Otthonfelújítási program: a köztartozás az elutasítások leggyakoribb oka

2021. 06. 05., 13:30

Az igénylés pillanatában fennálló köztartozás miatt történik a legtöbb elutasítás az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában – tudta meg a Bank360.hu. Emellett a nem megfelelő dokumentáció és a szükséges tb-jogviszony igazolása is problémát jelent az igénylők egy részének.

Január óta fogadja a Magyar Államkincstár (MÁK) a lakásfelújítási támogatásról szóló igényeket, mellyel legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni. A támogatás legfeljebb egy lakásfelújítás költségeinek a felére igényelhető utólag, fele-fele arányban fedezve anyagköltséget és munkadíjat.

„A leggyakoribb probléma az igénylők körében, hogy az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása volt” – közölte a MÁK a Bank360.hu elemzőinek megkeresésére.

„Ez a kritérium nem új keletű, több állami támogatásnál, például a csok és a babaváró hitel esetében is vizsgálják a köztartozást a jóváhagyási folyamat során” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Más problémák is vannak A MÁK beszámolója szerint szintén az elutasítási okok között szerepel, hogy

  • nincs biztosítási jogviszonya a kérelmezőnek (a kérelem benyújtásakor vagy az azt megelőző egy évben),
  • az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve, ha a benyújtást megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek,
  • az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem például beépítetlen terület),
  • nem megfelelő a tulajdoni hányad,
  • a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét,
  • csak a kapcsolódó dokumentumokat nyújtják be a kérelemhez kapcsolódó nyomtatvány nélkül, valamint hogy
  • nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást.

Az Államkincstár ugyanakkor kiemelte: a felsorolásban szereplő okok lényegesen ritkábban állnak az elutasítások mögött, mint a már említett köztartozás.

Népszerű a támogatás, több mint 3 milliárd forint került már a lakossághoz

A Bank360 egy korábbi elemzésében foglalkozott azzal, hogy a támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény az Államkincstárhoz, amiből már több, mint kétezer esetben – 3,2 milliárd forint értékben – meg is született a pozitív döntés. Akkor több, mint 3200 igény állt elbírálás alatt, az elutasítási arány az első időszakban 12,5 százalék volt.

Az átlagos támogatási összeg másfél millió forint körül alakult, az egy támogatásra eső kihasználtság tehát 50 százalék körüli, lévén, összesen hárommillió forintot lehet igényelni.

Mire ment a felújítás?

Korábban már az is kiderült, hogy olyan nagyobb átalakítások kaptak főszerepet a felújítások között, mint egy új lépcső építése vagy rendbehozatala, vagy akár egy galéria építése. Emellett sok igénylő a falak burkolatát és festését fizette a pénzből, a fürdőszobai szaniterekből szerzett be újat, villanykapcsolókat és lámpákat cserélt ki, esetleg új ajtót, ablakot és párkányt rakatott be.

A támogatásban részesülők közül sokan a tetőt javították ki illetve szigetelték le, továbbá napelemet is sokan építettek be vagy cseréltek ki.

Több volt az anyagköltség, mint a vállalkozók díja

A lakásfelújítók által benyújtott számlákat a Magyar Államkincstár anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58 százalék), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42 százalék) értékben fogadta el. Az anyagköltség 58 százalékos aránya nem számít különösen magasnak. Az elfogadott számlák felére ugyanis abban az esetben is megkaphatjuk a teljes támogatási összeget, ha az összes számla 75 százalékát teszi ki anyagköltség vagy munkadíj. Csak akkor szembesülünk veszteséggel, ha még ennél is jobban eltolódik a benyújtott számlák értéke között a munkadíj-anyagköltség arány. Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

Nem késő még felvenni

Az otthonfelújítási támogatást még másfél évig, 2022. december 31-ig igényelhetjük. A támogatási összeget csak a felújítás után kaphatjuk meg, a felújításhoz kapcsolódó számlák alapján. A felújítási munkálatokhoz szükséges források előteremtésére kedvezményes lakásfelújítási hitel érhető el, sokan ugyanakkor személyi kölcsönből finanszírozzák a felújításokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS