2024. január 5. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 05., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Új BizniszPlusz Podcast:
Benedikt Károly: a lehető legjobb támogatásokhoz ingatlanpiaci és pénzügyi szakértő kell

Ahhoz, hogy az ember bizonytalan gazdasági környezetben is megtalálja a lakásvásárláshoz elérhető maximális pénzügyi és támogatási lehetőségeket, mindenképpen kell ingatlanpiaci és hitelekkel, pénzügyekkel foglalkozó szakember. Benedikt Károlyt, a Duna House Marketing és PR vezetőjét arra kértük, elemezze a magyar és a közép-európai régió 2023-as, illetve 2024-re várható ingatlanhelyzetét, valamint áruljon el hazai legeket. A szakember szerint a vásárlóknak sosem érdemes visszaeső árakra várni, sőt, a tanulság az, hogy a gyors döntések igazán kifizetődőek.

Itt a globális minimumadó

A globális minimumadó bevezetése az elmúlt 50 év legjelentősebb fejleménye a nemzetközi adózásban.

Elindult az eÁFA

Január 1-jén a NAV élesítette az elektronikus áfarendszert.

18 747 turisztikai szálláshelyen 1 millió vendég 2,5 millió éjszakát töltött novemberben

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták.

K&H: nem rózsás a hangulat a nagyvállalatoknál

A cégek saját kilátásait jelző vállalati részindex és a gazdasági változásokra vonatkozó makro részindex ellentétes irányba mozdult.

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram termékeit január 15-től igényelhetik a cégek

A hazai vállalatok kereskedelmi bankoknál, lízingcégeknél, valamint az EXIM-nél közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást.

Előrukkoltak a bankok a CSOK Plusz ajánlataikkal

Az igénylés feltételei eltérnek néhány ponton, a kamatokban és THM-ekben is megindult a verseny a hitelintézetek között.

Napenergia Plusz Program: 62 milliárdos vállalati pályázatot írnak ki január közepén

A kivitelezők 2023. december 4-e óta jelentkezhetnek a programba, egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációját hagyták jóvá.

Használtautó-import: tartja vezető helyét a Volkswagen

A tavalyi reálbércsökkenés miatt kialakult átmeneti keresleti sokk az autópiacokon belül elsősorban a használtautó-import szegmensét érintette.

Erősen kezdte az évet a hazai lakáspiac

A tavalyi pangás után erősen kezdte az évet a lakáspiac – derül ki ingatlanos cég adataiból.

Fogyasztóvédelmi aktualitások: mire számítsunk 2024-ben?

Az elmúlt időszak számos jogszabályi változást hozott a fogyasztóvédelem területén. Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője összegyűjtötte a főbb jogszabályi fejleményeket és érdekességeket, amelyek meghatározzák az idei évet.

JVSZ Economy Brunch

A JVSZ Economy Brunch üzleti és networking reggeli fókusztémája: „Az AI és a digitalizáció által nyújtott lehetőségek az adózás, a pénzügyek és a jog területén.”

Jönnek a nyitott, személyre szabott fizetések

Hat trend a fizetések világából, amire érdemes figyelni 2024-ben.

Abádszalókot is elérte a madárinfluenza

A 7 ezer példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei, továbbá a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára.

A GVH a mesterséges intelligencia hatásait vizsgálja

„Az új technológia robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja a fogyasztókat”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS