Felforgatja a társadalmat a technológia?

2023. 08. 10., 10:23

A feltörekvő technológiák, digitalizációs megoldások és kibervédelmi kihívások új, soha nem tapasztalt helyzeteket teremtenek. Mindez teljes átalakulást hoz társadalmunkban, gazdaságunkban, értékrendünkben – kérdés, hogy mennyire tudjuk kihasználni a technológiákban rejtőző potenciált, és mindezt az előnyünkre fordítani? – teszik fel a kérdést a Deloitte Magyarország szakértői.

Feltörekvő alatt olyan új és folyamatos fejlesztés alatt álló technológiákat értünk, amelyek jelentős hatással lehetnek a társadalomra, a különböző iparágakra, a gazdaságra – tehát a mindennapi életünkre. Olyan technológiák ezek, melyek képesek innovatív megoldásokat nyújtani meglévő problémákra, és/vagy teljesen új lehetőségeket teremteni. Ide sorolható a mesterséges intelligencia és a blockchain, de ide tartozik a kvantum számítástechnika, a 3D nyomtatás, és a virtuális valóság is.

Az emberiség jelenleg a negyedik ipari forradalomban él, ami ugyanúgy hatással lesz rá, ahogy az előző ipari forradalmak is jelentősen megváltoztatták az emberiség életstílusát, értékrendjét.

„Az elmúlt időszakban nagyon sokat hallunk új fejlesztésekről, lehetőségekről, digitális megoldásokról, melyek rohamtempóban fejlődnek. Fontos azonban ezek közül megkülönböztetni, melyek azok, amelyek valóban jelentős hatással bírnak a versenyképességre és üzleti modellekre, és komoly szervezeti és társadalmi transzformációs hatással bírnak” – mondta dr. Barta Gergő a Deloitte Magyarország kibervédelmi tanácsadási üzletágának vezető menedzsere.

A jelenleg főszerepben lévő generatív mesterséges intelligencia, amellyel sokan szöveg- vagy képalkotó felületeken találkoznak valójában csak a jéghegy csúcsa. A társadalmi és gazdasági szempontból igazán érdekes fejlesztéseket a digitalizáció és valamilyen más terület, pl. a biológia találkozásánál látni. Fontos különbség a korábbi ipari forradalmakhoz képest, hogy az előzőekre az emberiségnek, társadalmaknak, törvényhozóknak volt idejük felkészülni.

Ez a mostani technológiai forradalom viszont olyan gyors, hogy ezekre most nincs idő. Ezért mondja sok szakértő, hogy az új technológiák alkalmazását egy időre akár fel is kellene függeszteni – természetesen a kutatás fejlesztés szabadon hagyása mellett.

Izgalmas terület a mesterséges intelligenciával párosított képalkotó diagnosztika, amely jelentősen javítja a betegségek megelőzését már napjainkban is – ennek azonban kiberbiztonsági, személyes adatokhoz fűződő kockázatai is vannak: sarkalatos kérdés, hogyan védjük, kezeljük a betegek rendkívül érzékeny adatait. Az adatbiztonság, kibervédelem már mindannyiunk által tapasztalt kérdéseket, problémákat vet fel. A legutóbbi válságok nyomán kialakult ellátási lánchoz kapcsolódó kockázatok is ide kapcsolódnak.

„Biztosak vagyunk-e benne, hogy az IT szolgáltató biztonságban megőrzi az adatainkat? Kényszerű szolgáltató csere esetére rendelkezünk kilépési stratégiával? Ebben az esetben tudjuk-e azt, hogy az adataink hogyan vihetőek át egy másik szolgáltatóhoz? Mi történik, tudunk-e időben reagálni, ha a szolgáltatót éri kibertámadás?” – érzékeltette a kérdéskör sokrétűségét Agárdy Balázs, a Deloitte kibervédelmi tanácsadási üzletágának menedzsere.

A Deloitte Risk? Respond! podcastjében elismert szakértők különböző technológiai, fenntarthatósági és gazdasági témaköröket járnak körül, és elemzik azok hatását az üzleti vállalkozásokra, a kockázatkezelés tükrében. Az első epizódban a szakértők a fenti kérdéseket vizsgálták, és helyezték perspektívába.

Szóba került továbbá a vállalatok által alkalmazható blokklánc technológia, a digitális transzformáció kiberbiztonsági kérdése, a törvényalkotás és szabályozási mechanizmusok kérdésköre és a fejlődés gyorsaságának növekedése is.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS