Elhalasztott projektek zúdulnak a vezető magyar big data cégre

2021. 08. 16., 10:00

A gyógyszeriparból, a pénzügyi szektorból és a nemzetközi tech óriásoktól érkező megrendelések tartják két számjegyű növekedési pályán a budapesti székhelyű Starschema Kft-t. A digitalizáció globális gyorsulásával rövid és hosszú távon is folyamatosan javulnak a cég üzleti kilátásai.

Magyarország legnagyobb üzleti intelligencia és big data szolgáltatója 2021 első félévében 2,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami egyértelműen meghaladja az előzetes várakozásokat. A cég 2020-ban a világjárvány okozta negatív gazdasági hatások ellenére is közel 12 százalékos bevétel növekedést produkált. Erre alapozva ez év egészére 15 százalékos növekedéssel kalkulált, de a vártnál jobb első féléves eredmények nagyobb tempót vetítenek előre.

A több mint 200 munkavállalót foglalkoztató Starschema ügyfeleinek többsége, közel 55 százaléka az Egyesült Államokból, főként Fortune 500-as nagyvállalatok közül kerül ki. A világjárványhoz köthető jelenség, hogy tavaly meredek emelkedésnek indult a nemzetközi gyógyszeripari óriásoktól származó megrendelések aránya.

Ez a trend idén is megfigyelhető. 2021 első hat hónapjában többek között az ágazat olyan meghatározó szereplői vették igénybe a magyar cég üzleti intelligencia szolgáltatásait, mint a tavaly 48 milliárd dollár bevételt elérő Merck & Co., az Astellas Pharma vagy a Quest Diagnostic.

Erősödés érzékelhető a tech és a pénzügyi szektorból érkező megrendelések tekintetében is. Ez utóbbiak közül kiemelkedik a világ legnagyobb befektetési alapja, a BlackRock számára végzett projekt, amelynek keretében a Starschema szakértői üzletkritikus folyamatok digitalizálásán és felhő alapú modernizáción dolgoznak.

Földi Tamás, a cég ügyvezetője szerint a digitalizáció globális gyorsulásával ügyfeleik részéről egyre nagyobb az igény új digitális termékek és adatelemzési szolgáltatások előállítására. „A piac rendkívüli módon pezseg. A jelenleg 30 milliárd dollárosra becsült globális analitikai szegmens évente közel 25 százalékkal bővül, és a lendület jó eséllyel az évtized végéig ki is fog tartani. Ez jelentős mértékben javítja a Starschema rövid és hosszú távú üzleti kilátásait" – fogalmazott Földi Tamás.

Új kihívás elé állítja a céget, hogy ügyfeleik gyakorlatilag egyszerre jelentkeznek a világjárvány miatt tavaly elhalasztott projektjeikkel és megbízásaikkal. „Szokatlan helyzetben vagyunk, de ugyanebben a cipőben járnak a hozzánk hasonló specialista vállalkozások is. A projektbőség miatt most lehetőségünk nyílik válogatni, és csak azokat a megbízásokat elfogadni, amelyek valóban innovatívak és profilunkba vágnak” – mondta Földi Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS