Az Év önkénteseit díjazták 2019-ben is

2019. 12. 06., 12:30

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. Az Önkéntesség Nemzetközi Napját megelőző estén idén öt kategóriában adták át az elismeréseket. A díjátadó célja, hogy kedvező irányba mozdítsa az önkéntesség társadalmi megítélését. Az év közösségi kezdeményezése a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány, az év vállalati önkéntes programja pedig az OTP Nyrt. Helyi Érték kezdeményezése lett.

Az általános vélekedéssel ellentétben az önkéntesség egyre szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át állami intézményekig és piaci vállalatokig egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatásait. Emellett egyre több magánszemély is úgy érzi, hogy tudását fejlesztheti, és értékes új kapcsolatokat építhet ki az önkéntes tevékenységek révén.

A pozitív változások ellenére azonban az önkéntesség társadalmi ismertsége és elismertsége még mindig nem elég magas hazánkban. Alacsony azoknak a száma is, akik rendszeresen, szervezett keretek között kapcsolódnak be önkéntes tevékenységbe.

Az Önkéntes Központ Alapítvány ezért támogatja a magyarországi önkénteseket és az őket foglalkoztató szervezeteket. Az ÖKA egyik alapvető célkitűzése az önkéntességgel kapcsolatos pozitív társadalmi attitűd elősegítése, és az önkéntesség társadalmi ismertségének növelése.

E céllal 2019-ben is meghirdették az „Önkéntességért Díj” pályázatot. Az 5 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra szeptember 2-től lehetett jelentkezni. A nyerteseket két szakmai zsűri választotta ki – külön testület döntött a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek odaítélt díjakról, és egy másik a vállalatok által megvalósított önkéntes programokról.

A szakmai díjak mellett a közönség is szavazhatott. Az Év Közösségi Kezdeményezése díj jelöltjei saját helyi közösségükért végeznek valamilyen kiemelkedő önkéntes tevékenységet. A www.onkentessegertdij.hu oldalon leadott szavazatok közül a legtöbbet a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány a Vadon Élő Madarak Megmentéséért szerezte. Az alapítvány évente 600 madarat lát el, de hitvallása szerint a madármentés lélekmentés is, tevékenységükhöz pedig évről évre egyre több önkéntes csatlakozik.

A civil szervezet által megvalósított nyertes önkéntes program idén a Tiszai PET Kupa lett. A Természetfilm.hu Egyesület projektjének célja, hogy a Tisza-menti települések, természetvédelem iránt elkötelezett emberek, szakemberek együttműködésével önkéntes munkában megtisztítsák hazánk legszennyezettebb folyóját.

Az Év Pro Bono kezdeményezése a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. A PÉNZ7 célja a pénzügyi tudatosságra való figyelemfelkeltés. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk az eseménysorozattal, melynek kezdeményezője a Magyar Bankszövetség.

Az Év Vállalati önkéntes programját az OTP Nyrt. valósította meg. Az önkéntesség a banknál több mint 10 éves hagyomány. A Helyi Érték Önkéntes Pályázati Program keretében a munkatársak szabadon dolgoznak ki önkéntes programokat, de jellemzően évek óta ugyanazon intézmény/szervezet számára szerveznek önkéntes projekteket. Emellett a bank központi önkéntes eseményeket is szervez: a Magyar Vöröskereszttel véradásokat, a Magyar Élelmiszerbankkal a JótéKonyhát, a KézenFogva Alapítvánnyal az Együtt mozdulunk programot, a Humanitás Szociális Alapítványt pedig számítógépadományokkal és pályázati programmal segíti.

Az Év Önkéntese címet Konta Benőné kapta. Daganatos betegségben vesztette el közvetlen családtagjait, ő maga is gyógyult rákbeteg. 2009 óta 17 település – 140 ezer ember – otthoni hospice ellátását végzi munkatársaival. Jelenleg az ellátás keretében szükséges telefonos ügyeletet látja el a hét minden napján, ünnepnapokon is. 2019-ben közel 100 beteget gondoztak eddig, Piroska átlagosan ennyi családdal tartja a kapcsolatot.

„Több, mint 10 éve díjazzuk az önkéntesség területén kiemelkedő magánszemélyeket, szervezeteket, vállalatokat” – mondta F. Tóth András, az ÖKA ügyvezető-igazgatója.

„Célunk, hogy az így megismerhető történetek révén minél több ember számára vonzóvá tegyük az önkéntes tevékenységet, és az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsuk el. Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalók, mivel folyamatosan nő azok száma, akiknek az önkéntesség fontos változásokat eredményez az életében” – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS