A magyar grincsek karácsonykor is inkább utaznának

2019. 12. 05., 16:15

A karácsonyi vásárlási trendekben fordulat, hogy idén körülbelül 10 százalékkal kevesebben terveznek webshopból vagy szaküzletből ajándékot venni, mint tavaly. A karácsonyt nem kifejezetten szerető, „grincsek” aránya a lakosságban 16 százalék – derül ki a Cofidis Hitel Monitor 2019 novemberi kutatásából.

Az ünnepi készülődés egyik fő eleme az ajándékvásárlás, idén is a 18-69 éves lakosság nyolctizede fog ajándékot vagy ahhoz szükséges alapanyagokat vásárolni.  Saját kezűleg továbbra is a magyarok ötöde tervez ajándékot készíteni.

Az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne idén is a pláza (60 százalék), ezt követi a hiper- és szupermarket (57 százalék). Az eddigi folyamatosan növekedő tendenciával szemben viszont most kevesebben tervezik magyar vagy külföldi webshopokból (56 százalék vs. 64 százalék) és szaküzletekből (40 százalék vs. 49 százalék) beszerezni a fa alá valót.

Átlagosan 38 ezer forintot költünk idén karácsonyi ajándékra (az ajándékra nem költőkkel együtt 29 ezer forint a terv), amit aktuális havi jövedelemből (59 százalék) és megtakarításból is (51 százalék) fedezünk. Ennél többet, 50-100.000 forint közötti összeggel csupán 13 százalékunk tervez és elenyésző (6 százalék) azok száma, akik 100 ezer forint felett költekeznek.

Hitelből kevesen, a magyarok 5 százaléka vásárolja meg az ünnepi ajándékokat. Idén továbbra is sokan (40 százalék) terveztek a fekete péntekkel, jellemzően előre gondolkodva és karácsonyi ajándékokat is vásárolva (85 százalék). A megszokott termékkategóriák hódítanak 2019-ben is, csupán kisebb sorrendbeli változások történtek az idén.

Kedvenc ajándékaink még mindig a kozmetikumok (46 százalék), ruha (42 százalék), könyv (41 százalék), élelmiszer (37 százalék), játék (36 százalék) ötösfogatból kerülnek majd ki.

A drágább ajándékok, mint például az ékszerek vagy a wellness-, utazás- vagy belépőjegyek kevesebb, mint ötödünk kosarába kerülnek.

Karácsonyi örömünnep némi melankóliával fűszerezve

A 18-69 évesek nagyjából fele az ünnepi készülődést inkább örömnek, semmint tehernek éli meg (54 százalék). Maga a karácsony pedig alapvetően a pihenésről, feltöltődésről szól (50 százalék), és ekkor igyekeznek a teendőket, ügyintézéseket a minimumra szorítani (49 százalék). Ugyanakkor sokunknak nem ismeretlenek a karácsonnyal együtt járó nehézségek sem. Frusztrációink mögött a túlterheltség és a saját magukkal szemben támasztott túl nagy elvárások állnak.

A válaszadók több mint negyede (28 százalék) túlhajszoltnak érzi magát az ünnepek alatt, ötödük megoldhatatlan feladatnak látja az előkészületeket, illetve rendszeresen túlszaladnak az anyagi lehetőségeiken (21 százalék). Harmaduk (34 százalék) olyan elvárást tapasztal, hogy jól kell magát éreznie ilyenkor, ami azonban nem mindig sikerül.

Tízből négy embert (39 százalék) bánt, ha nem tud mindenkire annyi időt szánni az ünnepek alatt, amennyit szeretne.  Az összejöveteleket a megkérdezettek negyede sokszor fárasztónak tartja. A karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják, és túlhajszoltabbnak is érzik magukat, mint a férfiak. Mégis összességében a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg.

A mérleg összességében pozitív: a magyarok hattizede szereti a karácsonyt, és csak 16 százaléka nem, negyedük pedig a kettő között van. A karácsonyhoz fűződő viszonyt leginkább az határozza meg, hogy mennyire tudjuk örömként megélni az ünnepi készülődést és az, hogy olyanokkal töltjük, akikkel szeretünk együtt lenni és jól tudjuk magunkat érezni. Szerencsére kevesen vannak, akik egyedül töltik az ünnepeket (11 százalék), köztük sokkal nagyobb arányban vannak a karácsonyt nem kedvelők.

Kik és miért utaznak külföldre az ünnepek alatt?

Közel kétharmadunk tartja elképzelhetőnek, hogy karácsonykor elutazzon. Viszont a karácsonypártiak és a „grincsek” is más-más motivációból. A napfényen, a melegen és az utazás örömén túl, a második tábor nem meglepő módon elsősorban menekülőútként tekint az utazásra, hogy megússza a karácsony körüli felhajtást (71 százalék vs. 16 százalék), illetve sokuknak jó mentség lenne a családi összejövetelekről való kimaradásra is (48 százalék vs. 12 százalék). A nem kedvelők körében többen vannak azok, akik karácsonykor egyébként is el szoktak utazni (18 százalék vs. 8 százalék), illetve sokkal inkább látják a pihenés, feltöltődés lehetőségét is (68 százalék vs. 47 százalék), mint azok, akik szeretik a karácsonyt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS