12:15

Az utóbbi öt év legerősebb első négyhavi teljesítményét nyújtotta idén a CIB Lízing, az agrárgép- és a teherautó-finanszírozás területén pedig kiugró mértékű növekedést sikerült elérnie. A jó teljesítményben jelentős szerep jutott az NHP-konstrukcióknak is.

A koronavírus-járvány közepette is sikerrel zárta az idei év első harmadát a CIB Lízing: az új kihelyezések értéke 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, és 25 százalékkal a 2019 első négy hónapjában regisztrált volument. Ezzel az utóbbi öt év messze legerősebb első négy hónapját zárta a pénzügyi szolgáltató.

A kétszámjegyű bővülésben meghatározó szerepet játszott, hogy a kis- és középvállalkozói ügyfeleknél közel 20, a kisvállalati ügyfeleknél pedig közel 45 százalékkal emelkedett az új szerződések összege 2020 első négy hónapjához képest. Ami pedig az egyes eszközcsoportokat illeti, az átlagnál is jobban teljesített a nagyhaszonjármű-terület, amelynél a szerződéses összeg közel 40 százalékkal nőtt éves összevetésben, és az agrárgép-finanszírozás, ahol csaknem megduplázódtak a kihelyezések a 2020 első négy hónapjában elért volumenhez viszonyítva.

A CIB Lízing üzleti aktivitásának bővülésében jelentős szerepet játszik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) is. A jegybanki program keretén belül kihelyezett beruházási célú források összege január és április között közel 65 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, miközben az április hónap az eddigi legsikeresebbnek bizonyult ezen támogatott konstrukciók szempontjából.

Emellett a CIB Lízing márciusban közel 13, áprilisban pedig közel 18 százalékos piaci részesedést ért el az NHP-hoz kapcsolódó beruházási célú lízingfinanszírozásban; a kisvállalati területen pedig az új, beruházási célú kihelyezések több mint 20 százalékát mondhatta magáénak.

Az április végéig számolt egy évben a portfólió mérete csaknem 12 százalékkal növekedett a CIB Lízingnél, 2019 első negyedévéhez képest pedig 35 százalékos a bővülés: ez egyben azt is jelenti, hogy az erős új kihelyezési volumen és a törlesztési moratórium nyomán sikerült megfordítani a közel nyolcéves csökkenő trendet az állományban.

„A CIB Lízing folyamatosan növeli piaci részesedését, javuló portfólióminőség mellett. Az idei, első négy havi eredményekből is egyértelműen kitűnik, hogy helyes döntésnek bizonyult a társaság stratégiájának 2019. tavaszi újragondolása. Ennek lényege, hogy erősen építünk a CIB Bank tőkeerejére és keresztértékesítési lehetőségeire, miközben gyorsan és rugalmasan komplex, teljes körű finanszírozási megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek” – mondta az eredmények kapcsán Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 09:10:00
A hazai villamosenergia-nagykereskedelmi piac meghatározó szereplőjeként az MVM Partner Zrt. rendszeresen értékesít áramot árverésein, speciális, máshol nem kapható termékek formájában is. Az egyenlő feltételek mentén lényegében bármely érintett piaci szereplő számára elérhető aukciók jelentős előnyöket kínálnak a potenciális vásárlóknak az egyéb lehetőségekhez képest.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS