Deloitte: előtérbe került a fejlesztői elégedettség

2024. 02. 15., 18:10

A technológiai tehetségek megszerzése és megtartása továbbra is kulcsfontosságú a vállalkozások számára. Kihasználtságuk azonban nem optimális. Kapacitásuk csupán 30-40 százalékát fordítják üzletileg értékes funkciók megvalósítására – olvasható a Deloitte legfrissebb, Tech Trends 2024: Business of Technology jelentésében.

A digitalizációra fordított összeg 2024-ben várhatóan eléri globálisan a 2,51 billió dollárt. Szinte minden iparágban megfigyelhető a fejlesztők iránti kereslet növekedése, ami várhatóan folytatódni fog: a szakértők a szoftverfejlesztői állások 25 százalékos növekedésére számítanak a következő évtizedben, ami jelentős mértékben meghaladja a többi szakma 8 százalékos átlagos növekedési ütemét.

A kereslet növekedése mellett azonban sok vállalat szembesül kihívásokkal is a fejlesztői produktivitás és elégedettség optimalizálása terén. Ezen problémák közé tartoznak azon mindennapi feladatok, amelyek miatt kevesebb erőforrás jut a bevételt generáló tevékenységekre, továbbá a fejlesztői kultúra változása, az úgynevezett „low code” és „no code” platformok elterjedése.

A tehetséggondozás technológiai szektorban is az egyik legfontosabb trend lett. A fejlesztők munkájának optimálizálása okán, a vállalatok elkezdtek áttérni a hagyományosnak tekinthető DevOps gyakorlatokról a termelékenységet és elégedettséget növelő DevEx megközelítésre. Mit jelent ez? A DevOps a szoftverfejlesztők és munkájukat támogató kollégák szoros együttműködésén alapuló gyakorlat. Egyesíti a szoftverfejlesztést (Development), és az üzemeltetést (Operations), amivel meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a munkát.  A DevEx (Developer Experience) a gyors és hatékony minőségi fejlesztői munkát támogatja, a fejlesztői élményre fókuszálva.

„A vállalatok növekedése és a technológia fejlődése a fejlesztők túlterhelését eredményezte, ami negatívan befolyásolta a teljesítményüket. Éppen ezért a szervezeteknek aktívan fókuszálniuk kell arra, hogyan növelhetik a fejlesztői élményt és elégedettséget, a fejlesztők megtartása és a hatékonyság növelése érdekében” – mondta Fazakas Krisztina, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

A DevEx előnyei

A DevEx lehetőségeinek kihasználásával és egy átfogó keretrendszer kialakításával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni a Deloitte tanulmánya szerint. A DevEx kialakításába fektető vállalatok 81 százaléka tapasztal mérsékelt vagy jelentősen pozitív eredményeket, ami alátámasztja azt az üzleti értéket, amit a fejlesztői élmény előtérbe helyezése okoz.

A jó keretrendszer nemcsak az eszközöket vagy tehetséget veszi figyelembe, hanem minden olyan aspektust, ami hat a fejlesztőkre.

Ezek 3 csoportba sorolhatók:

Integrált platformok és eszközök bevezetése során a vállalatok az architektúra maximális kihasználásával, mérőeszközökkel és egységes dokumentációs keretrendszerrel növelhetik hatékonyságukat egy integrált platformon belül.

Munkamódszer újragondolása során cél a mindennapi fejlesztési tevékenységek egyszerűsítése, a folyamatok automatizálása, a felelősségek megfelelő kijelölése és a biztonság beépítése a kockázatok csökkentése érdekében.

Jól felépített innovatív fejlesztői kultúra kialakításával egy időben, szükséges a fejlesztői környezet és kultúra újradefiniálása figyelembe véve a kollektív ötletelésre, tanulásra és célkitűzésre építő szemléletre.

„Érdemes a vállalatok fókuszát a legjobb fejlesztők megszerzése helyett a megfelelő fejlesztői környezet létrehozására fordítani. Az új fejlesztői-szemlélet alapú működés nem korlátozódik a technológiai részlegre; várhatóan az egész vállalatra kiterjed majd, ami azt eredményezi, hogy a technológiai feladatok és tehetségek egyre nagyobb jelentőségűvé vállnak a szervezetben” – mondta Fazakas Krisztina.

A generatív AI felemelkedése, a munkahelyi automatizáció, a standardizált eszközök, platformok és fejlett „low-code” illetve „no-code” technológiák lehetővé tehetik minden alkalmazott számára, hogy alacsony szintű fejlesztői munkákban vegyen részt. Éppen ezért a jövőben több alkalmazott végezhet alapvető technológiai feladatokat, ami lehetővé teszi a tapasztalt fejlesztők számára, hogy fókuszukat a bonyolult és innovatív projektekre helyezhessék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS