Kétszázezer látogatótól búcsúzott el Frida Kahlo

2018. 11. 06., 13:00

Nagy közönségsiker volt a Frida Kahlo-kiállítás a Várban, de azt egyelőre nem tudni, hogy nyereséget is termelt-e.

Vasárnap este bezárt a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítása. Négy hónap alatt több mint 200 millió forintos bevételt hozott a tárlat, tudta meg a Világgazdaság.

Az utolsó napon is kígyózó sorban várták a látogatók, hogy bejussanak a tárlatra, rengeteg külföldit is láttunk a tömegben. A kiállítás egyértelműen nagy siker, igaz, nem tudta megközelíteni az évezred látogatói rekorderét. 2007-ben a Van Gogh Budapesten kiállítást 483 ezren tekintették meg a Szépművészeti Múzeumban – a tárlat öt hónapon át volt nyitva.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a Kahlo-tárlat termelt-e nyereséget, de már az is sikernek mondható, ha egy sztárkiállítást null szaldóra ki tudnak hozni.

A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo remekműveire épülő, Frida Kahlo életművének egészét átfogó tárlat az év legsikeresebb kiállítása volt Magyarországon.

A festőnő születésének 111. évfordulójára rendezett kiállításon 35 alkotás – 26 festmény és 9 rajz – volt látható. A tárlaton a művész védjegyévé vált önarcképei mellett olyan jelentős művek is szerepeltek, mint az egyik legelső vászonfestménye, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék és szimbolikus tartalommal telített alkotások is.

A festmények segítségével nyomon követhettük Frida Kahlo tragikus életét, a testét megnyomorító balesettől furcsa házasságán át haláláig.

A Galériában január 13-ig a „Bacon, Freud és a londoni iskola festészete” című tárlat tekinthető meg. A válogatás a modern brit festészet egyik legjellegzetesebb korszakát mutatja be kulcsfontosságú alkotóinak – Lucian Freud, Francis Bacon és mások – művein keresztül, a 20. század elejétől egy évszázadon keresztül kalauzolva a látogatót.

Fotó: Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS