Flesch Tamás nagy lehetőségnek tartja az áfacsökkentést

2019. 06. 11., 08:00

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke soha nem látott lehetőségnek tartja, hogy 2020 januárjától 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája.

Összességében milliárdos nagyságrendű tételről van szó, még úgy is, hogy a vállalkozásoknak az 5 százalékra csökkentett áfa mellett 4 százalékos turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük – írja a turizmus.com.

„Most elérhetővé válik, hogy hosszú távú, megbízható minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani, és senki ne kényszerüljön rá, hogy olyasmin spóroljon, amin nem szabadna: gondolok itt akár a megfelelő számú személyzetre, a takarításra, a reggeli minőségére, vagy mondjuk egy aktuálissá vált matraccserére” – mondta Flesch Tamás.

Szerinte a szállodák munkahelyteremtő, illetve munkahely-megtartó képessége javul, és tudnak majd olyan versenyképes alternatívát kínálni a fiataloknak, amiért a 3-5 éve külföldön dolgozók is szívesen hazatérnek, és itthon kamatoztatják a kint megszerzett tudást.

Flesch Tamás közölte: „a szállodaipar – főleg Budapesten, ahol a vendégek túlnyomó többsége külföldi – exportágazatnak számít, vagyis az áfa ilyen módon versenyképességi kérdés is. Magyarországon mindig is magasabb volt az áfa az európai átlagnál, ráadásul Ausztriában és Szlovákiában 10 százalékos, Horvátországban 13 százalékos, Romániában 5 százalékos szálláshelyi áfára tértek át 2019-ben.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS