2,5 millió ingatlant akarnak legalizálni Szerbiában

2021. 08. 05., 13:30

Mintegy 2,5 millió engedély nélküli épület legalizálását szeretnék lebonyolítani Szerbiában, ám ezeknek mintegy 10 százalékát le kell majd bontani, mert nem lehet bejegyezni – mondta Aleksandar Vučić államfő.

Az utóbbi öt évben 250 000 létesítményt engedélyeztek utólag, ami a szerb elnök szerint nagyon kevés, mégis nagy siker – írja a Magyar Szó.

,,Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek fizessék a vagyonadót, nem egyszeri, gyors bevételre törekszünk, és nem szeretnénk, hogy ez a helyi funkcionáriusoknak a korrupció forrása legyen. Az eljárás a polgárok hasznára válik, ingatlanjuk többet fog érni, a legalizálás után rendes adásvételi szerződéseket köthetnek, nem lesz problémájuk az állammal” – ígérte az elnök. A számítások szerint mindennek nyomán a bruttó társadalmi termék 7 százalékkal növekedhet.

Tomislav Momirović építésügyi miniszter is azt hangoztatta, hogy maximálisan megkönnyítik a bejegyzést, de hozzátette, nem lesz legalizálási esélyük azoknak, akik nem saját lakhatás céljából építkeztek illegálisan, hanem haszonszerzés végett, illetve vállalkozásuk bővítése érdekében. Ők fogják büntetés nélkül megúszni.

,,Fel kell gyorsítanunk az eljárást, azt tervezzük, hogy 2023-ban be is fejezzük, s ettől a céltól nem állunk el.” A tárcavezető úgy tudja, hogy az összes illegálisan épült létesítménynek a 90 százaléka azért készült, hogy az embereknek tető legyen a fejük fölött, vagyis, mint fogalmazott, ezeket ,,becsületes” emberek építették.

Annyi már bizonyos, hogy kizárólag a 2015 előtt épült ingatlanokról van szó, az utóbbi 6 évben emelteket nem érinti, és olyan modellt keresnek, amely eleget tesz a városrendezési feltételeknek, és nem teremt urbanisztikai káoszt. Pillanatnyilag nem tudni, mekkora lesz az olcsóként emlegetett bejegyzési illeték, és ,,tiszta papírokkal” mehet-e tovább mindenki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.