Megnégyszereződött a külföldi turisták száma Szlovákiában

2021. 12. 23., 16:09

2021. októberében négyszer annyi külföldi turista kereste fel Szlovákiát, mint egy évvel korábban.

„Idén októberben 285 ezer turista szállt meg a szlovákiai szállodákban és panziókban. Az idegenforgalomnak azonban még így sem sikerült visszatornásznia magát a világjárvány kirobbanása előtti szintre, hiszen a 285 ezer turista még mindig csak fele a 2019 októberében regisztráltnak” – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, akit az Új Szó kérdezett.

A vendégek 71 százalékát a hazai turisták teszik ki, külföldről csak 82 ezren jöttek.

„Ennek ellenére ez utóbbi számít a mostani felmérésünk legjobb eredményének, idén októberben ugyanis már négyszer annyi külföldi kereste fel Szlovákiát, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen jó adatra tavaly március óta nem volt példa Szlovákiában” – állítja Morháčová.

A külföldi turisták fele Pozsony megyében szállt meg. A sorban Zsolna, Eperjes és Nagyszombat megye következik. A sereghajtó Nyitra megyében viszont 10 ezernél is kevesebb külföldi szállt meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS