2024. január 4. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 04., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Nobel-díjas közgazdász: vigyázat, az AI eljön a STEM munkákért

Több nemzetközi gazdasági lap is szemlézte a Nobel-díjas Christopher Pissarides interjúját, amiben a professzor kifejti, hogy a mesterséges intelligenciát fejlesztő mérnökök a saját karrierjüknek ássák a sírt. Nem is javasolja többé a STEM tanulmányokat a fiataloknak.

Adóváltozások 2024-ben – ezekre figyeljen!

A 2023. évi elfogadott adócsomagok 2024. január 1-jével hatályba lépő legfontosabb rendelkezéseit foglalta össze blogbejegyzésében az RSM Hungary.

Újdonság az szja-kedvezményeknél: folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat

A 30 év alatti anyák kedvezményes családi kedvezményérvényesítéséhez továbbra is évente kell nyilatkozni.

Így lehet a legegyszerűbben rendelkezni az szja 1+1 százalékáról

Ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen.

Jól járt, aki kivárt a lakáshitellel: több tízezer forinttal csökkentek a törlesztők

Az év végén érdeklődőknek megérte kivárni januárig.

Illetékfizetés a karácsonyi ajándékok után

A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

MGE: töretlen a városi terepjárók népszerűsége

A magyarországi járműpark átlagéletkora meghaladja a 15 évet.

Tejágazat: újabb 3 évig kötelező befizetni a marketing alapba

A tejágazati Marketing Alap célja a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej- és tejtermékfogyasztásra való ösztönzése.

4 millió fogyott a vármegye- és országbérletekből

A bérletek leggyorsabban és legkényelmesebben továbbra is MÁV app segítségével érhetők el.

Nulla ponton áll a K&H családi vállalatok indexe

A vállalatok saját helyzetük alakulását kevésbé pozitívan látják, miközben a makrokörnyezetalakulásával kapcsolatban egyre kevésbé pesszimisták.

Megjelent a 2022-es zoonózis jelentés

A jelentés nemcsak a szórványosan jelentett betegségeket vizsgálja, hanem az élelmiszer-eredetű járványokat is.

Bővülnek a GVH jogkörei

A jogalkotó újabb feladatokkal bízza meg a Gazdasági Versenyhivatalt.

A pénzügyi eredményességhez ma már szükséges a stratégiai alapú CSR-tevékenység

A hazai vállalkozások elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalásban (CSR), ugyanakkor távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS