Már infláció feletti betéti kamatokat is kínálnak a bankok

2023. 12. 11., 09:10

A legjobb betéti ajánlatok kamata megelőzte az inflációt. Egy-két éves lekötésnél akár már egész szép reálkamatot kínálnak, ha a pénzromlás mértéke 2024-ben valóban 6 százalékra mérséklődik, majd még lejjebb megy – derül ki a Bank360.hu összegzéséből.

A jegybanki kamatcsökkentések hatására ugyan a banki betétekre kínált kamatok is olvadásnak indultak, azonban az infláció meredek csökkenése most sokkal vonzóbbá teszi annak a néhány banknak az ajánlatát, amely valóban verseng az ügyfelek pénzéért. A pénteken közölt 7,9 százalékos éves inflációs adat hosszú időn után először alacsonyabb, mint a bankok kínálatában található legjobb lekötött betéti kamatok. Ha pedig a 2024-re várt 6 százalékos inflációhoz viszonyítjuk a legmagasabb egyéves betéti ajánlatot, akkor az már 2,25 százalékos reálkamatot tartalmaz. Másfél és kétéves lekötésnél pedig ennél is jobb a helyzet – természetesen abban az esetben, ha az inflációs prognózisok ezúttal helytállónak bizonyulnak.

A nagybankok többsége egyáltalában nem kínál a jelenlegi vagy a várható inflációhoz mérhető kamatot az ügyfeleknek betétlekötés esetén. Annál a néhány banknál azonban, amelyik harcol a betétekért, most már egész szép kamatot érhetnek el az átlagügyfelek is. Az elmúlt időszak ajánlatmódosításait követően 24 hónapon belül a legváltozatosabb futamidőkre lehet lekötni náluk a pénzt 8 százaléktól kezdődő kamatokért – írja az aktuális kínálatot bemutató Bank360.hu.

A Cetelem a legvonzóbb ajánlatot kétéves lekötésre adja: ennél 8,75 százalékos az éves kamat. 18 hónapos lekötésre 8,50 százalékos éves kamatot kínál, míg a hagyományosnak mondható 12 hónaposra 8,25 százalékot. Nyolc hónapra pedig éppen 8 százalékot, ami már hajszálnyival magasabb az aktuális inflációnál. A lekötés nélküli, azaz látra szóló betéti ajánlata sem marad el ettől sokkal, hiszen annak éves kamata 7 százalék.

A Gránit Banknál a legmagasabb kamat a 13 hónapos lekötéssel érhető el. A KamatMax Plusz betét erre az időre 9,5 százalékot kínál, ennél azonban fontos tudni azt is, hogy ez egy változó kamatozású ajánlat. Az éves kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve, annak 2 százalékponttal csökkentett értéke. A várhatóan folyamatosan tovább csökkenő alapkamattal együtt ez is kisebb lesz, így a lekötési idő végén derül ki majd az ügyfeleknek, hogy 13 hónap alatt ténylegesen mennyit is fialt a pénzük. Aki biztosra akar menni, annak a Gránit a KamatMax 6 hónapos lekötést kínálja évi 9 százalékos kamattal, amihez számlanyitást és és aktív számlahasználatot is elvár. A szintén fix kamatot kínáló eBank betét 3 hónapos lekötéssel évi 8,50 százalékot kínál, a Tripla3 betét ugyanilyen hosszú lekötésre 8,20 százalékot. A Szimpla lekötött betét, amelyik nincs külön feltételekhez kötve, 8 százalékos éves kamattal érhető el, 1, 2, 3, 6 hónapra.

A MagNet Bank Hello forint betétje 6 hónapos lekötés mellett 5,25 százalékos éves kamatot kínál, a lekötött összegtől függően pedig bónusz is jár az ügyfeleknek. A minimum leköthető 500 ezer forint után 7500 forint a bónusz összege, a maximum 10 millió forintra pedig 150 ezer forintot kínál a bank. A Prizma forint betétnél 3, 6 és 12 hónapos lekötés közül lehet választani, a kamat pedig 9,10, 8,30 és 7,02 százalék, vagyis itt minél rövidebb időre kötjük le a pénzt, annál magasabb az éves kamat.

Az Aktív Plusz Közösségi betét 3 éves lekötésre, 3 hónapos kamatfizetésre kiemelt és normál kamatot is kínál. A kiemelt kamat 9 százalék, a normál kamat a jegybanki alapkamathoz van kötve, az éves kamat jelenleg 4,75 százalék. A 2 éves Hűség betét 3, 4 és 6 hónapos kamatfizetési időszakkal is választható, az éves kamat pedig minden esetben magasabb az első kamatfizetési időszakban, mint a lekötési idő további részében. A kiemelt, majd a normál kamat

  • 3 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7, később 6,25 százalék,
  • 4 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,25, később 6,25 százalék,
  • 6 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,50, később 6,25 százalék.

Ezen felül a kamatprémium 0,20 százalék.

Az Oberbank legkedvezőbb betétje azok számára elérhető, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. A kamatok az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1 hónapos lekötés esetén a kamat 9 százalék,
  • 2 hónapos lekötés esetén a kamat 8,75 százalék,
  • 3 hónapos lekötés esetén a kamat 8,50 százalék,
  • 6 hónapos lekötés esetén a kamat 8,25 százalék,
  • 9 hónapos lekötés esetén a kamat 8 százalék,
  • 12 hónapos lekötés esetén a kamat 7,75 százalék.

A TOP betéthez azonban elegendő 100 ezer forinttal indítani. 3 és 6 hónapos lekötési időt választva 7,25 százalék a kamat, 9 hónapnál 7 százalék, 12 hónapnál 6,50 százalék, 18 hónap esetén pedig 4,85 százalék.

A nagybankok közül az OTP kínál speciális esetben ezekhez mérhető kamatot. A Prémium forint betétje fél éves lekötésre nyújt 7 százalékos kamatot. Ennek a feltétele, hogy az ügyfélnek legyen Bázis bankszámlája, ami mellé a Prémium Next szolgáltatást is igénybe veszi. Utóbbinál alapfeltétel a legalább nettó 700 ezer forintos rendszeres jövedelem vagy a legalább 10 millió forintos megtakarítási összeg. Mindkét akciós ajánlatnál legalább 100 ezer forintot kell lekötni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS