2,5 millió ingatlant akarnak legalizálni Szerbiában

2021. 08. 05., 13:30

Mintegy 2,5 millió engedély nélküli épület legalizálását szeretnék lebonyolítani Szerbiában, ám ezeknek mintegy 10 százalékát le kell majd bontani, mert nem lehet bejegyezni – mondta Aleksandar Vučić államfő.

Az utóbbi öt évben 250 000 létesítményt engedélyeztek utólag, ami a szerb elnök szerint nagyon kevés, mégis nagy siker – írja a Magyar Szó.

,,Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek fizessék a vagyonadót, nem egyszeri, gyors bevételre törekszünk, és nem szeretnénk, hogy ez a helyi funkcionáriusoknak a korrupció forrása legyen. Az eljárás a polgárok hasznára válik, ingatlanjuk többet fog érni, a legalizálás után rendes adásvételi szerződéseket köthetnek, nem lesz problémájuk az állammal” – ígérte az elnök. A számítások szerint mindennek nyomán a bruttó társadalmi termék 7 százalékkal növekedhet.

Tomislav Momirović építésügyi miniszter is azt hangoztatta, hogy maximálisan megkönnyítik a bejegyzést, de hozzátette, nem lesz legalizálási esélyük azoknak, akik nem saját lakhatás céljából építkeztek illegálisan, hanem haszonszerzés végett, illetve vállalkozásuk bővítése érdekében. Ők fogják büntetés nélkül megúszni.

,,Fel kell gyorsítanunk az eljárást, azt tervezzük, hogy 2023-ban be is fejezzük, s ettől a céltól nem állunk el.” A tárcavezető úgy tudja, hogy az összes illegálisan épült létesítménynek a 90 százaléka azért készült, hogy az embereknek tető legyen a fejük fölött, vagyis, mint fogalmazott, ezeket ,,becsületes” emberek építették.

Annyi már bizonyos, hogy kizárólag a 2015 előtt épült ingatlanokról van szó, az utóbbi 6 évben emelteket nem érinti, és olyan modellt keresnek, amely eleget tesz a városrendezési feltételeknek, és nem teremt urbanisztikai káoszt. Pillanatnyilag nem tudni, mekkora lesz az olcsóként emlegetett bejegyzési illeték, és ,,tiszta papírokkal” mehet-e tovább mindenki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS