Idén online rendezik meg a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját

2021. 03. 06., 14:00

Rendhagyó módon idén online rendezik meg a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját, a két hangversenyen kedden és szerdán tizenöt szerző műveit hallhatja a közönség – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivált első ízben 2016-ban szervezte meg a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház, mely 1979 óta ad otthont kortárszenei hangversenyeknek.

A fesztiválon szegedi, Szegedről elszármazott és a városhoz kötődő fiatal, negyven év alatti zeneszerzők vehetnek részt kamarazenei, illetve énekes kamaraegyüttesre írott művekkel, személyes felkérések alapján. A rendezvény célja a fiatal komponisták bemutatása a közönségnek, műveik népszerűsítése a szegedi közönség előtt.

A felhangzó művek előadására elsősorban helyi művészeket, illetve művészjelölteket kérnek fel: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Kara, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziuma, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Ének-zene Tanszéke művésztanárait, növendékeit, hallgatóit, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház művészeit.

A kortárs zenei seregszemle kettő fő rendezvényből, kettő hangversenyből áll, melyet kedden és szerdán rendeznek. Ezeket a Bálint Sándor Művelődési Ház közösségi oldalán követhetik az érdeklődők. Kedden nyolc, szerdán hét zeneszerző művei csendülnek föl, köztük Hartl Bence Try písní (Három ukrán népdal hegedűduóra) című alkotása, melyet ősbemutatóként hallhat a közönség. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS