Otthonfelújítási program: a köztartozás az elutasítások leggyakoribb oka

2021. 06. 05., 13:30

Az igénylés pillanatában fennálló köztartozás miatt történik a legtöbb elutasítás az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában – tudta meg a Bank360.hu. Emellett a nem megfelelő dokumentáció és a szükséges tb-jogviszony igazolása is problémát jelent az igénylők egy részének.

Január óta fogadja a Magyar Államkincstár (MÁK) a lakásfelújítási támogatásról szóló igényeket, mellyel legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni. A támogatás legfeljebb egy lakásfelújítás költségeinek a felére igényelhető utólag, fele-fele arányban fedezve anyagköltséget és munkadíjat.

„A leggyakoribb probléma az igénylők körében, hogy az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása volt” – közölte a MÁK a Bank360.hu elemzőinek megkeresésére.

„Ez a kritérium nem új keletű, több állami támogatásnál, például a csok és a babaváró hitel esetében is vizsgálják a köztartozást a jóváhagyási folyamat során” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Más problémák is vannak A MÁK beszámolója szerint szintén az elutasítási okok között szerepel, hogy

  • nincs biztosítási jogviszonya a kérelmezőnek (a kérelem benyújtásakor vagy az azt megelőző egy évben),
  • az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve, ha a benyújtást megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek,
  • az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem például beépítetlen terület),
  • nem megfelelő a tulajdoni hányad,
  • a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét,
  • csak a kapcsolódó dokumentumokat nyújtják be a kérelemhez kapcsolódó nyomtatvány nélkül, valamint hogy
  • nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást.

Az Államkincstár ugyanakkor kiemelte: a felsorolásban szereplő okok lényegesen ritkábban állnak az elutasítások mögött, mint a már említett köztartozás.

Népszerű a támogatás, több mint 3 milliárd forint került már a lakossághoz

A Bank360 egy korábbi elemzésében foglalkozott azzal, hogy a támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény az Államkincstárhoz, amiből már több, mint kétezer esetben – 3,2 milliárd forint értékben – meg is született a pozitív döntés. Akkor több, mint 3200 igény állt elbírálás alatt, az elutasítási arány az első időszakban 12,5 százalék volt.

Az átlagos támogatási összeg másfél millió forint körül alakult, az egy támogatásra eső kihasználtság tehát 50 százalék körüli, lévén, összesen hárommillió forintot lehet igényelni.

Mire ment a felújítás?

Korábban már az is kiderült, hogy olyan nagyobb átalakítások kaptak főszerepet a felújítások között, mint egy új lépcső építése vagy rendbehozatala, vagy akár egy galéria építése. Emellett sok igénylő a falak burkolatát és festését fizette a pénzből, a fürdőszobai szaniterekből szerzett be újat, villanykapcsolókat és lámpákat cserélt ki, esetleg új ajtót, ablakot és párkányt rakatott be.

A támogatásban részesülők közül sokan a tetőt javították ki illetve szigetelték le, továbbá napelemet is sokan építettek be vagy cseréltek ki.

Több volt az anyagköltség, mint a vállalkozók díja

A lakásfelújítók által benyújtott számlákat a Magyar Államkincstár anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58 százalék), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42 százalék) értékben fogadta el. Az anyagköltség 58 százalékos aránya nem számít különösen magasnak. Az elfogadott számlák felére ugyanis abban az esetben is megkaphatjuk a teljes támogatási összeget, ha az összes számla 75 százalékát teszi ki anyagköltség vagy munkadíj. Csak akkor szembesülünk veszteséggel, ha még ennél is jobban eltolódik a benyújtott számlák értéke között a munkadíj-anyagköltség arány. Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

Nem késő még felvenni

Az otthonfelújítási támogatást még másfél évig, 2022. december 31-ig igényelhetjük. A támogatási összeget csak a felújítás után kaphatjuk meg, a felújításhoz kapcsolódó számlák alapján. A felújítási munkálatokhoz szükséges források előteremtésére kedvezményes lakásfelújítási hitel érhető el, sokan ugyanakkor személyi kölcsönből finanszírozzák a felújításokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS