321 céget fantomizált az „üzleti angyal”

2023. 09. 11., 09:22

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki magát „üzleti angyalnak” nevezve, egy 12 főből álló bűnszervezet irányítójaként adótartozással terhelt cégek fiktív átvételét és vagyonuk eltüntetését szervezte.

A vád szerint a tatabányai férfi hosszú évek óta köztartozással rendelkező cégek pénz fejében történő fiktív átvételével és vagyonelemeik kimentésével foglalkozott. A sokrétű és jól szervezett tevékenység zavartalan folytatása érdekében a férfi egy 12 főből álló bűnszervezetet épített fel, amelybe többek között a fiát, valamint két ügyvédet is bevont. Az ügyfelek előtt „üzleti angyalnak” nevezte magát, mint aki az adótartozást felhalmozó cégek üzleti életből történő kivezetéséhez hatékony segítséget nyújt – olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében.

A bűnszervezetet irányító férfi interneten és szórólapokon egyaránt hirdette magát, de híre a cégüktől szabadulni kívánó cégvezetők körében is elterjedt, akik különböző közvetítőkön keresztül léptek vele kapcsolatba. A bűnszervezetbe bevont strómanok a köztartozást felhalmozó és emiatt eladóvá vált gazdasági társaságok üzletrészeit jelképes összegért megvásárolták, annak nevét, székhelyét és egyéb elérhetőségeit megváltoztatták annak érdekében, hogy az adóhatóságot megtévesszék és így az adó behajtását megakadályozzák. A változások cégnyilvántartási bejegyzésében két ügyvéd is közreműködött.  A bűnszervezet tagjai a cégek átjátszása során arra is ügyeltek, hogy látszólag megnöveljék a társaság vagyonát. Ehhez a tatabányai férfi fia által kitalált, ténylegesen nem működő applikációhoz kapcsolódó, csekély piaci értékű kuponokat több millió forint értékű vagyonelemként vittek be a társaságba. A vádlottaknak a csalárd cégátruházások mellett az átvett cégek vagyonának – főként gépjárműveknek – fiktív szerződésekkel való elrejtése, valamint céges bankszámlákon lévő pénzek jogosulatlan felvétele miatt is felelniük kell.

A 641 oldalas vádirat szerint összesen 321 gazdasági társaság eltüntetése írható a férfi által működtetett bűnszervezet számlájára, amely miatt 42 személlyel szemben került sor vádemelésre, míg további több mint háromszáz gyanúsított esetében az ügyészség megrovást, illetve feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott.

Az ügyészség a társai tevékenységét irányító férfit bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint 321 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja és ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat. Az ügy további vádlottjainak bűnszervezetben részvétel, sikkasztás, költségvetési csalás illetve közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS