Bauhaus-nap szombaton a Nemzeti Galériában

2019. 05. 03., 12:00

Bauhaus-napot tart szombaton a Magyar Nemzeti Galéria, ahol tárlatvezetésekkel, workshopokkal, előadásokkal várják a közönséget.

Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert.

A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött – emlékeztet a Magyar Nemzeti Galéria közleménye.

Az MNG a szombati Bauhaus-napon nemcsak a Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítással, hanem számos programmal is várja látogatóit.

A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig címmel Topor Tünde és Winkler Nóra, az Artmagazin munkatársai tartanak előadást, a Bauhaus100 című kiállításban pedig a nap folyamán négy tárlatvezetés is indul.

Elsősorban a gyerekeket célozza meg az Életre kelt geometriai formák címmel meghirdetett, délelőtti workshop; Békés Rozi grafikusművész délutáni kreatív workshopja azonban a felnőtteknek is szól.

A Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező mesterszakos hallgatói Bauhaus-lenyomatok címmel tartanak Bauhaus inspirálta divatperformanszt. Az Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László, Paul Klee munkássága által inspirált darabokat a Góbi Rita Társulat táncosai keltik életre a mozdulatművészet segítségével.

A Bauhaus-napon fellép Ladányi Andrea táncművész is, aki StreetArt című darabját az MNG felkérésére komponálta, reflektálva a Bauhaus100 című időszaki kiállításra. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS