Idén ezernél több Mobi-pont lesz Budapesten

Idén ezernél több Mobi-pont lesz Budapesten
2023. 06. 01., 16:41

A tervek szerint idén újabb 500 Mobi-pontot hoznak létre, így már több mint ezer kerékpár- és rollerparkoló lesz a fővárosban.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ egy évvel ezelőtt hozta létre az első Mobi-pontokat a fővárosban. Ennek köszönhetően jelentősen nőtt a megosztott szolgáltatások színvonala és rendezettsége is. A Mobi-pontok többségén saját tulajdonúkerékpárral és rollerrel is lehet parkolni.

Az infrastruktúrafejlesztéssel párhuzamosan új szabályozást is bevezettek. A BKK és a főváros szerződést kötött a Budapesten jelen lévő megosztott e-rollerszolgáltatókkal (TIER, Bird, Lime). A megállapodás szerint a belső kerületek nagy részén a szolgáltatóknak csak a Mobi-pontokon szabad kínálniuk, a felhasználóknak pedig csak ezeken a helyeken szabad letenniük a megosztott rollereket.

Az együttműködésnek köszönhetően februárban már 80 százalék fölött volt a szabálykövetően parkoló megosztott e-rollerek aránya a fővárosi tulajdonú területeken.

A Mobi-pontok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a parkoló járművek ne akadályozzák senki közlekedését, különös tekintettel a látássérültekre, a babakocsival közlekedőkre, a mozgásukban korlátozottakra, valamint az idősekre.

A Budapest fenntarthatóbb közlekedését célzó fejlesztések idén sem állnak le. Tervek szerint 2023-ban a főváros és a kerületek közösen újabb 500 Mobi-pontot hoznak létre. (BKK)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS