2024. január 9. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 09., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Novemberben a kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene novemberben 21,4 százalékkal elmaradt a 2022. decemberitől.

VIMOSZ: javultak a turisztikai cégek várakozásai tavaly decemberben

Decemberben a turisztikai cégek 31 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 67 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2 százalék jelzett.

Mi változik 2024-től a bérszámfejtésben?

Az RSM Hungary friss bejegyzésben összefoglalta, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2024 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás – szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Változnak a külföldi toborzás feltételei – átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat az új szabályozás

A fizikai munkakörök mellett a magasabb képzettséget igénylő szellemi pozíciókba is egyre több külföldi dolgozóra lesz szükség.

Drasztikus drágulás jön a bankokban – de kikerülhető

A 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, ennyivel drágulhatnak a banki díjak 2024-ben.

Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa.

Kockázatkezelési terv készítésében segít a Nébih

Az adatokat és információkat az érintett vállalkozónak legalább három évig meg kell őriznie.

Mit szeretne a Z-generáció? És mit kínálnak a munkáltatók?

130 Z-generációs osztotta meg cenzúrázatlan véleményét a Deloitte Digital legújabb jelentésében.

Hivatalosan is bejelentette a „Digitális Tinik” programját a GVH

Bárki részt vehet a programban: egy-egy iskolára vagy évfolyamra szabott, egyedi megoldásokra is nyitottak a szervezők.

Egyetemistának lenni menő – csütörtökön kezdődik az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

A magyar felsőoktatás szereplői képet adnak arról, hogyan hasznosul a megszerzett diploma a munkaerőpiacon.

Húsznál több márka mutatkozik be a Budapest Central European Fashion Weeken

Fashion Hub: a tematikus, ingyenes programok kötetlen formában mutatják be a divat világát.

Hamarosan felszáll a „Concorde fia”: bemutatják a csendes szuperszonikus repülőgépet

Pár nap és bárki megnézheti az X-59-est, ami teljesen átírhatja a polgári repülés szabályait – feltéve, ha a technológiája beköltözik új utasszállítók meghajtórendszereibe. A NASA és a Lockheed Martin építette jármű az első olyan hangsebességgel szálló repülőgép, ami nem idéz elő hangrobbanást.

Tovább csökkentek 2023 novemberében az ipari árak az EU-ban

Az októberihez képest 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelői árak átlagos uniós szintje 2023. novemberben és 8,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS