Az orra koncentrálnak az elkóborolt kutyák és macskák megtalálásakor

2019. 07. 18., 11:45

Az eltűnt négylábúakat és gazdijaikat hozza újra össze egy applikáció, amelyet a mikrocsipes azonosítás helyettesítésére vetnének be.

A kínai kormány megrendelésére arcfelismerő szoftvereket gyártó kínai Megvii cég a négylábúak azonosítására fejlesztett ki telefonos alkalmazást a mesterséges intelligencia segítségével – olvasható a Kreatív Online-on.

A biometrikus azonosítás nem a teljes arcra, csupán az orra fókuszál. A tervezők szerint a kutyák és macskák orrmintázata ugyanannyira egyedi, mint a kriminalisztikában azonosításra használt emberi ujjnyomat.

A Megvii alkalmazásával elég a telefon kamerájával néhány, az orról különböző szögből készített fotót feltölteni az első regisztrációkor. A rendszer ezekből olyan egyedi markereket generál, amelyekkel létre tudunk hozni saját profilt négylábúnknak. Ha a kutya vagy cica elkószálna vagy ellopnák, egyetlen gombnyomással jelezni  tudjuk eltűnését.  

A Megvii fizetőssé tenné az alkalmazást. Abban bíznak, hogy ha a hatóságok is elfogadják a jövőben hivatalos azonosítási módszerként, akkor a kisállattartók inkább ezt fogják választani a drágább és beavatkozást is igénylő mikrocsip-beültetés helyett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS