Flesch Tamás nagy lehetőségnek tartja az áfacsökkentést

2019. 06. 11., 08:00

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke soha nem látott lehetőségnek tartja, hogy 2020 januárjától 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája.

Összességében milliárdos nagyságrendű tételről van szó, még úgy is, hogy a vállalkozásoknak az 5 százalékra csökkentett áfa mellett 4 százalékos turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük – írja a turizmus.com.

„Most elérhetővé válik, hogy hosszú távú, megbízható minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani, és senki ne kényszerüljön rá, hogy olyasmin spóroljon, amin nem szabadna: gondolok itt akár a megfelelő számú személyzetre, a takarításra, a reggeli minőségére, vagy mondjuk egy aktuálissá vált matraccserére” – mondta Flesch Tamás.

Szerinte a szállodák munkahelyteremtő, illetve munkahely-megtartó képessége javul, és tudnak majd olyan versenyképes alternatívát kínálni a fiataloknak, amiért a 3-5 éve külföldön dolgozók is szívesen hazatérnek, és itthon kamatoztatják a kint megszerzett tudást.

Flesch Tamás közölte: „a szállodaipar – főleg Budapesten, ahol a vendégek túlnyomó többsége külföldi – exportágazatnak számít, vagyis az áfa ilyen módon versenyképességi kérdés is. Magyarországon mindig is magasabb volt az áfa az európai átlagnál, ráadásul Ausztriában és Szlovákiában 10 százalékos, Horvátországban 13 százalékos, Romániában 5 százalékos szálláshelyi áfára tértek át 2019-ben.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS