Elhalasztott projektek zúdulnak a vezető magyar big data cégre

2021. 08. 16., 10:00

A gyógyszeriparból, a pénzügyi szektorból és a nemzetközi tech óriásoktól érkező megrendelések tartják két számjegyű növekedési pályán a budapesti székhelyű Starschema Kft-t. A digitalizáció globális gyorsulásával rövid és hosszú távon is folyamatosan javulnak a cég üzleti kilátásai.

Magyarország legnagyobb üzleti intelligencia és big data szolgáltatója 2021 első félévében 2,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami egyértelműen meghaladja az előzetes várakozásokat. A cég 2020-ban a világjárvány okozta negatív gazdasági hatások ellenére is közel 12 százalékos bevétel növekedést produkált. Erre alapozva ez év egészére 15 százalékos növekedéssel kalkulált, de a vártnál jobb első féléves eredmények nagyobb tempót vetítenek előre.

A több mint 200 munkavállalót foglalkoztató Starschema ügyfeleinek többsége, közel 55 százaléka az Egyesült Államokból, főként Fortune 500-as nagyvállalatok közül kerül ki. A világjárványhoz köthető jelenség, hogy tavaly meredek emelkedésnek indult a nemzetközi gyógyszeripari óriásoktól származó megrendelések aránya.

Ez a trend idén is megfigyelhető. 2021 első hat hónapjában többek között az ágazat olyan meghatározó szereplői vették igénybe a magyar cég üzleti intelligencia szolgáltatásait, mint a tavaly 48 milliárd dollár bevételt elérő Merck & Co., az Astellas Pharma vagy a Quest Diagnostic.

Erősödés érzékelhető a tech és a pénzügyi szektorból érkező megrendelések tekintetében is. Ez utóbbiak közül kiemelkedik a világ legnagyobb befektetési alapja, a BlackRock számára végzett projekt, amelynek keretében a Starschema szakértői üzletkritikus folyamatok digitalizálásán és felhő alapú modernizáción dolgoznak.

Földi Tamás, a cég ügyvezetője szerint a digitalizáció globális gyorsulásával ügyfeleik részéről egyre nagyobb az igény új digitális termékek és adatelemzési szolgáltatások előállítására. „A piac rendkívüli módon pezseg. A jelenleg 30 milliárd dollárosra becsült globális analitikai szegmens évente közel 25 százalékkal bővül, és a lendület jó eséllyel az évtized végéig ki is fog tartani. Ez jelentős mértékben javítja a Starschema rövid és hosszú távú üzleti kilátásait" – fogalmazott Földi Tamás.

Új kihívás elé állítja a céget, hogy ügyfeleik gyakorlatilag egyszerre jelentkeznek a világjárvány miatt tavaly elhalasztott projektjeikkel és megbízásaikkal. „Szokatlan helyzetben vagyunk, de ugyanebben a cipőben járnak a hozzánk hasonló specialista vállalkozások is. A projektbőség miatt most lehetőségünk nyílik válogatni, és csak azokat a megbízásokat elfogadni, amelyek valóban innovatívak és profilunkba vágnak” – mondta Földi Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS