Nyelvi tudatosságfejlesztés: április 23-ig várja az NYTK a nyelvi naplókat

2023. 03. 09., 20:43

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) Nyelvhasználati és Nyelvi Tanácsadási Kutatócsoportja nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatot hirdet 14 év feletti középiskolás diákok és diákcsoportok számára.

A pályamunka elkészítésével a versenyzők megmutathatják, milyen érdekes, nyelvi jelenségeket tapasztalnak környezetükben, és hogyan gondolkodnak róluk, mennyire tudatosan értelmezik azokat.

A szervezők olyan, legalább tíz bejegyzést tartalmazó nyelvi naplókat várnak, amelyek újszerű, elgondolkodtató nyelvi megfigyeléseket, jelenségeket tartalmaznak. A pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogy a középiskolások hogyan gondolkodnak a nyelvről, hogyan értelmezik annak sokszínűségét, új jelenségeit, neologizmusait. A legjobbnak ítélt nyelvi naplókat könyvajándékkal és könyvutalvánnyal jutalmazzák. Az NYTK a nyertesek számára díjátadóval egybekötött workshopot szervez 2023 júniusában, ahol a diákok bemutathatják pályamunkáikat.

A nyelvi naplókat a nyelvinaplo@nytud.hu e-mail címen várják 2023. április 23-áig.

A teljes pályázati felhívás ezen a linken érhető el. (ELKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS