Balatoni nagyvadak vallanak a filmes vadásznaplóban

2018. 11. 13., 10:00

Ha legközelebb a Balatonnál jár, igyekezzen kikeveredni a strand-lángos-sültkolbász „szentháromságából”, és észre fogja venni, hogy milyen csodákat rejt a vidék. Ezt is sugallja a Balatoni KÖR és a Kóstolom Borbár közös produkciója, a Balatoni vadásznapló című film.

Ami azt illeti, a balatoni strandolást jó darabig eleve elnapolhatjuk, ennek megmagyarázására, ugye, nincs szükség. A Balatoni vadásznapló film címét viszont érdemes kicsit megmagyarázni. Elsőre én például azt gondoltam, hogy igazi vadászatról van szó – de persze nem. A 35 vállalkozást (borászatokat és gasztronómiai vállalkozásokat) tömörítő Balatoni KÖR tagjait előszeretettel nevezik „nagyvadaknak”, akik a filmben arról beszélnek, hogy mi mindent tudunk „levadászni”, ha elhagyjuk a már emlegetett „szentháromságot”.

A budapesti Kóstolom Borbárban a Balatoni vadásznaplóból vetítettek részletet és tartottak háttérbeszélgetést november 12-én, igazán szép borok társaságában. A mozi 53 perces, a végeredmény jó 150 gigabyte-nyi anyag sok-sok órás megvágása után került fel a Kóstolom YouTube csatornájára:

„A Balatoni vadásznapló ötlete a Balatoni KÖR-rel közösen fogalmazódott meg bennünk. A film gyönyörű felvételekkel mutatja be a Balaton körüli tájat, illetve a legjelentősebb borászokat és vendéglátóhely tulajdonosokat – a balatoni nagyvadakat – szólaltatja meg” – mondta Pintér Zsolt, a Kóstolom tulajdonos-ügyvezetője.

A film nyolc, kerékpáron, meg persze sok helyen eltöltött nap zanzája, azt mesélve el, hogy mi mindent nem tudunk a Balatonról. Nekem például fogalmam sem volt arról, hogy Tihany a kadarka egyik mini hazája. Számomra az is most derült ki, hogy a volt válogatott foci kapus, Hajdu Attila első házi olaszrizlingje milyen jól sikerült. S bevallom, a Csopaki Kódex történetéről sem tudtam sokat. (Hallani azért már hallottam róla.)

Egyáltalán: kell még a Balatont népszerűsíteni? Hogyne! Főleg azért, mert a Balaton nem a nyári szezon három hónapjából áll és él, hanem egész éven át nyitva tart. Egy ideje legalábbis az a törekvés, amibe a Balatoni KÖR mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség is keményen beledolgozta magát, hogy télen-nyáron minőségi programokkal és első osztályú vendéglátással csalogassanak minél több vendéget a tó partjára.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben a balatoni régióban 5,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. Idén kétszámjegyű lehet a növekedés – szeptemberben például 10 százalékos volt a plusz a tavalyi hasonló adathoz képest.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa elmondta, ők a 26 évvel ezelőtti nyitás óta folyamatosan törekedtek a négyévszakos átállásra. Nekik ez már jó ideje sikerült, s ha valaki mondjuk, most hétvégén indul Szemes felé, jól teszi, ha asztalt foglal.

Laposa Bence borász, a Balatoni KÖR elnöke arról beszélt, hogy jól haladnak a brandépítésben, új gazdasági modellt alakítottak ki, mert a rendszerváltozás előtti megbukott. A Balatoni KÖR-nek csak olyan tagjai lehetnek, akik egész évben nyitva tartanak – akik közül egyre többen folyamatosan programokat is szerveznek.

Újdonság a Gasztro Piknik Sorozat nevű roadshow, amelynek első állomásán (Sümeg) már túlvannak. December 1-jén következik Balatonlelle, december 8-án Badacsony, február 23-án Csopak, majd zárásként március 23-án Köveskál. Utána már csak néhányat kell szusszanni, és becsörömpöl a nyári szezon. Ezt egyébként a beszélgetés résztvevői mintha nem is várnák olyan nagyon. Szerintük a nyugisabb hónapokban sokkal több mindent mutat meg a tó és környéke. Ráadásul olyan helyekre is könnyebben bejutunk, ahová a nyári turistadömping miatt esetleg nem sikerült.

A naptárakba a november 24-25-ei dátumot is érdemes feljegyezni. Akkor rendezik meg a Füred Gastrót, s azt ígérik, hogy a Balaton-part legkiválóbb vendéglátói gondoskodnak majd a programról.

A minőség szó többször a boros poharak mellé került a beszélgetés idején. (Aki volt olyan szerencsés, hogy aznap már nem kellett volán mögé ülnie, minden bizonnyal első osztályú csopaki olaszrizlinget kóstolhatott. Irigyeltem is őket rendesen…) Közben hallgathattuk Kovács Tamás beszámolóját a Csopaki Kódexről. Arról, hogy micsoda kőkemény munkára volt szükségük a csopaki olaszrizling eredetvédelmi rendszerének kidolgozásához és elfogadtatásához. Mivel Csopakon a kevés szöveg, sok cselekvés elvét követik, ezzel a feladattal is végeztek.

Ön mikor járt utoljára a Balatonnál? És a nyári hónapokon kívül is felfedezett már különböző programokat? Ha igen, bizonyíthatja, hogy ősszel sem állt meg az élet, ahogy télen sem fog. Az ott élők, ott dolgozók szerint ez a régió Magyarország egyik legélhetőbb vidéke, nem véletlen, hogy ismét egyre többen költöznek ide. Bár költözködni nem készülök, egy balatoni túrát gyorsan beiktatok a közeljövő programjai közé.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 17:14:00
A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS