K&H: nem rózsás a hangulat a nagyvállalatoknál

2024. 01. 04., 15:10

Beragadtak a nagyvállalati várakozások. A negyedik negyedévben nem változott érdemben a K&H nagyvállalati növekedési index, nulláról -1 pontra korrigált. Az index oldalazó mozgását az okozza, hogy a vállalatok saját kilátásaikat kevésbé pozitívan, a gazdasági változásokat azonban kevésbé negatívan látják az előző negyedévhez képest.

Kevésbé borúlátók a hazai nagyvállalatok a gazdaság jövő évi alakulását illetően, a saját helyzetüket azonban kevésbé optimistán látják a K&H nagyvállalati növekedési index negyedik negyedéves eredménye szerint.

„A magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait tükröző mutató nem tudta áttörni a nulla szintet, az utolsó negyedévben 1 pontot csökkent, így jelenleg -1 ponton áll. A mutató gyakorlatilag stagnál, mögötte az áll, hogy a két részindex, a cégek saját kilátásait jelző vállalati részindex és a gazdasági változásokra vonatkozó makro részindex ellentétes irányba mozdult, így kioltják egymás hatását” – tájékoztatott Rajna Gábor, a K&H Vállalati divíziójának vezetője.

Javuló gazdasági kilátások

A legutóbbi felmérés során a makro részindex -17 pontról -13 pontra emelkedett. Ezzel továbbra is a negatív tartományban van a mutató, de úgy tűnik, hogy a Covid idején kezdődött „W” alakú trend a végéhez közeledik. Egyedül a legnagyobb, 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cégeknél tört meg a javuló trend, esetükben ugyanis -5-ről -29 pontra süllyedt a makro részindex, míg az ennél kisebb vállalatoknál egyértelműen javult a makrogazdaság megítélése: a 2-4 milliárd forint éves forgalmú cégeknél -16-ról -7 pontra, a 4-10 milliárd éves forgalmú vállalatoknál pedig -24-ről -15 pontra.

A hazai gazdaság alakulásának javuló megítélése leginkább annak köszönhető, hogy megduplázódott azoknak a vállalatoknak az aránya, akik a forint erősödésében bíznak. A november 13. és december 1. között történt felméréskor jellemző 370-390-es euró/forint sávhoz képest a cégek 40 százaléka számít a forint erősödésére a következő félévben. Ebből is 14 százalék jelentős emelkedésre, ami utoljára 9 éve fordult elő az index történetében, hogy ilyen nagy arányban a hazai fizetőeszköz komoly erősödésére számítottak volna.

Gyengülő saját pozíció

A saját helyzetükkel kapcsolatban azonban visszafogottabban tervezik 2024-et a cégek: 6-ról 3 pontra csökkent a vállalati részindex. Ennek hátterében az áll, hogy 66 százalékuk a vállalat gazdasági kilátásainak stagnálására számít a következő egy év során, miközben 29-ről 23 százalékra csökkent a javulásban bízó cégek aránya.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS