RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem

RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem
2022. 04. 06., 19:44

A konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják a munkacsomag-vezetők a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem egyhetes győri programján, amelyen a Széchenyi István Egyetem portugál, ír, osztrák, holland és finn partnerintézményeit látja vendégül.

A Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (Regional University Network-European University – RUN-EU) 2020-ban sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. A nyertes konzorciumban hét egyetem vesz részt: a győri Széchenyi István Egyetem, a portugál Leiriai, valamint Cavadói–avéi Politechnikum, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Ezen szövetség képviselőit április 4. és 8. között a Széchenyi István Egyetem látja vendégül az Exploratory Mission elnevezésű rendezvényen.

Dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes elmondta: rendkívül nagy örömükre szolgál, hogy több mint hatvan oktató, munkatárs, hallgató érkezett Győrbe, köztük a társegyetemek vezetői is. „Intézményünk arra törekszik, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatait. Ezt kiválóan szolgálja a RUN-EU-ban folytatott munka, ami intézményünk mindhárom – oktatási, kutatási és társadalmi-gazdasági – misszióját lefedi. A Széchenyi István Egyetem regionális egyetemként határozza meg önmagát, amely győri, mosonmagyaróvári, zalaegerszegi és budapesti képzési központjaival az északnyugat-magyarországi régió gazdasági fejlődését igyekszik előmozdítani”– fűzte hozzá.

Rui Pedrosa, a RUN-EU elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: „A RUN-EU nagyon fontos szövetség az európai térben, amelynek a Széchenyi István Egyetem is meghatározó tagja. Valójában az olyan európai egyetemek, mint a miénk állnak a felsőoktatási intézmények átalakításának az élén. A RUN-EU-ban részt vevő valamennyi intézmény nagy hangsúlyt fektet régiója átformálására, ami az egyik fontos célkitűzésünk.”

A konzorciumon belül három Tudományos és Innovációs Platformot hoztak létre, melyek célja a regionális piaci és közhasznú szereplők bevonásával közös interregionális kutatások ösztönzése és innovációs projektek megvalósítása három területen (jövőbeni iparágak, oktatás és társadalmi innováció, élelmiszer- és biotechnológia). További cél közös és kettős képzési programok kidolgozása, a kutatási együttműködések erősítése, valamint újabb európai uniós pályázatok megvalósítása.

„Hisszük, hogy a társadalmunk előtt álló hatalmas kihívások a tudásra és a tudományokra épülő hálózatokkal oldhatók meg.  Ez az, amit ebben a szövetségben teszünk: megpróbáljuk átformálni a társadalmat, intézményeinkre összpontosítva” – mondta Rui Pedrosa, hozzátéve, hogy a mostani győri rendezvény fő célja, hogy megteremtsék a közös és a kettős képzések feltételeit. Az egy hét során emellett a munkacsomag-vezetők a konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják, illetve hallgatói kerekasztalt is tartanak, amelyen a hallgatók figyelmét szeretnék még inkább felhívni a projektre.

A rendezvény megnyitóján részt vett Beke Márton, az Erasmus-programot, valamint a magyar oktatási intézmények nemzetközi kapcsolatait támogató Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Igazgatóságának csoportvezetője is. A szakember kifejtette: viszonylag kis országként és európai uniós tagállamként elengedhetetlen a nemzetközi partnerekkel való együttműködés. Hozzátette: ez nemcsak hallgatói mobilitást, hanem kutatási együttműködéseket és közös fejlesztéseket is jelent, amire a RUN-EU működése jó példa.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 12:23
A KAVOSZ Zrt. közzétette, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-09 21:55:00
A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS