Vissza nem térítendő támogatások: min változtat a közbeszerzési értékhatár emelkedése?

2019. 01. 21., 17:45

A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár korábban azoknál az eszköz, szolgáltatás beszerzéseknél mentesítette a pályázókat, ahol a kapott támogatás 40 millió forint vagy kevesebb volt. Idéntől az eszköz és szolgáltatás beszerzéseknél 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása – hívja fel a figyelmet Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A pályázati értékek változtatása mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll. A közbeszerzési törvényben az eszköz és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68 655 860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kkv-k és nagyvállalkozások projektjeit. A módosítások mögött valószínűleg a Kbt-ben meghatározott alapelvi okok, azaz, nevesítve a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat. A támogatási összegek rugalmasabb és gyorsabb felhasználásának gazdaság-élénkítő hatásaira is figyelemmel.

Az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek. Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt.

Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018 júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

  • Az elmúlt félévben a GINOP programban – ez az a támogatási program, ahol a legtöbb kkv pályázik – 4500 nyertes pályázatot hirdettek, ezek közül a becslések szerint mintegy 130 vállalkozásra van pozitív hatással az értékhatár változása, azaz a nyertesek 3 százalékára.
  • A hivatalos pályázati oldal adatai alapján a GINOP programban eddig 2525 milliárd forint támogatást hirdettek ki, miközben a teljes pályázati program során tervezett összes GINOP támogatás 2586 milliárd forint, lényegében a teljes támogatást kiosztották. Eszerint nem várható olyan új pályázati hullám, amire a változások hatást gyakorolhatnának.
  • A GINOP-on belül kb. 2800 olyan pályázati nyertes van, aki 68 millió forintnál több támogatást nyertek, tehát ők továbbra is a törvény értékhatára alatt állnak. 1700 olyan nyertes van, akik 40-68 millió forint között nyertek támogatást, de ezek több mint 90 százaléka 2018 június előtti nyertes, akik már nem élvezhetik az új értékhatárt. Kb. 2100 olyan pályázó, akik 25-40 millió forint közötti támogatást nyertek. Azon nyertesek száma, akik 25 millió forintnál kevesebb támogatást kaptak, összesen kb. 11 ezer pályázó.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS