Operatív programok: ennyi pénz jut Magyarországra

2019. 06. 11., 15:15

A Via Credit pályázati tanácsadó megvizsgálta, hogy a 2019. január-május időszakban mennyi támogatást osztottak ki a hazai operatív programok keretein belül, hány nyertes pályázat volt.

  • A Via Credit pályázati tanácsadó megvizsgálta, hogy a 2019. január-május időszakban mennyi támogatást osztottak ki a hazai operatív programok keretein belül, hány nyertes pályázat volt.
  • 2019. január - május időszakban 71 milliárd forint támogatást ítéltek meg Magyarországon: a MAHOP és RSZTOP Operatív Programok kivételével mindenhol 100% feletti a meghirdetett pályázati keret aránya az elosztható kerethez képest.
  • Magyarország az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó EU-forrást kapott, ez a régióban a legmagasabb érték, egyedül Románia kapott hasonló arányú forrásbeáramlást a GDP-hez viszonyítva. Egy főre vetítve Magyarország az uniós források a második legnagyobb haszonélvezője.

A Via Credit elemzése kitért arra is, hogy ha a rendelkezésre álló keretet felhasználták, akkor mit hoz a jövő, várhatóak további pályázatok.

„A keret kimerülését három forrás orvosolhatja. Az egyik ilyen tényező, hogy a kormányhatározatban használt árfolyamok (318,87, valamint 320,97) a forint tartós gyengülése esetén további elosztható forrásokat eredményez. Ezen túlmenően a kormány engedélyezte a túlvállalást is, ez operatív programomként hozzávetőlegesen 10 százalékot jelent, azaz a 9200 milliárd forintnyi keret helyett valójában nagyjából 10 000 milliárd forint elosztható támogatásról beszélhetünk. A harmadik faktor, hogy az elnyert pályázatok egy részét nem valósították meg, így ez a támogatási összeg felszabadul. Ez akár a 20 százalékot is elérheti egyes Operatív Programok esetében” – véli Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint a fent taglalt problémákra megoldás lehet a forrásfelhasználás jelenleginél nagyobb mértékű diverzifikációja. A KKV-k egyszerűbb pályázati kiírásokkal történő megszólítása, a támogatható tevékenységek körének szűkítése vagy az elszámolási ügyrend egyszerűsítése is pozitív példa lehet.

Nyertes pályázatok száma 2019. január-május időszakban

Magyarországon, 2019-ben a GINOP operatív program keretében bírálták el a legtöbb nyertes pályázatot, összesen 447 darabot. Ezt követi a TOP, valamint az VEKOP program, 250 körüli darabszámmal, majd az EFOP a maga 201 es darabszámával és végül a KEHOP, valamint MAHOP.

A táblázatban jól látszik, hogy a GINOP esetében az első három hónapban mindösszesen 1 db nyertes pályázat volt, majd a maradék 446 db mind áprilisban, valamint májusban található. A TOP esetében az év első három hónapjában közel azonos számban kerültek ki nyertesek, ezt követően áprilisban látható egy kiugró érték, azonban májusban már csak 16 db nyertesről beszélhetünk. A VEKOP-nál hasonló tendencia figyelhető meg, mint a GINOP esetében, év elején alig néhány pályázatot láthatunk, majd az idei 246 db nyertes közül 227 db májusban található.

Elnyert támogatási összegek a 2019. január-májusi időszakban

A különböző hazai operatív programokban 2019 idáig eltelt időszakában összesen 71 milliárd Forint összegű támogatást ítéltek oda. Az odaítélt támogatási összegnél a GINOP a legtöbb projekt ellenére csak a 4. helyen áll. A KEHOP program keretében látható a legmagasabb támogatási összeg, közel 21 milliárd forint, melyet 1 milliárd forinttal lemaradva követ az TOP program. A EFOP keretében került még 10 milliárd fölötti támogatási összeg elbírálásra. A legkevesebb támogatási összeget a VEKOP, valamint a MAHOP keretén belül osztottak szét.

A támogatási összegek havi megoszlása, valamint a korábban ismertetett darabszámok között szignifikáns kapcsolat figyelhető meg.

Februárban és márciusban kicsit kevesebb, mint 4-4 milliárd forintról beszélhetünk, amely jelentősen elmarad a többi hónapban látható összegektől. Az év első negyedévéhez képest mind a támogatott projektek számában, mind az odaítélt támogatás összegében jelentős növekedés figyelhető meg. Ebben közrejátszik, hogy februárban, illetve márciusban 100 alatt volt a nyertes projektek száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS