2,5 millió ingatlant akarnak legalizálni Szerbiában

2021. 08. 05., 13:30

Mintegy 2,5 millió engedély nélküli épület legalizálását szeretnék lebonyolítani Szerbiában, ám ezeknek mintegy 10 százalékát le kell majd bontani, mert nem lehet bejegyezni – mondta Aleksandar Vučić államfő.

Az utóbbi öt évben 250 000 létesítményt engedélyeztek utólag, ami a szerb elnök szerint nagyon kevés, mégis nagy siker – írja a Magyar Szó.

,,Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek fizessék a vagyonadót, nem egyszeri, gyors bevételre törekszünk, és nem szeretnénk, hogy ez a helyi funkcionáriusoknak a korrupció forrása legyen. Az eljárás a polgárok hasznára válik, ingatlanjuk többet fog érni, a legalizálás után rendes adásvételi szerződéseket köthetnek, nem lesz problémájuk az állammal” – ígérte az elnök. A számítások szerint mindennek nyomán a bruttó társadalmi termék 7 százalékkal növekedhet.

Tomislav Momirović építésügyi miniszter is azt hangoztatta, hogy maximálisan megkönnyítik a bejegyzést, de hozzátette, nem lesz legalizálási esélyük azoknak, akik nem saját lakhatás céljából építkeztek illegálisan, hanem haszonszerzés végett, illetve vállalkozásuk bővítése érdekében. Ők fogják büntetés nélkül megúszni.

,,Fel kell gyorsítanunk az eljárást, azt tervezzük, hogy 2023-ban be is fejezzük, s ettől a céltól nem állunk el.” A tárcavezető úgy tudja, hogy az összes illegálisan épült létesítménynek a 90 százaléka azért készült, hogy az embereknek tető legyen a fejük fölött, vagyis, mint fogalmazott, ezeket ,,becsületes” emberek építették.

Annyi már bizonyos, hogy kizárólag a 2015 előtt épült ingatlanokról van szó, az utóbbi 6 évben emelteket nem érinti, és olyan modellt keresnek, amely eleget tesz a városrendezési feltételeknek, és nem teremt urbanisztikai káoszt. Pillanatnyilag nem tudni, mekkora lesz az olcsóként emlegetett bejegyzési illeték, és ,,tiszta papírokkal” mehet-e tovább mindenki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS