Vissza nem térítendő támogatások: min változtat a közbeszerzési értékhatár emelkedése?

2019. 01. 21., 17:45

A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár korábban azoknál az eszköz, szolgáltatás beszerzéseknél mentesítette a pályázókat, ahol a kapott támogatás 40 millió forint vagy kevesebb volt. Idéntől az eszköz és szolgáltatás beszerzéseknél 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása – hívja fel a figyelmet Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A pályázati értékek változtatása mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll. A közbeszerzési törvényben az eszköz és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68 655 860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kkv-k és nagyvállalkozások projektjeit. A módosítások mögött valószínűleg a Kbt-ben meghatározott alapelvi okok, azaz, nevesítve a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat. A támogatási összegek rugalmasabb és gyorsabb felhasználásának gazdaság-élénkítő hatásaira is figyelemmel.

Az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek. Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt.

Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018 júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

  • Az elmúlt félévben a GINOP programban – ez az a támogatási program, ahol a legtöbb kkv pályázik – 4500 nyertes pályázatot hirdettek, ezek közül a becslések szerint mintegy 130 vállalkozásra van pozitív hatással az értékhatár változása, azaz a nyertesek 3 százalékára.
  • A hivatalos pályázati oldal adatai alapján a GINOP programban eddig 2525 milliárd forint támogatást hirdettek ki, miközben a teljes pályázati program során tervezett összes GINOP támogatás 2586 milliárd forint, lényegében a teljes támogatást kiosztották. Eszerint nem várható olyan új pályázati hullám, amire a változások hatást gyakorolhatnának.
  • A GINOP-on belül kb. 2800 olyan pályázati nyertes van, aki 68 millió forintnál több támogatást nyertek, tehát ők továbbra is a törvény értékhatára alatt állnak. 1700 olyan nyertes van, akik 40-68 millió forint között nyertek támogatást, de ezek több mint 90 százaléka 2018 június előtti nyertes, akik már nem élvezhetik az új értékhatárt. Kb. 2100 olyan pályázó, akik 25-40 millió forint közötti támogatást nyertek. Azon nyertesek száma, akik 25 millió forintnál kevesebb támogatást kaptak, összesen kb. 11 ezer pályázó.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.