Flesch Tamás nagy lehetőségnek tartja az áfacsökkentést

2019. 06. 11., 08:00

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke soha nem látott lehetőségnek tartja, hogy 2020 januárjától 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája.

Összességében milliárdos nagyságrendű tételről van szó, még úgy is, hogy a vállalkozásoknak az 5 százalékra csökkentett áfa mellett 4 százalékos turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük – írja a turizmus.com.

„Most elérhetővé válik, hogy hosszú távú, megbízható minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani, és senki ne kényszerüljön rá, hogy olyasmin spóroljon, amin nem szabadna: gondolok itt akár a megfelelő számú személyzetre, a takarításra, a reggeli minőségére, vagy mondjuk egy aktuálissá vált matraccserére” – mondta Flesch Tamás.

Szerinte a szállodák munkahelyteremtő, illetve munkahely-megtartó képessége javul, és tudnak majd olyan versenyképes alternatívát kínálni a fiataloknak, amiért a 3-5 éve külföldön dolgozók is szívesen hazatérnek, és itthon kamatoztatják a kint megszerzett tudást.

Flesch Tamás közölte: „a szállodaipar – főleg Budapesten, ahol a vendégek túlnyomó többsége külföldi – exportágazatnak számít, vagyis az áfa ilyen módon versenyképességi kérdés is. Magyarországon mindig is magasabb volt az áfa az európai átlagnál, ráadásul Ausztriában és Szlovákiában 10 százalékos, Horvátországban 13 százalékos, Romániában 5 százalékos szálláshelyi áfára tértek át 2019-ben.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS