RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem

RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem
2022. 04. 06., 19:44

A konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják a munkacsomag-vezetők a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem egyhetes győri programján, amelyen a Széchenyi István Egyetem portugál, ír, osztrák, holland és finn partnerintézményeit látja vendégül.

A Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (Regional University Network-European University – RUN-EU) 2020-ban sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. A nyertes konzorciumban hét egyetem vesz részt: a győri Széchenyi István Egyetem, a portugál Leiriai, valamint Cavadói–avéi Politechnikum, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Ezen szövetség képviselőit április 4. és 8. között a Széchenyi István Egyetem látja vendégül az Exploratory Mission elnevezésű rendezvényen.

Dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes elmondta: rendkívül nagy örömükre szolgál, hogy több mint hatvan oktató, munkatárs, hallgató érkezett Győrbe, köztük a társegyetemek vezetői is. „Intézményünk arra törekszik, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatait. Ezt kiválóan szolgálja a RUN-EU-ban folytatott munka, ami intézményünk mindhárom – oktatási, kutatási és társadalmi-gazdasági – misszióját lefedi. A Széchenyi István Egyetem regionális egyetemként határozza meg önmagát, amely győri, mosonmagyaróvári, zalaegerszegi és budapesti képzési központjaival az északnyugat-magyarországi régió gazdasági fejlődését igyekszik előmozdítani”– fűzte hozzá.

Rui Pedrosa, a RUN-EU elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: „A RUN-EU nagyon fontos szövetség az európai térben, amelynek a Széchenyi István Egyetem is meghatározó tagja. Valójában az olyan európai egyetemek, mint a miénk állnak a felsőoktatási intézmények átalakításának az élén. A RUN-EU-ban részt vevő valamennyi intézmény nagy hangsúlyt fektet régiója átformálására, ami az egyik fontos célkitűzésünk.”

A konzorciumon belül három Tudományos és Innovációs Platformot hoztak létre, melyek célja a regionális piaci és közhasznú szereplők bevonásával közös interregionális kutatások ösztönzése és innovációs projektek megvalósítása három területen (jövőbeni iparágak, oktatás és társadalmi innováció, élelmiszer- és biotechnológia). További cél közös és kettős képzési programok kidolgozása, a kutatási együttműködések erősítése, valamint újabb európai uniós pályázatok megvalósítása.

„Hisszük, hogy a társadalmunk előtt álló hatalmas kihívások a tudásra és a tudományokra épülő hálózatokkal oldhatók meg.  Ez az, amit ebben a szövetségben teszünk: megpróbáljuk átformálni a társadalmat, intézményeinkre összpontosítva” – mondta Rui Pedrosa, hozzátéve, hogy a mostani győri rendezvény fő célja, hogy megteremtsék a közös és a kettős képzések feltételeit. Az egy hét során emellett a munkacsomag-vezetők a konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják, illetve hallgatói kerekasztalt is tartanak, amelyen a hallgatók figyelmét szeretnék még inkább felhívni a projektre.

A rendezvény megnyitóján részt vett Beke Márton, az Erasmus-programot, valamint a magyar oktatási intézmények nemzetközi kapcsolatait támogató Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Igazgatóságának csoportvezetője is. A szakember kifejtette: viszonylag kis országként és európai uniós tagállamként elengedhetetlen a nemzetközi partnerekkel való együttműködés. Hozzátette: ez nemcsak hallgatói mobilitást, hanem kutatási együttműködéseket és közös fejlesztéseket is jelent, amire a RUN-EU működése jó példa.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS