Folytatódik az Európai Friss Kalandok program Fruttival és Veggivel

2020. 07. 18., 11:00

Az Európai Friss Kalandok főzőworkshoppal egybe kötött sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke ismertette a program idei célkitűzéseit, aktivitásait és beszélt a jövőbeni tervekről is. Emellett kiderültek a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás legfrissebb trendjei, valamint a koronavírus-járvány kapcsán az is, hogyan lehet támogatni legegyszerűbben az immunrendszer hatékony működését.

Az Európai Friss Kalandok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves, edukációs programja, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke köszöntőjében elmondta, a cél az, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a zöldségekkel, gyümölcsökkel a családi étkezéseken, vagy épp az Európai Friss Kalandok eseményein, hiszen akkor hamarabb és biztosabban épülnek be táplálkozási szokásaikba.  Ezzel párhuzamosan javul a fogyasztói tudatosság, nő a jó minőségű hazai termékek iránti kereslet és erősödik a hazai zöldség- gyümölcs ágazat is. Majd kitért arra, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta a programot is.

Egyfelől tudatosította az egészség értékét, a zöldségek, gyümölcsök immunrendszert támogató, betegségmegelőző hatásait. Másfelől szükségessé tette az aktív online jelenlétet, így megújult az Európai Friss Kalandok honlapja, és elindultak a közösségi média felületei is.  De júliustól – a hatósági előírások és ajánlások betartásával - elkezdődhettek a rendezvények is, ahol a családok minden tagja megtapasztalhatja a zöldségek, gyümölcsök frissítő erejét, valamint találkozhat Fruttival és Veggivel.

A program harmadik évének első sajtótájékoztatóján Turcsán Tünde, a GFK Fogyasztói Panel Szolgáltatások kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy adataik szerint, a magyar lakosság jóval többet fordít zöldség és gyümölcs vásárlásra, és ez a növekedés a gyermekes családok esetében az egyik legmagasabb, nem csak értékben, de mennyiségben is az idei év január-májusi időszakát tekintve. 2020-ban az Európai Friss Kalandok kampány célja, hogy ez a trend folytatódjon és egyre több család asztalára kerüljön rendszeresen friss zöldség és gyümölcs.

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a koronavírus-járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden nap legalább 4-5 adag, azaz körülbelül 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, az segít szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletének fedezésében, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.

-A jól működő immunrendszer az egészségünk egyik alappillére, ám abban, hogy hatékony lehessen, az életmódunknak, ezen belül táplálkozásunknak is fontos szerep jut. A lényeg: sokszor, sokféle formában fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, hogy szervezetünk felkészülten álljon minden, a környezetből érkező kihívás előtt – mondta el a szakember.

A sajtótájékoztatót követően a program két nagykövete Wolf András séf és Marton Adrienn ételstylist vezetésével a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat gyerkőcei elkészítettek egy zöldséges- és egy gyümölcsös fogást az Európai Friss Kalandok receptjei közül. A közös főzés során mindenki megtapasztalhatta, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás valóban lehet igazi élmény is!

A sikeresen futó programot a NAK folytatni szeretné, hiszen a táplálkozási szokások megváltoztatása hosszú folyamat és hosszútávú befektetés, ezért pályáztak a következő hároméves időszakra is az Európai Uniónál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 14:20:31
Példaértékű gazdasági ökoszisztémát jelent Zalaegerszegen a felsőoktatás, az ipar, a vállalkozók és az önkormányzat együttműködése, amelynek révén a város régiós jelentőségre tehet szert a járműipari kutatás-fejlesztés terén – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által Zala vármegyében a közelmúltban megrendezett elnökségi ülésén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS