RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem

RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem
2022. 04. 06., 19:44

A konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják a munkacsomag-vezetők a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem egyhetes győri programján, amelyen a Széchenyi István Egyetem portugál, ír, osztrák, holland és finn partnerintézményeit látja vendégül.

A Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (Regional University Network-European University – RUN-EU) 2020-ban sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. A nyertes konzorciumban hét egyetem vesz részt: a győri Széchenyi István Egyetem, a portugál Leiriai, valamint Cavadói–avéi Politechnikum, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Ezen szövetség képviselőit április 4. és 8. között a Széchenyi István Egyetem látja vendégül az Exploratory Mission elnevezésű rendezvényen.

Dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes elmondta: rendkívül nagy örömükre szolgál, hogy több mint hatvan oktató, munkatárs, hallgató érkezett Győrbe, köztük a társegyetemek vezetői is. „Intézményünk arra törekszik, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatait. Ezt kiválóan szolgálja a RUN-EU-ban folytatott munka, ami intézményünk mindhárom – oktatási, kutatási és társadalmi-gazdasági – misszióját lefedi. A Széchenyi István Egyetem regionális egyetemként határozza meg önmagát, amely győri, mosonmagyaróvári, zalaegerszegi és budapesti képzési központjaival az északnyugat-magyarországi régió gazdasági fejlődését igyekszik előmozdítani”– fűzte hozzá.

Rui Pedrosa, a RUN-EU elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: „A RUN-EU nagyon fontos szövetség az európai térben, amelynek a Széchenyi István Egyetem is meghatározó tagja. Valójában az olyan európai egyetemek, mint a miénk állnak a felsőoktatási intézmények átalakításának az élén. A RUN-EU-ban részt vevő valamennyi intézmény nagy hangsúlyt fektet régiója átformálására, ami az egyik fontos célkitűzésünk.”

A konzorciumon belül három Tudományos és Innovációs Platformot hoztak létre, melyek célja a regionális piaci és közhasznú szereplők bevonásával közös interregionális kutatások ösztönzése és innovációs projektek megvalósítása három területen (jövőbeni iparágak, oktatás és társadalmi innováció, élelmiszer- és biotechnológia). További cél közös és kettős képzési programok kidolgozása, a kutatási együttműködések erősítése, valamint újabb európai uniós pályázatok megvalósítása.

„Hisszük, hogy a társadalmunk előtt álló hatalmas kihívások a tudásra és a tudományokra épülő hálózatokkal oldhatók meg.  Ez az, amit ebben a szövetségben teszünk: megpróbáljuk átformálni a társadalmat, intézményeinkre összpontosítva” – mondta Rui Pedrosa, hozzátéve, hogy a mostani győri rendezvény fő célja, hogy megteremtsék a közös és a kettős képzések feltételeit. Az egy hét során emellett a munkacsomag-vezetők a konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják, illetve hallgatói kerekasztalt is tartanak, amelyen a hallgatók figyelmét szeretnék még inkább felhívni a projektre.

A rendezvény megnyitóján részt vett Beke Márton, az Erasmus-programot, valamint a magyar oktatási intézmények nemzetközi kapcsolatait támogató Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Igazgatóságának csoportvezetője is. A szakember kifejtette: viszonylag kis országként és európai uniós tagállamként elengedhetetlen a nemzetközi partnerekkel való együttműködés. Hozzátette: ez nemcsak hallgatói mobilitást, hanem kutatási együttműködéseket és közös fejlesztéseket is jelent, amire a RUN-EU működése jó példa.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS