A papírsárkány és a szélerőmű ötvözése hatékonyabb áramforrás lehet

A papírsárkány és a szélerőmű ötvözése hatékonyabb áramforrás lehet
2023. 05. 18., 18:18

A norvég Kitemill megújuló energiával foglalkozó vállalat azt állítja, hogy új rekordot állított fel forradalmi szélenergia-rendszerével. A légi szélenergia (AWE) megoldás papírsárkányszerű eszközöket használ a turbinák által befogottnál erősebb és egyenletesebb szelek hasznosítására.

A magasba engedett „sárkányt” egy kötél segítségével rögzítik a földi állomáshoz, amelynek generátora villamosenergiává alakítja a repülő által kifejtett húzóerőt – írja le a módszert a The Engineer. A Kitemill KM1 névre hallgató kísérleti rendszere nemrég több mint 500 kilométeres repülést teljesített, valamivel több mint öt óra folyamatos működéssel, ami a cég állítása szerint új rekordot az AWE területén.

„Technológiánk a kihívást jelentő időjárási körülmények ellenére is hatékonyan és robusztusan teljesítenek – magyarázta Thomas Hårklau, a Kitemill vezérigazgatója. – Az öt óra és 32 perc megszakítás nélküli működés során egy leszállást is végrehajtottunk, a gyenge szél miatt. Amikor a szél újra élénkülni kezdett, a sárkány beindult, és napnyugtáig folytatta a repülést. Másnap további három órán át repült, mielőtt leszállt volna, és összesen több mint 500 km-es repülési pályát halmozott fel, 3500 newtont meghaladó átlagos szárnyterheléssel, ami egy 350 kilogramm teherbírású repülőgépnek felel meg. Ez erős teljesítmény, és lenyűgöző viszonyítási alapot kínál a világ általános pilóta nélküli repülési műveleteihez képest.”

A 2008-ban alapított Kitemill egy négy légcsavarral rendelkező vitorlázórepülő drónt használ „sárkányként” a KM1 rendszerben. A földi állomás a sárkány és a csörlő vezérlésével biztosítja az optimális energiatermelést, a repülőn lévő érzékelők pedig adatpontokat szolgáltatnak a vezérlőrendszer számára az irányításához és a folyamatos kiegyensúlyozáshoz.

A kötél fonott polietilén szálakból készül, így rendkívül tartós, miközben kicsi az átmérője, ami az energiaátvitel maximalizálása miatt kritikus fontosságú.

A Kitemill szerint az AWE-rendszere sokkal több helyen alkalmazható, mint a hagyományos szélerőművek, és lényegesen kevesebb anyagfelhasználást is igényel. A KM1 kísérleti erőmű földi állomása ugyanakkor mindössze 20 kW-os termelést tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a legerősebb turbinák teljesítményének eléréséhez hatalmas flottákat kellene telepíteni belőle. A Kitemill szerint az AWE mindezzel együtt jó alternatíva, hiszen a szélerőművekhez szükséges helyszínek egyre szűkösebbek. Egy, a Kitemill megbízásából készült vizsgálat szerint az AWE globális telepítésével a megoldás 2035-re elérheti az 5 GW-os, 2050-re pedig a 177 GW-os kapacitást.

„300 és 500 méter közötti magasságban működve hatalmas területeket tudunk felszabadítani a nagy kapacitású szélenergiából, ami stabil energiatermelést biztosít - érvelt Hårklau. Így technológiánk sokkal több helyen megvalósítható, mint a bevett szélenergia-technológia. Ez különösen fontos tényező lesz az következő években, mivel az országok küzdenek a megfelelő szélerőműparkok helyszíneinek megtalálásáért.”

 

A Kitemill számításai szerint az AWE rendszer négyzetkilométerenként nagyobb energiatermelést tesz lehetővé, és a hagyományos szélerőművekhez képest kb. ötször nagyobb energiasűrűséget produkál; mindeközben az azonos teljesítményű szélturbinákhoz szükséges anyagok mindössze 10 százalékából létrehozható. Egy másik jelentős előnye a rendkívül alacsony környezeti hatás lenne: ez egy földről alig látható rendszer, és az építésétől az üzemeltetésig minimális környezeti beavatkozást igényel, ráadásul – a hagyományos turbinákkal ellentétben – könnyen áthelyezhető.

Gábor János

Főoldali kép: Kitemill

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS